Esti aici
Femeia.ro > Cariera > Cristiana Mateoiu: Omul își găsește fericirea când e în slujba celorlalți

Cristiana Mateoiu: Omul își găsește fericirea când e în slujba celorlalți

O zi rece de ianuarie, dar, odată ce am pășit în sediul Fundației Inovații Sociale Regina Maria, totul a căpătat o căldură ieșită din comun: fotografii de colecție ale Reginei Maria ca într-o casă privată, proiecte desfășurate pentru binele semenilor aflați în nevoie și oameni zâmbitori puși pe fapte mari.

După o carieră în varii multinaționale, acolo unde cifrele dictează totul, dna Cristiana Mateoiu, director executiv al Fundației Inovații Sociale Regina Maria a ales să se dedice oamenilor aflați în suferință. Pe care îi tratează cu respect și iubire, cu înțelegere, ba de la care uneori primește lecții de viață. Pentru că, așa cum spune dumneaei, oricare dintre noi se poate afla la un moment dat în situația de a nu-și permite măcar un consult medical.

Ce înseamnă lucrul într-o organizație precum Fundația Regina Maria? Probabil că vă întâlniți zilnic cu cauze nu tocmai ușoare… Cât vă costă, emoțional vorbind?   

În fundație am venit cu drag ca voluntar și nu am mai putut pleca. A fost de fapt primul loc în care am simțit că munca mea e cu adevărat utilă și că poate face în mod inechivoc diferența în viața unor semeni de-ai mei, mai puțin norocoși. E o poziție discretă, în care de cele mai multe ori beneficiarii nici măcar nu au habar că tu exiști. O trudă care nu poate fi susținută decât cu multă iubire pentru oameni.

Cazurile de care ne ocupăm au în general povești triste și grele. Dar ceea ce simt eu pentru acești oameni nu e nicidecum milă, ci mai degrabă admirație și recunoș­tință. Sunt mereu uimită să văd cât de multă putere are fiin­ța umană. Ce resorturi uimitoare avem să supraviețuim și să ne ridicăm mereu și mereu din situații pe care noi,  cei din „turnul de fildeș”, avem impresia că nu le-am putea trăi niciodată. Și, mai ales, cât de ușor poate aluneca fiecare dintre noi în ceea ce preferăm să numim „partea cealaltă”. Trăiesc aici o continuă lecție de smerenie și recunoștință, asta e.

Care este secretul unei căsnicii fericite și de durată?

Aș începe prin a spune că și în căsnicie cel mai mare dușman este egoul. Căsătoria e o călătorie nesfârșită, care începe aici pe Pământ și se continuă în Eternitate, așa încât trebuie construită cu multă înțelepciune. Cred că fiecare căsnicie reușită are propriul ingredient secret. În același timp cred că e nevoie de câteva virtuți obligatorii pe care orice cuplu trebuie să le aibă sau să le dezvolte pentru a descoperi acest ingredient secret: fără  să vreau să sune a clișeu, aș începe cu Iubirea. Chiar dacă la început e doar îndrăgosteală și atracție chimică irezistibilă, extrem de necesare și acestea la începutul călătoriei în doi, ea se transformă, se alchimizează în fiecare zi, căpătând și înglobând aspecte extrem de complexe.

O viziune comună în aspectele esențiale ale vieții, în sistemul de valori, așa cum le văd cei doi, ar fi iarăși bine să coincidă de la început. Apoi e nevoie de multă răbdare și de acceptarea ideii de compromis pentru a umple spațiile dintre acestea. Cred însă că cea    mai importantă virtute este iertarea. Puterea de a ierta pe parcursul acestei călătorii în care inevitabil fiecare greșim mai mult sau mai puțin celuilalt. Cele mai multe divorțuri pe care le-am văzut se întâmplă nu pentru că cei doi nu se mai iubesc sau nu mai au planuri comune, ci pentru că nu își pot ierta ceva.

Ați fost în ambele posturi: și de angajat, și de angajator/deținător al propriei firme. În care dintre cele două ipostaze vă regăsiți cel mai bine?

Am trecut de la poziția de angajat la cea de freelancer, antreprenor și din nou angajat în mod firesc. Pentru mine fiecare job a fost precum propria afacere, forma în care am muncit a fost mereu doar o formalitate.

Ce înseamnă o zi de răsfăț pentru dvs.?

E doar un mit, nu știu dacă am avut așa ceva până acum, asta mi-ar da mai degrabă un sentiment de culpabilitate. Ți-am spus de la început, de obicei sunt în urmă cu lucrurile, o zi liberă aș folosi-o cred ca să ajung la zi. Dar apreciez câte un masaj seara și câte o cină târzie cu familia (ador să mănânc!), mai ales dacă gătesc soțul sau fiul meu.

5 întrebări fulger   

Ultimul film văzut?  „Lawrence al Arabiei”

Ultima carte citită? „Cartea de Șafir” de Gilbert Sinoue și „Și munții au ecou” de Kaled Hosseini (le-am citit în paralel pentru că nu mă puteam hotărî care îmi place mai mult)

– Vacanță perfectă? Cea în care pot citi oricât de mult și oriunde și la ce oră vreau.

A fi femeie înseamnă… A face pace cu tot haremul de voci din capul tău (pentru detalii, recomand „Lapte negru” a lui Elif Shafak).

Visez la o societate în care… oamenii să realizeze că sunt atât de frumoși, încât nu au nevoie de ego.

  

Citește interviul integral în revista Femeia. numărul de martie 2018, acum pe piață!

 

Citește și:

Text: Cătălina Oprea

Foto: Radu Vintilescu

Machiaj și coafură: Roxana Luca

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus