Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > 8 strategii pentru curățenie rapidă

8 strategii pentru curățenie rapidă

Fiecare femeie poate câștiga ore întregi de timp liber pe săptămână dacă aplică o serie de strategii pentru curățenie rapidă, și mai ales, eficientă.

Indiferent dacă ai sau nu timp, celebra „curățenie de Crăciun” nu poate fi evitată. Există, din fericire, câteva strategii bune pentru a face ordine și curățenie în întreaga casă fără să petreci ore întregi în fiecare săptămână umblând de colo-colo cu aspiratorul, cu mopul și cu cârpele de praf în mână.

Iată cum poți aborda această problemă spinoasă și cum poți câștiga ore întregi de timp liber în perioada Sărbătorilor:

1 Strategia este esențială

Roma nu a fost construită într-o singură zi, iar cu o floare nu se face primăvara. Nici casa ta nu va arăta „lună” într-o singură zi, așa că nu îți stabili scopuri nerealiste. Alege câteva lucruri pe care vrei să le faci în decurs de o săptămână, după care stabilește prioritățile și bifează în fiecare zi una sau două sarcini din lista ta. În acest fel nu te vei mai simți vinovată că nu ai terminat curățenia, ci vei avea mereu senzația că ai făcut tot ceea ce trebuia să faci până la finalul zilei.

2 Împrietenește-te cu tehnologia

Mătura și fărașul nu rezolvă totul, iar mopul devine demodat. Curățenia nu trebuie să însemne praf, mizerie adunată într-un singur loc și dureri de spate cauzate de faptul că te apleci prin casă mai mult decât în timpul orelor de aerobic. Fiecare femeie care se respectă poate avea la dispoziție un prieten de nădejde, care o va ajuta să șteargă și să curețe orice suprafețe fără nici un efort, precum acest aparat de șters și curățat cu abur. De ce să nu profiți de tehnologie? În secolul XXI, lucrurile devin atât de simple!…

3 Fiecare zi este importantă

Împarte sarcinile pe zile, însă nu lăsa nici o zi să treacă fără să faci puțină curățenie. Acest lucru este valabil în primul rând când vine vorba despre vasele murdare și despre hainele care nu se află întotdeauna acolo unde ți-ai dori să fie. Dacă vei spăla vasele zilnic și vei așeza hainele în dulap, casa ta nu va mai arăta la începutul weekendului de parcă pe acolo ar fi trecut o tornadă.

4 Aruncă lucrurile inutile

Scapă cât mai repede de lucrurile pe care știi că nu le mai folosești. Dacă ai tendința de a aduna lucruri, pungi de plastic și tot felul de mărunțișuri, sperând că vor fi utile la un moment dat, întreabă-te când le-ai folosit ultima oară. Dacă răspunsul este „Nu îmi amintesc”, este timpul să le arunci. Casa ta va deveni deodată mult mai spațioasă.

5 Ține la îndemână obiectele de șters petele

De fiecare dată când pătezi masa, biroul, canapeaua sau covorul cu mâncare sau cu diferite substanțe, nu lăsa petele să se usuce. Șterge-le imediat! În caz contrar, vei munci de zece ori mai mult în weekend pentru a curăța murdăria.

6 Curățenia profundă, o singură dată pe săptămână. Și nu oricum!

O curățenie profundă a locuinței trebuie să aibă loc măcar din când în când. Nu face, însă, o curățenie generală a întregii case în fiecare săptămână și într-un singur weekend, ci acordă săptămânal una sau două ore pentru a curăța în profunzime o singură încăpere a locuinței. Dacă vrei să faci totul deodată, întreaga activitate va deveni o corvoadă.

7 Nu spăla toate rufele în aceeași zi

La fel ca în cazul curățeniei profunde, nu spăla toate rufele în aceeași zi. În caz contrar, o zi întreagă vei fi „legată” de mașina de spălat. Sortează hainele în funcție de culoare și materiale și spală o singură dată în fiecare zi sau o dată la două zile. Vei transforma spălatul într-o rutină deloc solicitantă și vei avea mereu hainele curate.

8 Ingredientul secret este…

… disciplina! Mai eficientă decât curățenia rapidă este păstrarea curățeniei, care pornește de la faptul că fiecare lucru trebuie să stea la locul său după ce l-ai folosit, iar fiecare vas trebuie spălat după ce ai mâncat. În cel mai scurt timp, adică atunci când vei face o curățenie generală în orice încăpere a casei, vei culege roadele, iar o oră pentru aspirat și șters praful va fi mai mult decât suficientă.

Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns