Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Căldura excesivă, un pericol pentru prietenul necuvântător

Căldura excesivă, un pericol pentru prietenul necuvântător

câine

Soarele arzător și temperaturile ridicate nu au impact negativ doar asupra noastră, ci și asupra prietenilor noștri necuvântători.

Așa cum avem grijă de sănătatea personală respectând câteva reguli simple (hidratare corespunzătoare, folosirea hainelor și cremelor cu factor de protecție, evitarea expunerii la soare între orele 11 și 16), la fel trebuie să avem și de patrupedele pe care le iubim.

Când temperaturile încep să depășească frecvent 27-28 de grade Celsius, câinii resimt disconfort din ce în ce mai accentuat. După cum sigur ai observat, când mercurul urcă vertiginos în termometre, câinii țin gura deschisă și limba afară. Este felul lor de a-și regla temperatura; de altfel, câinii nu pot elimina căldura în exces prin transpirație. Din fericire, nu este deloc greu să identifici semnele supraîncălzirii animalului de companie: respirația este din ce în ce mai accentuată, salivează extrem de mult, gâfâie, nu mai răspunde la comenzi simple, stare de apatie, vomă, chiar pierderea cunoștinței. Tot ceea ce ai de făcut este să-l duci într-un loc mai răcoros, să-i dai apă proaspătă și puțin mai rece, să-i pui comprese cu apă rece sau să-i faci un duș cu apă potrivit de rece. Toate rasele sunt afectate de temperaturile ridicate, iar pericolele deshidratării și ale insolației sunt foarte mari. Dar unele sunt mai predispuse decât celelalte: cele cu părul lung, puii și animalele în vârstă, rasele cu nasul scurt și fața plată (rase brahiocefalice) – mops, boxer, buldog, Shih Tzu, dar și cele de vânătoare, animalele cu afecțiuni cardiace sau care au probleme de respirație, câinii supraponderali.

Nu scoateți câinele la plimbare între orele 12 și 17!

 

Mușcătura de căpușă nu este de ignorat. Una din trei căpușe este purtătoarea unei boli infecțioase care poate afecta câinii, provocând babesioză. Simptomele nu sunt specifice, putând fi ușor confundate cu ale altor boli: câinele stă mai mult timp culcat, apatic, fără poftă de mâncare, stare febrilă, urina devine închisă la culoare. Nedepistată la timp, boala duce la refuzul complet al hranei și la hipotermie. Tocmai de aceea, prevenirea acestei boli o poți face prin deparazitări externe cu substanțe recomandate de medicul veterinar sau prin folosirea zgărzilor specifice.

Citește și: Plante toxice pentru animale de companie

Hrana pentru câine pe timp de vară

Când temperaturile devin neprietenoase, nu uita să-i schimbi apa câinelui de mai multe ori pe zi. De preferat să fie mai rece, dar nu foarte.

De asemenea, este bine să-i înlocuiești hrana cu una cu mai puține grăsimi, deoarece riscul de îngrășare este ceva mai mare în această perioadă.

În zilele toride, optează pentru hrana umedă, care este mult mai ușor de digerat și are un conținut mai mare de apă.

 

Într-o zi toridă, nu lăsa câinele închis în mașină, chiar dacă ai lăsat geamurile puțin deschise. Nici măcar pentru câteva minute!

Un alt pericol al anotimpului pe care îl traversăm este baia pe care patrupedul ar putea-o face într-un lac sau iaz. Ai putea gândi că o „bălăceală” strașnică nu ar putea aduce decât răcorirea blănosului, dar sunt cazuri când aceasta ar putea veni la „pachet” cu o serie de boli provocate de anumite bacterii prezente în apele stătute sau chiar de unele alge prezente în lacuri. Este important ca după o astfel de ieșire… la apă, să acordați un plus de atenție toaletei animalului de companie. În plus, dacă observi anumite simptome nefirești, mergi la medicul veterinar și nu uita să adaugi, pentru anamneza completă, bălăceala patrupedului.

 

Citește și:

Autor: Mariana Fătulescu
Foto: 123rf.com

Comments

comments

Lasă un răspuns