Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Sterilizarea pisicilor. Beneficii, tipuri, recuperarea după intervenție

Sterilizarea pisicilor. Beneficii, tipuri, recuperarea după intervenție

sterilizare pisica

Pisicile sunt printre cele mai populare animale de companie din lume, iar sterilizarea reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru blănosul tău. Această intervenție este ușor de realizat și prezintă multe beneficii pentru sănătatea animalului, însă multe persoane o evită, din diverse motive.

În acest articol vom discuta despre motivele pentru care pisica ar trebui sterilizată, vom demonta cele mai populare mituri și te vom învăța ce trebuie să faci pentru a-i asigura pisicii tale o recuperare ușoară. Mai multe informații despre acest subiect ne-a oferit dr. Leu Alexandru, medic veterinar la cabinetul Enlexion din București.

De ce trebuie să ne sterilizăm pisica?

o zi plină de sterilizări la cabinetul dr. Leu Alexandru

Motivul principal este, bineînțeles, evitarea sarcinilor nedorite. O pisică poate ajunge la maturitate sexuală destul de devreme, mai exact la 4-5 luni. Cu alte cuvinte, ea poate rămâne gestantă chiar și când este la rândul ei doar un pui.

Însă sterilizarea mai are și alte beneficii, precum:

  • se evită marcarea teritoriului: motanii nesterilizați „stropesc”, adică pulverizează urină pe pereți, mobilă sau alte suprafețe din casă;
  • se evită accidentele: în special motanii nesterilizați, dar și femelele, hoinăresc departe de casă și pot fi loviți de mașini sau se pot încăiera cu alte pisici;
  • riscul de apariție al cancerului mamar la femele este mai scăzut odată ce acestea sunt sterilizate;
  • riscul de apariție al cancerului la nivelul testiculelor în cazul masculilor este eliminat;
  • scade și riscul contactării anumitor boli, pentru că pisica va petrece mai mult timp acasă, departe de alte pisici ce pot fi infectate;
  • în special femelele pot deveni mai afectuoase

Citește și: Plante toxice pentru animale de companie

Când se poate steriliza pisica?

Pisica se poate steriliza și când este adultă, însă e bine să ne ocupăm de acest lucru cât mai din timp. Îți poți da seama când pisica ta atinge maturitatea sexuală astfel: masculii încep să își marcheze teritoriul, iar femelele devin foarte vocale.

Motanii se castrează de la 10 luni în sus, iar femelele de la 5-6 luni. În cazul câinilor, indiferent dacă sunt femele sau masculi, de la vârsta de 5-6 luni. Pot spune din experiență că recuperarea după sterilizare este mai ușoară cu cât animalul este mai tânăr”, ne spune dr. Leu Alexandru.

Tipuri de sterilizare

sterilizare pisica

Sterilizarea la masculi

Operația de sterilizare la motani (numită și castrare) este mult mai simplă decât la femele. Pentru început, se realizează o incizie pe scrot și prin țesut, apoi se leagă vasele de sânge care vascularizează testiculele. Apoi, testiculele sunt îndepărtate. În cele mai multe cazuri, nu este nevoie ca incizia să fie cusută, fiind foarte mică.

Sterilizarea la femele

Deși această intervenție nu este atât de simplă ca în cazul motanilor, este foarte comună și nu prezintă dificultăți. Cea mai populară metodă este cea cu incizie pe abdomen, în urma căreia ovarele și uterul sunt înlăturate (ovariohisterectomie).

Sterilizarea laparoscopică este asemănătoare cu ovariohisterectomia, însă în acest caz incizia este mai mică. Medicul va introduce prin incizie un instrument special cu cameră foto și sursă de lumină, care îi permite să vadă interiorul corpului pe un monitor special.

Sterilizarea prin flanc este o metodă folosită mai ales la animalele de fermă, mai rar la cele de companie. Aceasta constă în o incizie în zona flancului, această zonă fiind mai slab vascularizată. La animalele de fermă se folosește des această metodă deoarece o tăietură pe burtă este aproape imbosibilă. Din cauza greutății foarte mari a animalului, există riscul de rupere a suturii (organele, în special intestinele, apasă pe sutură, iar aceasta se desface ușor. Din punct de vedere postoperator, este similară unei intervenții uzuale de castrare, poate puțin mai dureroasă.

Nu în ultimul rând, mai există și sterilizarea chimică, însă aceasta nu se mai folosește deoarece poate provoca probleme pe termen lung, printre care apariția tumorilor.

Toate tipurile de sterilizări se fac cu anestezie injectabilă sau inhalatorie. Cea injectabilă este anestezia clasică, pe bază de ketamină. Cea inhalatorie, în schimb, se bazează pe sevofluran, iar pisica se va trezi mai repede (în câteva minute).

Citește și: Cum poți ajuta animalele fără stăpân dacă nu poți adopta

Îngrijirea pisicii după sterilizare

sterilizare pisica

În funcție de tipul sterilizării, pisica va necesita îngrijiri ușor diferite, despre care medicul veterinar îți va da toate detaliile necesare. În general, este recomandat ca pacientul să rămână internat în ziua sterilizării, pentru ca medicul să îl poată monitoriza. După ce aduci pisica acasă, aceasta ar trebui să fie ținută într-un spațiu mic până își revine complet din anestezie. În primele 24 de ore, pisica trebuie lăsată să se odihnească și să doarmă și să nu fie forțată să mănânce.

În primele zile după operație, ar trebui să verifici măcar o dată pe zi locul inciziei, pentru a te asigura că operația nu s-a desfăcut, nu există scurgeri și zona nu s-a înroșit excesiv. Zona nu trebuie curățată cu niciun fel de soluție și nu trebuie aplicată nicio cremă. Dacă observi ceva în neregulă, du pisica la un control.

E bine ca în această perioadă să nu lași pisica să se spele în această zonă. Pentru mai multă siguranță, îi poți pune un guler care poate fi cumpărat de la cabinetul veterinar.

Ne lovim mereu de anumite probleme, dintre care o să le enumăr pe cele mai comune.

Proprietarii primesc indicația ca animăluțul să nu consume mâncare înainte de sterilizare. Desigur, se întâmplă ca acesta să fi mâncat, lucru care face tot procesul mai dificil sau chiar riscant pentru sănătatea lui.

Postoperator, se întâmplă să întâlnim și infecții la plaga operatorie în cazul în care pacientul nu a purtat guler. Lingându-se în zona respectivă, plaga a fost contaminată”, povestește dr. Leu.

Riscurile operației

La fel ca orice alte intervenție chirurgicală, și sterilizarea pisicii prezintă anumite riscuri. Evenimentele neplăcute care pot apărea în timpul operației sunt în general cauzate de afecțiuni nedescoperite, interacțiunea anestezicului cu medicamente pe care pisica le ia sau chiar cu faptul că pisica a mâncat înainte de operație. De aceea, e necesar ca stăpânii să spună medicului dacă pisica urmează vreun tratament și să țină cont de sfaturile acestuia înainte de intervenție.

Citește și: Capcanele din hrana animalului de companie

Mituri despre sterilizarea pisicii

sterilizare pisica

Femela trebuie lăsată să facă măcar un rând de pui înainte de sterilizare – FALS

Am întâlnit situații în care stăpânii au așteptat ca animalul să facă un rând de pui înainte de sterilizare deoarece așa au auzit sau citit pe Internet. Această practică este total greșită, deoarece intervenția este ceva mai dificilă la anumite vârste și nu se elimină complet posibilitatea de a face tumori”, explică dr. Leu.

Pisica se va îngrășa după sterilizare – POSIBIL

Este posibil ca pisica să se îngrașe după sterilizare, însă nu intervenția este cauza. Animalul are tendința să reducă activitatea fizică, motiv pentru care stăpânul ar trebui să se joace mai mult cu el. De asemenea, indiferent dacă pisica este sterilizată sau nu, aceasta trebuie să consume porții potrivite de mâncare. Acestea se stabilesc în funcție de informațiile de pe ambalaj, iar dacă i se mai oferă și recompense (treats), în ziua respectivă trebuie să îi scazi puțin din cantitatea de mâncare obișnuită.

Pisica nu trebuie sterilizată pentru că îi este răpită plăcerea – FALS

Spre deosebire de oameni, pisicile nu întrețin relații sexuale decât în scopul procreării. Astfel, pisica nu va deveni frustrată din punct de vedere sexual după sterilizare. De fapt, pisicile scot acele sunete puternice în timpul actului sexual din cauza durerii, penisul masculului fiind acoperit cu niște mici țepi.

Pisica nu trebuie sterilizată decât după vârsta de 1 an – FALS

Așa cum am arătat mai sus, pisicile (atât masculii, cât și femelele), ajung la maturitate sexuală încă de când au doar câteva luni.

Cât costă sterilizarea?

Sterilizarea are diferite prețuri în funcție de cabinetul veterinar, de tipul intervenției și de tipul anesteziei. În general, sterilizarea unui mascul poate costa 200-250 lei, iar cea a femelei între 250 și 350 lei. Există și multe cabinete veterinare care oferă sterilizări gratuite de câteva ori pe an, în special pentru animalele fără stăpân.

Cu toții ar trebui să ne sterilizăm animalele de companie. Excepție fac doar crescătorii autorizați. Beneficiile sterilizării sunt foarte multe: masculii nu mai sunt agresivi, nu mai pot face tumori testiculare sau de prostată; femelele nu mai dezvoltă tumori mamare sau ovariene și se elimină riscul piometrului. Singurul inconvenient este că pisica se poate îngrășa dacă nu este respectată o dietă”, mai spune dr. Leu Alexandru.

 

 

Surse foto: iStock, arhivă personală dr. Leu Alexandru

Comments

comments

Lasă un răspuns