Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Ce nu știai despre cățelul tău

Ce nu știai despre cățelul tău

Loial și onest, cel mai bun prieten al omului pare ușor de citit, însă are câteva secrete bine ascunse.

Nu vorbește, în rest le știe pe toate! Asta spun stăpânii de câini, iar oamenii de știință le dau în mare parte dreptate. Micile „genii” pe patru picioare înțeleg între 150 și 250 de cuvinte și păcălesc oamenii sau alți căței pentru a obține recompense. Inteligența lor variază în funcție de rasă: Border Collies sunt cei mai deștepți, iar ogarii afgani – tăntă­lăii. Cei mai zgomotoși sunt câinii din rasa Beagle, iar Akita Inus – prost crescuți. În anumite țări, faptul că deții un astfel de exemplar pune sub semnul întrebării obținerea asigurării de casă.

Ne citesc expresiile faciale

Câinii sunt singurele animale din lume care descifrează starea oamenilor în funcție de expresia de pe chip. Doar uitându-se la noi, își dau seama dacă suntem fericiți sau nervoși.

Datul din coadă are propriul limbaj

Atunci când câinele dă din coadă spre dreapta înseamnă că e fericit, iar dacă lovește cu ea spre stânga, sentimentul dominant e teama. Când coada se mișcă în jos pe lateral, animăluțul este nesigur, iar dacă dă din coadă repede, având mușchii încordați, dă semne de agresivitate.

Puii se nasc orbi, surzi și fără dinți

Nou-născuții își continuă dezvoltarea anatomică după ce vin pe lume. Cei mai mulți pui își deschid pleoapele și răspund la zgomote după două săptămâni de la naștere, iar primul simț care se dezvoltă e atingerea.

Au al șaselea simț

Conform unui studiu din 2010, majoritatea câinilor se comportă ciudat înainte de a se întâmpla ceva rău. Mai mult, cel mai bun prieten al omului simte boala stăpânului depistând compușii organici din corpul uman care sunt legați de prezența cancerului.

Au 100 de expresii faciale

Cele mai multe expresii faciale sunt comunicate cu ajutorul urechilor. 18 mușchi mișcă urechile câinelui, fiecare în propria direcție. Iar rasele cu capul mai lat, precum Saint Bernard, aud sunetele mai bine decât cele cu capul îngust, cum sunt cockerii.

Simț olfactivde 1.000 de ori mai puternic

Așa cum oamenii au amprente unice pe degete, câinii au o amprentă nazală diferită de la un exemplar la altul. Dar cât de puternic e nasul câinilor? De o mie de ori mai sensibil decât cel uman!

Citește și:

Cainele, psihotrapeut de nadejde

Ce spune cainele lui despre el

Ce caine alegi pentru copilul tau

Articol preluat din ediția de martie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Alexandra Rotărescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns