Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Betta, peștele luptător

Betta, peștele luptător

Peștele Betta este un companion ideal, ușor de îngrijit, preferă solitudinea, comunică lesne și are nevoie doar de apă curată și mâncare specifică. Este potrivit pentru fiecare membru al familiei și orice tip de locuință.

Betta splendens este originar din S-E Asiei, unde e cunoscut și apreciat de sute de ani, fiind supranumit pește luptător pentru că nu acceptă alți masculi în acvariu. Este deosebit datorită înotătoarelor alungite ce dau impresia de evantai când devine agitat și de trenă dacă e relaxat.

Betta face parte din familia peștilor cu labirint, un organ ce îi permite să respire la suprafața apei. Datorită acestei abilități, el supraviețuiește în ape cu foarte puțin oxigen, fără alt element artificial în preajmă, precum și în acvarii de mici dimensiuni, inclusiv în bol.

Masculii se numără printre cei mai colorați pești din lume, variind de la roșu pur până la verde și combinații între aceste nuanțe, iar într-un acvariu comunitar, atât timp cât ceilalți nu sunt mai mari decât ei, devin relativ pașnici.

Relația ideală

Când un Betta acceptă omul ca îngrijitor, el dezvoltă anumite tipare de comportament pentru a-și manifesta nevoile și/sau afecțiunea. Dacă îi este foame, iar omul este aproape de acvariu, Betta obișnuiește să sară spre supra­fața apei și să se învârtă. Când vrea să-și arate afecțiunea față de om,
Betta are tendința de a-și lipi fața de acvariu înspre acesta. Dacă îngrijitorul pune mâna pe acvariu, peștele se lipește de partea cealaltă, dând
impresia că dorește să fie mângâiat.

Îngrijire minimă

Este un pește omnivor ce preferă alimente precum larvele de țânțari sau libelule, frunzele de salată sau spanac opărite, însă acceptă lejer hrana
procesată specială pentru ei. Pot atinge până la 6 cm lungime și trăiesc circa trei ani.

Trebuie hrăniți de maximum trei ori pe zi, doar cu câteva boabe o dată, fiindcă au tendința de a mânca foarte mult. Dacă un pește Betta, după ce este hrănit, stă numai pe fundul acvariului fără să se miște este semn că a mâncat prea mult și vrea să fie lăsat în pace cel puțin o zi.

Apa se schimbă o dată la trei zile, iar temperatura ideală este de 25-28 de grade. Dacă petrece timp îndelungat la suprafață înseamnă că apa este cam caldă, iar dacă stă foarte mult pe fundul acvariului, e prea de rece. În general, are tendința de a înota în toate direcțiile când se simte bine și adoră să se ascundă printre frunzele copă­ceilor artificiali sau în găurile din castele.

Un pește Betta poate fi ținut în acvariu atât singur, cât și cu o femelă, dar cu câteva condiții: femela să nu fie mai mare ca masculul, iar el să nu aibă
o culoare diferită de ea. Altfel, mas­culul poate sta la comun cu alți pești cu labirint precum Gourami sau peştele-paradis.

Citește și:

Ce nu știai despre cățelul tău

Plantele, inofensive pentru animale?

Regina Pisicilor

Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M Dumitrașcu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns