Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Plante care iubesc întunericul

Plante care iubesc întunericul

Plante care iubesc întunericul – Cele mai multe dintre plante iubesc lumina și razele blânde de soare, două dintre condițiile de bază pentru creșterea, dezvoltarea și înflorirea unei plante. Dar sunt și plante care te pot bucura și îți pot însenina zilele chiar și atunci când mediul în care acestea cresc nu este atât de luminos.

Poate cel mai important factor al dezvoltării unei plante este lumina naturală. Astfel că ferestrele sau balconul devin cele mai importante locuri din apartament în care putem așeza plantele. Dar există plante care nu se împacă chiar foarte bine cu soarele, însă care au nevoie de lumină mai puțină pentru a se dezvolta.

Aglaonema sau planta-întunericului este, așa cum îi spune numele popular, una dintre plantele extrem de puțin pretențioase când e vorba de lumină. Se dezvoltă perfect pe holurile umbroase sau fără lumină naturală ori în spațiile foarte mari, puțin luminoase. În funcție de umiditatea din camera în care se află, planta nu trebuie udată mai des de 1-2 ori pe săptămână. Vara este nevoie să-i pulverizezi frunzele, iar iarna nu trebuie s-o așezi în încăperi cu multe surse de căldură. Aglaonema se va simți mult mai bine într-o cameră răcoroasă.

Spathiphyllum sau crinul-păcii este o plantă decorativă atât prin frunzele sale elegante, cât și prin florile delicate. Frunzele înalte formează o tufă bogată, iar floarea, mare, de culoare alb-crem, crește în centrul ei. Florile înfloresc din primăvară până în toamnă, perioadă în care este recomandată fertilizarea plantei. Nu are nevoie de multă apă, o dată pe săptămână îi este suficient, iar pământul este bine să fie bogat în humus.

Violetele de Parma sau violetele africane înveselesc multe dintre spațiile în care locuim. În mediul lor natural, aceste flori cresc la umbra copacilor, așa că dacă o veți așeza într-o zonă umbroasă (niciodată în lumina directă a soarelui!), violeta te va răsplăti cu delicatele-i flori roz, albe, violet, albastre sau grena. Toamna și iarna nu are nevoie de prea multă apă, dar este bine s-o uzi mai des primăvara și vara și, foarte important, niciodată pe frunze, ci toarnă apa direct la rădăcină.

Feriga de apartament este una dintre cele mai decorative plante de apartament. Îi plac locurile umbrite și, dacă este posibil, cu mai multă umezeală, așa că băile și bucătăriile sunt două spații binevenite pentru ferigi. Pământul ar trebui să fie în permanență umed, căci lipsa apei duce la ofilirea și pierderea frunzelor decorative. O culoare deschisă a frunzelor este un semn că pământul are nevoie de ceva îngrășăminte, pete maro pe frunze înseamnă planta suferă de frig, iar o culoare galbenă este semn că planta este amplasată într-un loc prea luminos.

Plante care iubesc întunericul

Impatiens sau sporul-casei este una dintre plantele cu flori extrem de decorative. Crește frumos, sub formă de tufe mici, florile au diferite culori și forme și nu este chiar atât de mare iubitoare de soare și locuri foarte luminoase. La începutul primăverii are nevoie de o mică toaletare și modelarea formei tufei, iar înflorirea și ramificarea tufei sunt stimulate prin ciupirea vârfurilor lăstarilor. Nu suportă frigul (temperaturi sub 12 grade) și nici excesul de apă. Tocmai de aceea recomandăm udarea moderată, doar când pământul de la suprafață s-a uscat.

Plante care iubesc întunericul

Azaleea este o plantă perenă, verde tot timpul și destul de puțin pretențioasă. Dacă-i asiguri un minimum de condiții: pH-ul pământului să fie acid, udare mai abundentă vara, când temperaturile sunt crescute. Modelarea tufei se face prin tundere la începutul primăverii (sfârșitul lui aprilie,începutul lunii mai), în perioada rece se va amplasa într-o cameră răcoroasă, dar nu cu temperaturi sub 15 grade. Administrează-i îngrășământ de două ori pe lună în perioada de înflorire și întrerupe-l în perioada de repaus al plantei.

Dieffenbachia este o altă plantă foarte decorativă prin frunzele mari, de formă ovală, de culoare verde-închis cu striuri galbene, albe sau crem. Este o plantă ce se dezvoltă sub formă de tufă și, în funcție de soi, poate atinge și înălțimea de un metru. Are nevoie de lumină moderată, dar niciodată nu trebuie așezată în bătaia razelor de soare. Îngălbenirea frunzelor și lipsa dungilor colorate pe frunze sunt semne că planta nu are lumină suficientă. Udarea se face doar o dată pe săptămână, mai des numai în perioada de vară.

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns