Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Să vorbim despre șinșila

Să vorbim despre șinșila

Șinșila este animalul de companie ideal pentru familiile care doresc un amic vesel, inteligent, care nu lasă păr, este ușor de întreținut și de dresat. E de origine sud-americană, iar în România este foarte răspândită rasa Șinșila laniger (de culoare argintie), ideală pentru locuințele mici.

Îngrijire

Deși această rozătoare e dificil de achiziționat (preț 100-150 euro), în calitate de animal de companie, mai ales în apartament, este neprețuită. Șinșila este de talie mică și nu măsoară mai mult de 25-30 cm. Are o greutate medie la maturitate de 400-600 g, preferă să se curețe singură prin „băi cu nisip” și are aspectul unei veverițe pufoase cu coadă lungă și membre scurte. Este apreciată atât pentru blana fină, cât și pentru temperamentul blând.

Se adaptează optim diferențelor de temperatură din casă, se hrănește cu ierburi, rădăcinoase, semințe, circa
100 ml de apă și, dacă este dresată suficient, poate fi lăsată liberă prin casă. Pentru a-i inhiba nevoia de a roade, este indicat să aibă în cușca ei cât mai multe elemente de ronțăit (bucăți de lemn, rădăcinoase diverse).

Comportament și comunicare

Pentru o relație frumoasă, este recomandat ca șinșila să facă parte din familie din momentul în care împlinește 2-3 luni. Odată ce se familiarizează cu mediul înconjurător (circa 7-14 zile), șinșila își manifestă afecțiunea prin emiterea de sunete blânde, prin a se juca leapșa și prin a se cățăra pe umărul stăpânului sau a-i ciupi afectuos degetele care-l hrănesc.

Liniștea, semiîntunericul și vorbitul pe ton mediu sunt elementele-cheie de comunicare cu acest tip de animal și, odată stabilită conexiunea afectivă, poate inclusiv să „aducă” obiecte stăpânului, poate sări și alerga distanțe lungi pentru a-și amuza companionii umani, inclusiv să se cațere la comandă, aceasta fiind o activitate preferată. Când se simte în pericol, șinșila năpârlește, iar când este prinsă și speriată, împrăștie un miros foarte puternic, asemănător cu al migdalelor prăjite. Femelele speriate se ridică pe membrele din spate și elimină urină către cel care o amenință.

Un prieten cu program

În medie, o șinșilă trăiește circa 20 de ani. Atât timp cât este activă şi energică, are ochii limpezi şi strălucitori, blana deasă, apetit bun și nasul uscat, ea poate trăi în armonie cu oamenii „ei”. Fiind un animal nocturn, e perfect pentru familiile cu mai mult timp liber seara. Are nevoie de un program fix de hrană, somn și joacă pentru a se menține sănătoasă. Altfel, îi este indiferent dacă este singură sau înconjurată de alte șinșile (maximum trei) sau de oameni atâta vreme cât nu este forțată să… socializeze.

Esențial în casă pentru șinșila

 • cuşcă mare (minimum 120x60x50 cm)
 • căsuţă pentru dormit
 • recipient pentru hrană
 • recipient pentru apă
 • așternut (fân, talaş, rumeguş)
 • nisip pentru baie
 • jucării și lemne de ros
 • hrană specială pentru şinşile
 • preparate pe bază de vitamine
 • perie
 • produse dezinfectare cuşcă.

Citește și:

Ce nu știai despre cățelul tău

Plantele, inofensive pentru animale?

Regele din acvariu

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M Dumitrașcu

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns