Esti aici
Femeia.ro > Familie > 10 intrebari pentru bunica ta. Ai ce invata de la ea!

10 intrebari pentru bunica ta. Ai ce invata de la ea!

Bunica reprezintă deseori persoana cea mai specială din familie. De la ea putem învăța foarte multe, dacă știm să ascultăm, să punem întrebări și să fim atente la detalii și la gesturile mici din care e compusă viața. Nu pierde timpul, împrietenește-te cu bunica ta!

Cine nu are bătrâni să-și cumpere, spune o veche zicală românească. Agitația și viteza în care trăim astăzi ne face deseori să ne îndepărtăm mult prea repede de membrii familiei și mai ales de bunici. Însă cele mai fericite dintre femei își amintesc cum în copilărie își petreceau toate vacanțele în casa bunicilor. Acolo puteau face, mânca și spune lucruri pe care mamele le interziceau cu strășnicie. Bunicile își făceau mereu timp pentru nepoți și nepoate.

Vârsta le permite acestor femei să se relaxeze, să se bucure de viață într-un mod mai profund și mai calm decât la tinerețe și să petrceacă mult timp cu nepoții, bucuria vieții lor. Dar chiar dacă faci parte dintre femeile norocoase să aibă o bunică alături de care au crescut, cu siguranță că în copilărie nu ai avut ocazia, firește, să discuți cu ea despre subiecte importante sau foarte serioase. Nu pierde timpul și recuperează acest lucru, dacă o mai ai pe bunica ta alături.

Experiența unei vieți întregi

Bunicile ajunse la o vârstă respectabilă sunt de obicei femei înțelepte, încercate în multe feluri de viață, care au ajuns la o maturitate psihologică redutabilă și care au multe de împărtășit. Dar modestia și smerenia lor, care este un efect secundar al înțelepciunii, le face să fie deseori tăcute și să nu vorbească despre anumite lucruri decât dacă sunt întrebate. Nu aștepta ca bunica ta s te bombardeze cu sfatyri de viață, nu va face niciodată asta.

Însă dacă îi ceri ajutorul, dacă îi spui că vrei să vorbești cu ea, dacă îi arăți că ai nevoie să te hrănești cu înțelepciunea ei, va fi mai mult decât bucuroasă să-ți împărtășească tot ce știe. Nu te lăsa furată de viteza lumii contemporane. Fă-ți timp pentru familie și mai ales pentru bunică, cea mai înțeleaptă femeie din viața ta.

Pune-i întrebări și ascultă cu atenție și respect, pentru că adevărata înțelepciune se învață de la inimă la inimă. Iar oamenii care te iubesc, cum este bunica ta, știe cel mai bine cum să-ți transmită cunoștințele prețioase.

Cele 10 întrebări esențiale

Psihologii au realizat o listă de 10 întrebări pentru bunici. Sigur că lista nu trebuie respectată cu strictețe. Din ea pot fi omise anumite întrebări sau i se pot adăuga altele. Însă informațiile pe care le vizează întrebările de mai jos te vor ajuta să-ți cunoști mai bine bunica, timpul în care a trăit și ceea ce e universal valabil în viața ei.

  1. Cum ți-ai petrecut copilăria?

Vei vedea că această perioadă din viața bunicii tale diferă enorm de a ta. Vei afla lucruri noi și vei înțelege mult mai bine cum s-a format bunica ta, fapt ce va pune propria ta viața într-o altă perspectivă.

  1. Cum ai reușit să stai căsătorită cu bunicul un timp atât de îndelungat?

Ia aminte la acest răspuns, pentru că poți afla detalii suprinzătoare care reprezintă cheia unei căsătorii reușite.

  1. Dacă ai avea din nou vârsta mea, ai proceda diferit?

O bunică are capacitatea de a se detașa de trecut, dar și de prezent. Poate privi cu mai multă obiectivitate și cum dorințele n-o mai consumă, își poate da seama dacă și când ar fi putut proceda altfel. Ia aminte la vorbele ei, s-ar putea să te ferească de greșeli în viitor.

  1. Pe vremuri era mai bine?

Bunica ta îți poate demola acest mit. Dar ea poate să-ți arate ce era mai bine “pe vremea ei” și ce emai bine acum.

  1. Când privești înapoi, care ți se par cele mai importante lucruri în viață?

Experiența și proba timpului sunt cele care dau seama de ceea ce contează în viață.

  1. Există ceva ce ai vrut să faci dar nu ai reușit?
  1. Ce ți-a dat forță în momentele grele?

Răspunsul la această întrebare îți poate oferi o cheie prețioasă pentru a depăși situațiile dificile.

  1. Care este vârsta ta preferată, când te-ai simțit cel mai bine?
  1. Care este deviza ta în viață?
  1. Ce îți dorești pentru anii care urmează?

Ai grijă să nu pui întrebările ca la interogatoriu. Ideea e să afli răspunsuri folositoare, iar asta se poate întâmpla în timpul unor conversații lejere și plăcute. Petrece cât mai mult timp cu bunica ta. Iubirea ei este neprețuită.

Citeste si:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.05/2018
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns