Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cateva adevaruri despre sterilet

Cateva adevaruri despre sterilet

Dispozitivele intrauterine sunt o formă eficientă de control al sarcinilor pentru femeile de toate vârstele, indiferent dacă au fost sau nu însărcinate anterior, indiferent dacă au născut sau nu. Există două tipuri de dispozitive intrauterine, cel  non-hormonal din cupru şi steriletul hormonal. Steriletul din cupru are rolul de barieră împotriva spermatozoizilor şi provoacă moartea acestora. Cuprul acţionează ca un spermicid natural în uter. Mai mult, cuprul emite ioni de cupru, şi determină stimularea acţiunii celulelor albe la în uter şi în fluidele trompelor uterine.

Steriletul cu hormoni acţionează prin eliberarea unor doze foarte mici de progesteron sau levonorgestrel, pentru a preveni fertilizare ovului. În plus determină îngroşarea mucusul cervical ceea ce face imposibilă fecundarea ovului.

Află câteva mituri despre sterilet şi realitatea din spatele lor.

1. Steriletele provoacă infecţii pelvine

Parţial adevărat. Infecţii pelvine şi uterine au fost favorizate de modelele şi materialele folosite pentru primele generaţii de sterilete, dar modelele realizate în prezent exclud aproape în totalitate acest risc.

2. Steriletul poate fi folosit doar după o naştere.

Fals. Femeile pot folosi sterilet la orice vărstă, din perioada lor reproductivă, indiferent dacă au avut sau nu o sarcina dusă la termen. Prezenţa sau nu a sarcinilor anterioare nu afectează eficacitatea steriletului.

3. Steriletul hormonal este singurul eficient.

Fals. Fiecare din aceste dispozitive are o recomandare şi rămâne foarte eficient dacă este corect aplicat.

4. Previne bolile cu transmitere sexuală.

Categoric FALS! Steriletul, indiferent de tipul acestuia, nu împiedică transmiterea virusului HIV şi a altor boli sexuale. Deoarece este dispozitiv intra-uterin acesta este eficace numai împotriva sarcinilor nedorite, dar nu poate face nimic pentru a preveni transmiterea SIDA şi a altor boli sexuale.

5. Steriletul provoacă infertilitate.

Fals! Steriletul este un dispozitiv mecanic, astfel că acţiunea acestuia este locală. Steriletul nu poate determina infertilitate!

6. Steriletul provocă reacţii adverse mai serioase decât pilulele contraceptive.

Realitatea este complet pe dos. Steriletul nu provoacă nici un fel de reacţii adverse, nici greaţă, nici dureri de sâni şi nici menstruaţii neregulate aşa cum se poate întâmpla în cazul contraceptivelor orale. Steriletul este cea mai sănătoasă şi cea mai confortabilă dintre măsurile contraceptive.

Comments

comments

Lasă un răspuns