Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copiii și întrebările despre sex

Copiii și întrebările despre sex

Este prea devreme să-i povestești despre sex? Este rușinos să știe ce sunt organele genitale și la ce folosesc?  E bine să-i spui ce-i homosexualitatea?

Sunt întrebări pe care majoritatea mamelor încep să și le pună pe la 4-5 ani. Ai copilului, desigur. În fapt, suntem tributari unei educații pline cu vârf și îndesat de prejudecăți în ce privește sexualitatea. Chiar și acum, în mileniul III, când amicul Google îi spune copilului absolut orice despre sex (uneori de-a dreptul obscen, ceea ce ar putea fi evitat dacă băiatul sau fata noastră ar afla chiar de la părinți ce-i cu sexul ăsta!). Copilul trebuie să știe.

Când e timpul să-i spui cum se fac copiii.

Ei întreabă chestia asta de pe la patru, cinci ani. E adevărat că ar fi prea devreme să-i povestești cum vine treaba cu sexul, spermatozoidul, ovulul și așa mai departe. Uită de povestea cu barza: nu numai că e depășită, dar riști să pățești ca-n bancul acela: „Mami, cum vin copiii pe lume? Îi aduce barza! Aoleu, mama şi tata lui Gigel nu ştiau de barză şi au făcut sex!“ În fine, pe la șapte, opt ani – dacă ai noroc și nu i-au arătat colegii înainte cine știe ce videouri – îi poți spune, mai cu metafore, dar adevărat cum se fac copiii. Important e să mizezi pe dragostea dintre mami și tati. Faptul că el a venit pe lume dintr-o dragoste mare îl va face să uite de amănuntele delicate (pentru tine!).

Masturbarea e normală!

Stai, nu te înfiora, chiar așa este, mai cu seamă la preșcolari, care în procesul de descoperire a propriului corp ajung și acolo. Și își dau seama că anumite atingeri îi fac să se simtă mai bine, mai relaxați. Este faza în care nu trebuie să sari de zece coți imaginându-ți cine știe ce lucruri despre copil. Dacă îl surprinzi, nu-l pune pe coji de nucă, distrage-i doar atenția și încearcă să afli dacă-l neliniștește ceva. Abia peste vreo doi, trei ani va fi mai interesant. Băiatul meu avea vreo zece ani și jumătate când a venit într-o zi și m-a întrebat: „Mami, ce-i aia masturbare?“ I-am explicat că înseamnă să faci sex de unul singur (pe-asta cu sexul am lămurit-o de mult, nu mai pare deloc ceva ieșit din comun), că nu e rușinos, dar nu se face chiar în piața mare, că nu e tocmai sănătos să exagerezi. Îmi povestește amuzat de colegi care se laudă că o fac de 3-4 ori zilnic, vorbesc numai despre asta și li se pare că sunt interesanți. Poate ar fi bine să afle de la oameni de încredere ce și cum.

„Homosexualule“ nu e înjurătură!

Am surprins de mai multe ori, în parc, acest apelativ folosit ca un fel de înjurătură. Mi s-a părut la fel de înfiorător ca atunci când vrei să apostrofezi pe cineva și-l faci țigan.  Prin urmare, l-am învățat pe băiatul meu ce înseamnă homosexual, i-am dat și vreo două exemple dintre personalitățile de care el a auzit și i-am spus că homosexualii n-au nici trei mâini, nici două capete, nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât heterosexualii și că ar fi cel mai bine să le spună și prietenilor că nu e nimic rușinos în a fi homosexual.

Erecții, poluții, menstruație.

Se întâmplă cam la aceleași vârste. Explică-i copilului despre ce e vorba. Poți începe discursul cu schimbarea, cu furtuna hormonală, încă de pe la 10-11 ani. Este foarte important să înțeleagă ce i se întâmplă, să nu se sperie sau, mai rău, să se simtă un „ciudat“. Ar fi foarte important ca și la școală să existe măcar o oră pe săptămână în care un psiholog să discute cu copiii de 10-14 ani despre lucrurile astea. Din păcate, în multe dintre școlile unde s-a propus ca disciplină opțională Educația sexuală, aceste ore nu s-au ținut tocmai din pricina părinților. Li s-a părut „prea deocheat“ să le spună cineva copiilor lor adevărul despre viața sexuală.

Vorbește despre toate cele ce țin de viața sexuală cu copilul! Simplu, natural, fără cuvinte pompoase și ochi furișați în lături. Dacă simte că pentru tine e „de rușine“, așa va rămâne și pentru el până la maturitate.

Îndepărtarea

Copiii ajunși în faza pubertății au tendința de a se îndepărta de părinte, de a deveni cât mai independenți, de a ascunde părintelui simțăminte și dorințe. Dacă l-ai obișnuit de mic că poate să-ți spună tot, va fi ușor să păstrezi contactul cu el. Și cu nevoile lui.

Educaţia sexuală a copilului trebuie să înceapă timpuriu, pentru că sexualitatea se manifestă în viaţa copilului încă de la vârsta de 2-3 ani.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 16/27.05.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns