Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Critica in exces si cum afecteaza aceasta copilul

Critica in exces si cum afecteaza aceasta copilul

Eşti o perfecţionistă, nu-i aşa? Vrei tot ce-i mai bun pentru copilul tău şi-ţi doreşti să exceleze în tot ceea ce face. Doreşti să-l motivezi, să-l faci puternic pentru confruntările vieţii, să-i arăţi că poate mai mult, că este mai bun… şi mai bun…

Este absolut normal, orice mamă din lume îşi doreşte lucrurile acestea, dar trebuie să te fereşti de o capcană – aceea de a fi mereu nemulţumită de ce face copilul, de a deveni prea critică şi prea puţin pozitivă; din dorinţa de a-l învăţa disciplina, de a-l face să-şi dorească să realizeze mai mult, să fie mai bun, să ignori reuşitele de până acum, să-ţi creezi aşteptări nerealiste (şi dezamăgiri pe măsură) şi să ajungi să-ţi intri atât de bine în rolul critic încât copilul să nu te mai vadă ca pe un partener, iar spiritul de echipă dintre voi să se destrăme.

Ce face copilul în faţa excesului de critică

Dacă criticile tale se înmulţesc peste măsură, depăşind cantitativ mesajele pozitive, copilul are două ieşiri: învaţă să te ignore sau devine defensiv. Iar tu nu-ţi doreşti niciunul dintre aceste lucruri, nu-i aşa? O a treia consecinţă, poate cea mai gravă dintre toate, este că această strategie a ta va afecta încrederea copilului în sine. Dacă nu te arăţi decât rar mulţumită de el şi îl critici constant, chiar şi atunci când vrea să facă lucruri bune, o să creadă că te dezamăgeşte mereu şi că, într-adevăr, nu este în stare să facă acele lucruri.

Ce e de făcut

Copiii sunt mai receptivi la mesaje pozitive şi la încurajări decât la critică. Asta nu înseamnă să treci cu vederea greşelile, dar nu uita să observi şi lucrurile bune şi să le lauzi. Arată că-i apreciezi realizările, nu te concentra doar pe sancţionarea greşelilor. Un exemplu interesant îl oferă Cathy Cassani Adams, psihoterapeut şi autor de lucrări de parenting, pe site-ul Parents.com. „Rezistă tentaţiei de a sublinia fiecare eroare şi, în loc de asta, încearcă să menţionezi lucrurile bune, mărunte,pe care le face zi de zi. Poţi să spui: Îţi mulţumesc pentru că ai adus farfuriile. Asta mă ajută să strâng masă, în loc de: De ce nu ai luat ketchup-ul de pe masă?

Principalul beneficiu al acestei strategii este motivarea copilului de a încerca să realizeze lucrurile corect şi de a lua critica în serios. Atâta timp cât eşti o mamă corectă, care nu doar îl mustră pentru greşeli, ci îl şi laudă pentru reuşite, el va fi receptiv la critica ta.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments