Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum să te descurci cu copilul mofturos la mâncare

Cum să te descurci cu copilul mofturos la mâncare

copil mofturos

Aproape orice ai găti, cel mic nu doar că nu este entuziasmat, dar se întâmplă des să refuze ce ai pus pe masă? Această problemă este foarte comună mai ales în cazul copiilor de grădiniță și fiecare părinte are o abordare diferită asupra sa.

Iată cum recomandă specialiștii să te descurci cu un copil mofturos.

Cel mai important lucru este să îți păstrezi calmul atunci când ai de-a face cu o astfel de situație stresantă pentru toată lumea. Niciodată nu pedepsi copilul, nu îl amenința, nu ridica vocea la el etc.

Apoi, ai putea fi tentată să îi gătești celui mic ceva separat, însă aceasta este o mare greșeală. Făcând asta, el se va obișnui să facă mereu mofturi pentru a primi de fiecare dată ce vrea el – nu ce îi prepari tu, în funcție de nutrienții de care organismul lui are nevoie. În plus, făcându-i mereu pe plac va fi din ce în ce mai mofturos și răsfățat.

Pentru ca cel mic să fie mai entuziasmat de mâncare, implică-l și pe el în procesul de preparare. Copiii au nevoie de stimulare constantă și prind repede informații noi, deci îi vei ajuta să învețe câte ceva despre gătit încă de la o vârstă fragedă. Bineînțeles, activitatea trebuie să fie una plăcută și distractivă, pentru a-i face plăcere. Apoi, va fi mult mai curios să guste din ce a făcut cu mânuțele lui.

Dacă vrei să îi faci cunoștință cu un aliment nou și îți e teamă că îl va refuza, pur și simplu pune-l alături de mâncărurile lui preferate.

În cazul în care cel mic face mofturi în legătură cu un anumit aliment, prezintă-l ca pe ceva nou. Nu e greu, trebuie pur și simplu să îl gătești în alt mod.

Totuși, nu trebuie să uiți că fiecare dintre noi are anumite preferințe. Nu obliga copilul să mănânce ceva ce e clar că nu îi place! Pentru a fi sănătos și a se dezvolta corespunzător, nu are nevoie de un anumit aliment, ci de nutrienții pe care acesta îi conține – și pe care îi găsești și în alte alimente.

 

Citește și: Mituri despre inteligența copilului

Citește și: Descoperă și cultivă talentele copilului tău

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns