Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce e important să le citim copiilor

De ce e important să le citim copiilor

beneficii lectura copii

Lectura are beneficii de necontestat, în special pentru copii. Însă până când cel mic poate citi singur, este important să îi citești tu, pentru a-l ajuta să îndrăgească acest obicei.

În continuare, iată cele mai importante motive pentru care ar trebui să le citim copiilor.

Încurajează setea de cunoaștere

Cărțiile conțin numeroase informații despre subiecte și culturi pe care cei mici încă nu le cunosc. În plus, varietatea cărților pe care i le poți citi este foarte mare, deci va fi fascinat de câte lucruri interesante și diferite află. Astfel, va dori să afle tot mai multe, iar cultura sa generală se va dezvolta frumos.

Reprezintă exerciții pentru creier

Cu siguranță îl îndemni pe cel mic să facă mișcare, fie că se joacă cu prietenii sau este înscris la un sport. Însă cum rămâne cu exercițiile pentru creier? Lectura este cea mai bună modalitate de a-l ajuta pe cel mic să facă legături între cuvinte și gândirea vizuală, să înțeleagă narațiunea, să învețe cuvinte noi și să își formeze opinii.

Îmbunătățesc vocabularul

În viața de zi cu zi utilizăm în general cam aceleași cuvinte, deci cărțile sunt o modalitate bună de a învăța unele noi. Iar partea bună e că cel mic va învăța automat cuvinte, expresii și modalități de exprimare, într-un mod plăcut.

Cresc empatia

Copiii încă nu au trăit anumite experiențe, deci le este mai greu să înțeleagă lumea înconjurătoare și să empatizeze. De aceea, ei se vor pune în locul personajelor din cărți și vor reuși să empatizeze mai bine cu alte persoane.

Îmbunătățesc concentrarea

Concentrarea este o abilitate foarte importantă care va ajuta mult copilul în viitor, iar citirea unei cărți (sau, mai bine spus, ascultarea sa) îl va învăța cum să se concentreze asupra unei sarcini pentru o anumită perioadă de timp.

Îmbunătățesc creativitatea și imaginația

Atunci când citim, ne creăm în minte o imagine; descrierile ne permit să ne imaginăm lucruri și situații până atunci necunoscute. Astfel, creativitatea și imaginația, abilități importante la orice vârstă, sunt îmbunătățite cu fiecare lectură.

Tu cât de des citești copilului tău? Ce beneficii ale lecturii ai mai adăuga în această listă?

 

Citește și: 6 beneficii ale lecturii care te vor convinge să citești zilnic

Citește și: Cele mai mari greșeli pe care le fac părinții în creșterea și educarea copiilor

 

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns