Esti aici
Femeia.ro > Familie > Despre psihologia copilului: castiga increderea copilului tau

Despre psihologia copilului: castiga increderea copilului tau

Cate dintre voi nu ati testat limitele parintilor cand erati de varsta copiilor vostri? Sigur iti amintesti de momentele in care ai depasit limita si ai pus la incercare regulile, nervii, dedicarea si flexibilitatea parintilor. Vremea a trecut si este randul copilului tau sa incalce regulile. Modul in care tu, ca parinte, treci aceste teste sunt determinante pentru relatia cu copilul, care te va percepe in doua feluri:

  • ca pe cineva pe care se poate baza in orice moment al vietii lui.
  • ca pe cineva in care nu poate avea incredere deplina pentru ca ai fost nehotarata, rigida sau nedrepta.

Parinte si prieten – sfaturi din psihologia copilului

Niciodata nu e prea tarziu sa fii prieten cu copilul tau, spune psihologul Rodica Rudei, intr-un articol din Pentruea.md, in care a oferit cateva sfaturi pentru a dezvolta o relatie de prietenie cu copilul, pastrand in acelasi timp si echilibrul.
  • Prietenia dintre tine si copilul tau este cel mai frumos lucru care se poate intampla in aceasta relatie. Fii prietenul copilului tau. Aveti incredere unul in celalalt, incurajeaza-ti copilul si fiti complici la micile nastrusnicii.
  • Micile secrete va vor ajuta sa aveti o relatie frumoasa de prietenie.
  • Copilul a facut o boacana? Aminteste-ti ca si tu faceai aceleasi prostioare in copilarie. Asculta-l inainte de a-l certa sau pedepsi. Este dreptul copilului sa-si spuna punctul de vedere. Numai dupa ce ai ascultat ce are de spus explica-i unde anume a gresit si cu ce. Chiar daca exista discutii in contradictoriu nu trebuie sa te ingrijorezi. Nu uita ca totusi, mama are ultimul cuvant.
  • Nu-ti placea cand erai certata de parinti in fata prietenilor vostri? Atunci nu face nici tu asta, un copil este sensibil si se va simti jignit.
Nu uita: autoritatea se poate realiza si in termenii prieteniei. „E foarte important sa fii prezent in viata copilului, dar nu ca observator, ci sa traiesti in pas cu el, sa fii empatic. Daca ai sa ii spui ca ai avut si tu aceleasi probleme, ai dat-o si tu in bara, atunci el nu se va simti singur. Vorbeste cu copilul tau, spune-i asta, fii sincer. Daca tu o sa-i spui tainele tale, fricile tale, el o sa-ti raspunda cu aceeasi moneda”, mai spune psihologul Rodica Rudei.
Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns