Esti aici
Femeia.ro > Familie > Dieta recomandata de medic in timpul sarcinii

Dieta recomandata de medic in timpul sarcinii

Acid folic

  • DE CE? Previne aparitia unor malformatii de tub neural, precum splina bifida.
  • UNDE IL GASESTI? In spanac, linte, broccoli si portocale. Nu uita sa iei in primul trimestru de sarcina cate trei pastilute de acid folic (aproximativ 0.5 mg/ zi). Este ieftin si il gasesti in orice farmacie.

Vitamina C

  • DE CE? Ajuta la formarea sistemului osos si a dintilor celui mic. Te protejeaza de infectii, asigurandu-ti imunitatea de care ai nevoie si ajuta organismul sa absoarba fier.
  • UNDE O GASESTI? In fructele de padure, citrice, patrunjel, broccoli, rosii sau ananas (acesta din urma te va proteja si de constipatia care se instaleaza in timpul sarcinii).

Omega 3

  • DE CE? Este foarte important pentru formarea si dezvoltarea sistemului neuro-vegetativ al fatului.
  • UNDE IL GASESTI? In carnea de peste gras, alune, nuci, migdale, seminte de susan sau dovleac. O capsula de 1.000 mg Omega 3 pe zi este recomandata in cazul in care nu consumi aceste alimente.

STAI DEPARTE DE:

  • branzeturi moi si cele cu mucegai;
  • alimente insuficient prelucrate termic (oua, carne – pot fi o sursa de infestare cu listeria);
  • ficat si produse din ficat;
  • fructe si legume nespalate.

Stii ca trebuie sa mananci peste, dar stii ca ar fi bine sa-l alegi pe cel gras, pentru ca are un continut ridicat de Omega 3? Ai auzit ca oul e bogat in colesterol, dar nu esti la curent cu faptul ca trebuie sa-l consumi regulat in aceasta perioada, de preferat fiert tare.

Pentru o mai buna informare, iata ce ar trebui sa contina dieta unei femei insarcinate:

Proteine

  • DE CE? Aminoacizii pe care ii contin sunt esentiali in dezvoltarea organismului celui mic.
  • UNDE LE GASESTI? In carnea rosie, lactate, branza si oua. Adauga la aceasta lista fasolea, mazarea, lintea sau orezul, dar si nautul, nucile, alunele si migdalele.

Fier

  • DE CE? E responsabil de producerea hemoglobinei, atat de necesara transportului de oxigen prin intermediul sangelui de la tine la fat. In plus, fierul contribuie la formarea celulelor rosii (inclusiv ale celui mic).
  • UNDE IL GASESTI? In carnea rosie, caise, painea integrala si legumele cu frunze verde inchis. Foarte importanta pentru procesarea fierului este vitamina C, asa ca nu uita sa consumi broccoli, patrunjel si citrice.

Vitamina D

  • DE CE? Doar ea ajuta la asimilarea calciului si la formarea sistemului osos si a dintilor fatului.
  • UNDE O GASESTI? In lapte, sardine, oua. Nu uita sa te plimbi cat mai mult prin soare (dar nu intre orele critice si nu fara crema cu factor de protectie solara!), pentru ca organismul tau sa produca suficienta vitamina D.

Calciu

  • DE CE? Fara el, nu pot exista dinti sau oase.
  • UNDE IL GASESTI? In toate produsele lactate, legumele verzi, sardine si semintele de susan.


Lasă un răspuns

Sus