Esti aici
Femeia.ro > Familie > Echilibru cu ai tăi, dar și cu ai lui

Echilibru cu ai tăi, dar și cu ai lui

Perioada sărbătorilor aduce bucurie, reunind întreaga familie la masă, dar poate fi și prilej de aprindere a unor conflicte mocnite.

Părinții te iubesc în mod natural, ceea nu trebuie să pretinzi din partea socrilor. Împacă-te cu faptul că nu vei reuși să-i faci să se simtă ca ai tăi părinți. Cartea câștigătoare este să menții armonia, indiferent de tabăra în care te afli. Adesea, este vorba doar de o schimbare de perspectivă și să gândești diferit!

Întâlnirile, piatra de încercare

În cazul tuturor relațiilor de rudenie, întâlnirile de familie sunt o adevărată provocare. „Nu sunt o fire care să se simtă confortabil când trebuie să lege conversații mărunte, taclale de cafea. Prefer să tac, de teamă să nu spun ceva ce-aș regreta mai târziu. Pentru mine, e un efort tot mai mare să fac asta. Soțului îi este mai ușor, fiindcă e un tip sociabil“, mărturisește Ileana. Ceea ce face este bine. Lucru valabil indiferent de context. Dacă nu poți să spui ceva drăguț, mai bine nu zici nimic. Iar dacă ceva te agasează, este la fel de indicat să ții dinții încleștați decât să rostești ceva nepotrivit. Trebuie totuși să faci un efort să zâmbești. Acesta e sfatul psihologilor dacă vrei să ai relații decente cu socrii dificili în special și cu rudele nesuferite în general.

O altă metodă să faci față cu brio reuniunilor de familie este  să apelezi la umor. Astfel, când primești o replică care este gata să tensioneze atmosfera, reacționează printr-o glumă nevinovată, chiar dacă nu este tocmai prima idee ce îți trece prin minte. „Socrul face mereu poante nesărate la mesele în familie. La fiecare ocazie, sunt pe punctul de a-l liniști tăios, dar n-o fac. Chiar dacă îmi țin gura, tot cred că este un necioplit“, spune amuzată Gabriela.

Fii mai înțeleaptă decât toți!

Nu aștepta de la ceilalți ce nu pot oferi. Dacă ai de-a face cu niște socri excesiv de critici, nu-i cazul să te ambalezi la fiecare comentariu de-al lor. „Parcă nu le dădeai dulciuri celor mici, mi-a spus mama lui. Mi s-a părut un reproș nemeritat și de aceea am reacționat. Dacă mama mi-ar fi zis același lucru, pe același ton, n-aș fi simțit la fel. I-am spus soacrei că mama se ocupă mai mult de nepoți și niciodată nu mi-a reproșat asta“, se confesează Ileana. La mijloc este fie o mustrare reală, fie o impresie greșită. În tot cazul, secretul relațiilor armonioase constă, în primul rând, în evitarea cu orice preț a comparațiilor.

Acestea sunt deseori mai înțepătoare decât cea mai dură formă de critică. E o dovadă de maturitate nu doar să accepți anumite situații ca atare, ci și să încerci să le înțelegi, chiar să negociezi punctele esențiale. Un exemplu este povestea Mariei, care a încercat (corect, spun psihologii) să privească din perspectiva socrilor. Deși n-a fost de acord cu situația, s-a comportat cu înțelepciune. „Nu-mi place deloc carnea de pește și de aceea nici n-o prea gătesc. Cu toate astea, de ani întregi, soacră-mea face pește de fiecare dată când suntem invitați la ea. Fără să gust vreun pic, m-am săturat să tot văd atât pește zăcând pe masă, dar mi-am dat seama de un lucru: că, de fapt, ea încearcă să-și mulțumească fiul care n-are parte de astfel de bunătăți. Prin urmare, înainte să mergem, mă îndop cu salată. La fața locului, soțul își satisface pofta de viețuitoare acvatice. Astfel, împac și capra, și varza“, declară Maria, mândră de strategia ei.

O echipă redutabilă

Voi doi sunteți mai puternici decât credeți fiindcă sunteți o familie unită. De aceea, stă în puterea voastră să lăsați armonia să vă treacă pragul. Nu-i nevoie să fiți inflexibili, ci de un pic mai multă fermitate când stabiliți vizitele, petrecerile aniversare, întâlnirile copiilor cu bunicii. Comunicați-le socrilor, dar și părinților tăi, dacă obișnuiesc să apară când nu vă așteptați, că aveți un alt program și că ați prefera ca mai întâi să vă sune.

Înainte să stabilești orice limite, sfătuiește-te cu partenerul. S-ar putea ca el să nu aibă habar că te macină ceva. Ideea este să te impui fără a-ți manifesta dorința de control sau a trece dincolo de bunul-simț. Cum îi explici soțului? Nu printr-un discurs în care analizezi comportamentul nesuferit al soacrei, ci mai degrabă folosind formule conciliante de tipul „Mă simt singură dacă tu nu zici nimic atunci când ai tăi apar pe nepusă masă la noi. Aș avea nevoie de sprijin. Spune-le tu că ai prefera să-și anunțe vizita. Voi proceda și eu la fel cu părinții mei“. Pe de altă parte, dacă socrii au o atitudine ostilă față de tine, nu-i potrivit să apelezi la soț, ci să le comunici direct, fără nuanțe sau dojană, ceea ce te supără. În numeroase situații, s-a dovedit că la mijloc se află o neînțelegere minoră, ușor de remediat, de care poate nici nu-și dau seama ori care nici măcar n-are legătură cu tine.

Reguli de bună înțelegere

Găsește calea de mijloc cu părinții lui, dar și cu ai tăi astfel:

Ia sfaturile cu titlu de inventar! Pleacă urechea, dar, dacă tu vezi lucrurile altfel, fă ce crezi că e mai bine, mai ales în privința creșterii copiilor.

Zâmbește mereu! E cea mai sănătoasă cale să supraviețuiești vorbelor răutăcioase sau situațiilor jenante.

Ai răbdare! E ușor de spus și greu de pus în practică, dar, când dai dovadă de stăpânire de sine, ți-e mai lesne să-ți cântărești cuvintele și să ții în frâu potențialele conflicte.

Stabilește limite clare! Comunică-le politicos când consideri că fac sau spun lucruri care nu-ți sunt pe plac ori nu ți se par rezonabile.

Păstrează distanța! Se spune, nu întâmplător, că e mai drăguț ce-i răruț. Vizitați-vă, dar nu toată ziua, bună ziua!

Fii sinceră și deschisă! Doar dacă ești tu însăți ai șanse mari să construiești o relație bună cu ceilalți!

Implică-ți socrii în creșterea copiilor. N-ar strica să le ceri sfatul și, de câteva ori se poate, să vă faceți vacanțe împreună. Cei mici trebuie să aibă amintiri și cu bunicii.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/28/04.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns