Esti aici
Femeia.ro > Familie > În clasă cu plăcere

În clasă cu plăcere

Îmi amintesc și acum începuturile de an școlar și amestecul de curiozitate și familiar care însoțea primele lecții. Părinții îmi atrăgeau atenția să merg în fiecare zi la școală curată și cu hainele călcate, pieptănată și îngrijită, cu ghiozdanul în ordine și la zi cu toate regulile de politețe.

Zumzetul copiilor din curtea școlii îmi trezește și azi nostalgii și nu mă pot opri din zâmbet când îi văd, azi, mergând spre școală, cu ghiozdane în spate și țopăind veseli pe trotuar. S-au schimbat multe de când eram copil, dar îmi place să cred că anumite lucruri continuă și azi. De exemplu felul în care profesorii îi întâmpină pe copii, cu bucurie și dorința de a-i ajuta să devină niște adulți responsabili și fericiți, felul în care copiii, la rândul lor, răspund cu cumințenie și respect profesorilor, felul în care părinții au încredere în școală și se implică în efortul comun al adulților de a educa și in-forma copiii.

Poate că sunt demodată, dar cred că respectarea anumitor reguli nescrise contribuie la crearea unei atmosfere calme și propice dezvoltării și învățării. Și cum adulții sunt cei care dau tonul în educație, voi începe cu ei.

Un profesor bun este cel care iubește copiii. Poartă-te cu ei ca și cum ar fi ai tăi și gândește-te mereu ce vrei să obții atunci când îi cerți sau le explici ceva. Copiii sunt niște bureți de informație și emoție și vor absorbi tot ceea ce le transmiți tu. Ai grijă să le transmiți încredere, respect și calm. În primii ani de școală, mai importantă decât notele este socializarea copiilor, obișnuirea lor cu colectivul, cu comunitatea, iar respectul reciproc este cheia unei conviețuiri plăcute.

Părinții au cea mai mare influență asupra copiilor. De aceea opiniile și sentimentele lor legate de profesori sunt descifrate imediat de copii, care îi vor imita, pentru că asta este forma prin care se dezvoltă. Dacă vrei ca fiul sau fiica ta să se poarte bine la școală, este important ca tu să respecți această instituție și pe reprezentanții ei. Încrederea reciprocă este calea spre învățare și progres.

Clasa este pentru învățare, recreația și curtea școlii, pentru relaxare și descărcarea energiei. Este bine ca toți copiii să știe diferența dintre cele două spații.

Copiilor le place să învețe, sunt curioși din fire și avizi de informație. Dacă profesorii iau în considerare aceste lucruri, nu mai este nevoie de disciplinare severă sau de mustrări. Adaptează orele la capacitățile și felul de a fi al copiilor, iar ei vor reacționa pozitiv.

Furia și tonul ridicat indică neputință. Ferește-te de aceste manifestări, iar copiii din clasa ta vor ști și ei să le evite.

Citește și:

Articol preluat din ediția de octombrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns