Esti aici
Femeia.ro > Familie > Mituri despre îngrijirea bebelușilor

Mituri despre îngrijirea bebelușilor

Tinerele mame îşi dau adesea una alteia sfaturi privind îngrijirea bebelușilor, pe care le-au primit, la rândul lor, de la altcineva. Nu toate merită luate în seamă însă.

Sfaturile sunt binevoitoare, fireşte, doar că nu-i deloc uşor de înţeles care merită să fie urmate şi care nu sunt decât mituri. Iată câteva dintre acestea din urmă.

„E prea devreme ca piticul să facă gimnastică“

Se ştie că un complex de exerciţii bine alese întăreşte musculatura, articulaţiile şi ligamentele. Exerciţiile fizice îşi dovedesc importanţa şi în cazul unui copil de doar 6-8 luni: îl ajută să-şi însuşească deprinderile motorii, precum întoarcerile de pe burtică pe spate şi invers, îl învaţă să adopte poziţia în şezut şi să se lase pe vine, iar mai târziu, să se ridice în picioare. În plus, pentru un copil mic, gimnastica reprezintă şi un nou mijloc de cunoaştere.

„Scutecele de unică folosinţă sunt dăunătoare“

Asta, întrucât există teama (nefondată) privind posibila infertilitate pe viitor a băieţilor din cauza supraîncălzirii testiculelor. Acţiunea căldurii asupra acestora este periculoasă abia din adolescenţă, glandele sexuale nefiind denfinitiv formate în fragedă pruncie. Pe de altă parte, se consideră că scutecele de unică folosinţă duc la iritarea şi înroşirea pielii bebeluşului, fapt nedorit, desigur. Într-adevăr, e posibil ca piticul să fie alergic la vreuna din componentele materialului de umplutură, ca la orice produs cosmetic sau detergent, motiv pentru care toate acestea trebuie mai întâi testate. Din fericire, alergia la scutece este foarte rară, iar înroşirea feselor poate avea drept cauze faptul că scutecul ud n-a fost schimbat la timp, copilul n-a fost spălat bine, crema n-a fost bine aleasă. Pe lângă acestea, copilul are nevoie de câteva ori pe zi de băi de aer, scop în care trebuie lăsat câteva minute complet dezbrăcat.

„Laptele de vacă este mai bun decât orice formulă de lapte“

Se întâmplă adesea ca mamele să dorească să înlocuiască o formulă de lapte sau chiar laptele matern cu lapte de vacă, ceea ce nu e indicat mai ales în primele 6-8 luni din viaţa copilului. Laptele matern este pentru bebeluş o hrană unică! Nu rareori sugarii se confruntă cu reacţii alergice imediat ce au fost trecuţi pe alimentaţie artificială sau odată cu introducerea hranei suplimentare preparate pe bază de lapte de vacă. Copilului căruia i s-a dat o asemenea hrană i-au apărut pete roşii pe gambe şi obraji, iar pielea i-a devenit uscată? E foarte posibil ca acesta să fie un prim indiciu că organismul lui nu tolerează laptele de vacă, iar cea mai bună şi simplă cale de înlăturare a neplăcerii va fi o dietă din care acesta să fie exclus.

„Încep să-i apară dinţii, de aceea face febră“

Ce-i drept, procesul apariţiei dinţilor de lapte, pe la 6-8 luni, este însoţit întotdeauna de modificarea dispoziţiei copilului. Piticul devine neliniştit, irascibil, capricios, somnul îi este tulburat, cu gingiile uşor umflate muşcă orice obiect reuşeşte să bage în gură. Din acest moment, multe dintre deranjamentele cu care se confruntă, inclusiv modificările de comportament, sunt puse pe seama ieşirii dinţilor: şi plânsul aparent fără motiv, şi creşterea temperaturii, şi scaunul apos, şi guturaiul. Chiar dacă ieşitul dinţilor îi scade sistemul imunitar, ceea ce creează condiţii favorabile instalării infecţiilor, ar fi greşit să se pună pe seama acestui proces toate manifestările dureroase cu care se confruntă bebeluşul. O asemenea atitudine poate împiedica stabilirea la timp a adevăratei cauze a neplăcerii cu care el se confruntă. Imediat ce i-a crescut temperatura sau are scaune moi, apoase, el trebuie supus neapărat unui consult pediatric.

Dacă bebeluşul suferă de dermatită atopică (alergică), străpungerea gingiei de către fiecare dinte în parte va fi însoţită de apariţia erupţiilor cutanate. De aceea, în această perioadă trebuie să se acorde atenţie maximă introducerii hranei suplimentare, alegându-se produse slab alergene.

„Copiii care au fost îndelung hrăniți la sân vor fi toată viaţă dependenţi de mamă“

Orice copil este dependent de mamă, aşa e de la natură, ceea ce îl ajută să supravieţuiască, să se dezvolte. Natura a prevăzut însă şi mecanismul detaşării treptate de mamă, schimbare pentru care copilul e pregătit de pe la 8-10 luni, când începe să manifeste tot mai multe interes față de lumea înconjurătoare, aceasta devenind mai interesantă decât sânul mamei. Esenţial este ca mama să intuiască acest moment şi să înceapă să comunice cu bebeluşul la acest nou nivel. Doar alăptarea, oricât ar dura ea, nu duce la instalarea dependenţei de mamă. Complicaţiile apar doar în situaţia în care alăptarea se dovedeşte a fi singurul mijloc prin care copilul poate intra în contact cu cea care i-a dat viaţă.

Eşti tentată să asculţi orice sfat ţi se dă în privința îngrijirii micului tău omuleţ? De ce nu şi instinctul matern, pe care îl are orice mamă? Trebuie doar să înveţi să-l antrenezi, să-l crești. Cum altfel dacă nu trezindu-te nopţile la orice mişcare a copilului, pentru a-l hrăni şi linişti?! Cum altfel decât învăţând să-i descifrezi orice dorinţă, satisfăcându-i de îndată orice nevoie? Cum altfel decât făcând apel la intuiţie ca la o antenă specială cu care să detectezi ce este bine pentru copilul tău, pentru a-l îngriji, şi ceea ce-i rău, pentru a-l proteja?

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/20.07.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns