Esti aici
Femeia.ro > Familie > Parinte favorit, parinte ignorat

Parinte favorit, parinte ignorat

Nu este normal ca un copil sa aiba un parinte favorit si sa fie mult mai apropiat de un parinte decat de celalalt. O relatie apropiata cu unul dintre parinti, pentru intimitati intre mama si fiica sau tata si fiu este normala, dar preferinta certa a copilului pentru unul dintre parinti este daunatoare pentru evolutia lui, indiferent daca este vorba de mama sau tata, de fete sau baieti.

Cum gestionezi si cum rezolvi problema parintelui favorit? Iata cateva solutii si sfaturi.

1. Parintele favorizat trebuie sa reduca timpul petrecut cu copilul sau.
Nu brusc, ci treptat. Timpul eliberat trebuie preluat de celalalt parinte. Activitatile parintelui ignorat cu copilul trebuie sa fie de alta natura decat cele pe care le avea copilul cu parintele favorit.

2. Nu rasfata copilul. Nici unul dintre parinti nu trebuie sa rasfete copilul. Daca parintele favorit o face, trebuie sa inceteze, dar o parte din favoruri trebuie preluate de parintele ignorat, dupa care toate favorurile si rafatul trebuie sa inceteze. Relatia intre parinte si copil nu trebuie construita pe sistemul recompenselor, pentru ca este o mituire reciproca intre copil si parinte, care ii face foarte rau acestuia, pentru ca nu va putea sa inteleaga ce inseamna dragostea si se va raporta doar la premiile si avantajele pe care le primeste si pe care le intelege ca fiind grija si afectiunea parinteasca.


3. Atentie la cuvinte.
Fii atent la ce modul in care comunici cu partenerul tau. Copilul intelege mai mult decat crede parintele, iar o atitudine ironica, tendinta de a minimaliza si de a trata cu superioritate partenerul de viata, va determina o atitudine identica si din partea copilului si poate accentua relatia acestuia cu parintele favorit, in timp ce reticenta fata de parintele ignorat creste. O relatie echilibrata in familie si intre parinti poate determina echilibrul sufletesc si afectiv al copilului.

4. Spune-i copilului ca-l iubesti si arata-i iubire prin gesturile normale pe care le face un parinte fata de copilul sau. Comunica cu el, pe masura intelegerii lui si transfera recompensele si darurile in povesti, dialog si interactiune cu acesta.

Favorizarea unui parinte de catre copil este un fenomen perfect normal, cu exceptia cazului in care situatia iese de sub control si relatia copilului cu doar unul din parinti devine obsesiva si se transforma in dependenta. Recuperarea unei astfel de situatii se face lent si are nevoie de implicarea egala si constanta a ambilor parinti.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns