3 rețete cu mei, linte și quinoa pentru copii cu intoleranță la gluten

3 rețete cu mei, linte și quinoa pentru copii cu intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten a devenit un diagnostic des întâlnit la copii și la adulți. Glutenul este o proteină care se găsește în principal în grâu, orz și secară. Dacă o persoană cu intoleranță la gluten consumă alimente care conțin gluten, aceasta va resimți probleme digestive, precum: balonare, durere abdominala sau diaree. 

De aceea, iată 3 rețete cu 3 înlocuitori ai cerealelor pomenite, rețete ce pot fi consumate atât de copii, cât și de adulți.

Pilaf de mei

retete fara gluten
Pilaf de mei

Meiul este o pseudocereală cu conținut mare de calciu, bună chiar și pentru micuții care au alergie la lapte sau intoleranță la lactoză.

  • 150 grame de mei
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • ulei de măsline

Curăță legumele și pune-le la fiert. Când sunt gata, scoate-le din apă, înlătură ceapa, iar pe restul taie-le foarte mărunt. Pune-le într-un vas de Jena împreună cu meiul spălat bine, puțin ulei de măsline și zeama în care au fiert, atât cât să acopere totul cu încă două degete. Lasă la cuptor 25-30 de minute.

Citește și: Semințele de chia, mici, dar pline de nutrienți

Supă de linte

retete fara gluten
Supă de linte

Lintea este o leguminoasă plină de proprietăți nutritive, o alternativă sănătoasă la carne, deoarece conține proteine din belșug. În plus, nu are gluten!

  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 țelină mică
  • 1 cană de linte roșie
  • 2 linguri de ulei de măsline

Pune totul la fiert în trei căni de apă (în afară de linte). Când sunt gata, adaugă lintea spălată bine și mai lasă la fiert 10 minute, apoi pasează bine cu un blender de mână. Adaugă uleiul de măsline și puțină mentă uscată pentru aromă.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre alimentația vegană la copii

Budincă de quinoa

retete fara gluten
Budincă de quinoa

Quinoa nu conține gluten și poate fi consumat de bebeluși încă de la vârsta de șapte-opt luni.

  • 100 grame quinoa
  • 2 căni de lapte de orez
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 măr

Spală quinoa în multe ape. Pune mărul la copt și, când e gata, decojește-l și pasează-l. Separat, pune la fiert laptele cu miezul păstăii de vanilie. După ce laptele a dat în clocot, adaugă bobițele de quinoa. Amestecă încontinuu la foc mic, vreme de o jumătate de oră, până când scade. Adaugă mărul pasat și amestecă în continuare, apoi stinge focul. Las-o la răcit.

Ctește și:

Text: Echipa Femeia.

Foto: 123rf.com

 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp