Esti aici
Femeia.ro > Familie > Vaccinul antigripal la femeile insarcinate

Vaccinul antigripal la femeile insarcinate

Din momentul in care ramai insarcinata, una dintre ingrijorarile tale cele mai mari este sa nu te imbolnavesti. Si asta pentru ca stii ca medicamentele permise in sarcina sunt putine si chiar si pe acelea e mai bine sa le eviti pe cat posibil. Deci, ce faci cu gripa, nelipsita mai ales in sezonul rece?

Raspunsul e simplu: te vaccinezi! (Ne referim aici la gripa „normala”, clasica, nu la controversata gripa porcina) Asadar, trebuie sa stii ca vaccinul gripal inactivat (cum este cel utilizat la noi in tara) nu are niciun fel de efecte secundare asupra sarcinii, doar ca nu trebuie efectuat sub nicio forma in primele trei luni de sarcina. Dupa aceasta perioada, este absolut sigur sa te vaccinezi, fara sa te gandesti ca ii faci vreun rau bebelusului din burtica. Dimpotriva.

Gripa poate produce complicatii severe unei femei insarcinate. Ceea ce, in conditii normale, poti sa duci pe picioare, se schimba radical cand vine vorba despre sarcina. Gripa este suficient de periculoasa pentru a produce chiar si nasteri premature, de aceea este mult mai bine sa previi aceasta afectiune, mai ales daca ai cum.

Chiar daca ideea de vaccin iti pare nepotrivita tocmai din pricina ca esti insarcinata, nu trebuie sa-ti fie teama de vaccinul antigripal. Mai mult, o proaspata mama care se imbolnaveste de gripa in maternitate poate sa le contamineze si pe celelalte gravide sau chiar pe bebelusi. Complicatii suplimentare apar in cazul mamicilor sau viitoarelor mamici care au deja probleme cardiace sau bronhopulmonare.

Avantaje

  • In 10-15 zile din momentul vaccinarii, esti deja protejata impotriva gripei.
  • Vaccinul antigripal nu este periculos nici pentru gravide, nici pentru fat, nici pentru proaspetele mamici si bebelusi.
  • Previne complicatiile care pot aparea in urma contactarii virusului gripal, unele dintre ele iremediabile pentru fat, mai ales daca faci gripa in primele luni de sarcina.
    Vaccinul antigripal nu este interzis nici mamelor care alapteaza. Anticorpii produsi de mama ca raspuns la vaccin asigura copilului protectie suplimentara contra gripei.
  • Efectuat in ultimul trimestru de sarcina, vaccinul permite transferul de anticorpi prin placenta catre fat si astfel asigura protectia bebelusilor dupa venirea pe lume.
  • Vaccinul antigripal asigura protectie pe o perioada de pana la 12 luni.

Dezavantaje

  • Sub nicio forma, vaccinul antigripal nu trebuie efectuat in primele trei luni de sarcina.
  • In cazuri destul de rare, are efecte secundare, gen febra usoara, somnolenta, durere de cap. Aceste efecte apar la 6-12 ore de la vaccinare si dispar in 1-2 zile.
  • Nu este bine tolerat de persoanele alergice la oua, deoarece este obtinut pe culturi de ou de gaina embrionata.

Comments

comments

Lasă un răspuns