
Cumperi cele mai bune farduri, dar rezultatele nu sunt nici pe departe cele scontate fiindcă sunt câteva probleme care, mai ales în sezonul rece, impun o îngrijire aparte pentru remedierea lor.
Frigul, vremea umedă și vântul pun la grele încercări părul și pielea. Pe parcursul acestui anotimp, te poți confrunta cu multe probleme apărute din cele mai diverse cauze de mediu. Înarmează-te cu informații și pregătește-ți trusa de salvare pentru orice situație care apare pentru a-i face față cât mai repede și eficient.
1 Iritații ale pielii
În general, tenurile deschise la culoare și uscate sunt și cele mai sensibile. Însă există situații și când un ten aparent puternic, cum ar fi cel mixt, poate fi la fel de delicat atunci când se instalează temperaturile scăzute și vântul. La aceste provocări se adaugă poluarea, care este din ce în ce mai mare și mai agresivă. Confortul pielii scade și apar nu numai pete roșii, ci și senzația de mâncărime.
Soluții. Curăță tenul sensibil folosind soluții delicate, geluri pentru tenuri sensibile, evită scruburile și loțiunile astringente și calmează pielea folosind apă termală. Iar fondul de ten alege-l din farmacie, pentru a fi sigură că formula lui este hipoalergenă.
2 Cuperoză
Vasele de sânge superficiale se inflamează din diverse cauze, necunoscute până în prezent, însă frigul și vântul pot agrava cuperoza. La fel de nefastă este schimbarea bruscă de temperatură, atunci când ieșim de la căldură în frig sau invers. Și, cum e foarte greu să tratezi coperoza, mai bine încearcă să previi dezastrele folosind câteva modalități de protecție a tenului.
Soluții. Masează tenul cu ulei de jojoba, care este un ingredient hidratant excelent, reglează producția de sebum și susține refacerea pielii. Îl poți folosi seara, în locul cremei de noapte, dar și dimineața, în zilele geroase sau cu vânt puternic.
Turmericul este un alt remediu la care poți apela dacă ai o astfel de problemă, pentru că are o acțiune antiinflamatoare puternică. O mască rapidă o prepari amestecând turmeric cu miere. Masca se aplică pe față pe zonele cu probleme și se lasă să acționeze cel puțin 20 de minute.
3 Pete pe ten
Fie ai stat la soare fără să folosești o protecție adecvată, fie sunt urme de la acnee. Aceste pete pigmentare nu apar și nici nu se agravează în această perioadă, însă acum este momentul ideal să scapi de ele mai ușor.
Soluții. Peelingurile pe bază de acid azelaic, kojic, AHA sunt cele mai bune soluții, însă aceste tratamente trebuie făcute în cabinetele cosmetice pentru a nu cauza pielii arsuri sau iritații. Laserul sau dermabraziunea sunt alte tratamente ce se pot face în cabinete. Însă poți face ceva pentru a scăpa de ele și acasă. Pe lângă cremele de depigmentare, poți folosi și măști din fructe sau zeama de lămâie. Aplică acest suc pe față și lasă-l să acționeze 2-3 minute, apoi clătește cu apă.
4 Riduri în jurul ochilor
Te gândești că soarele nu mai este atât de puternic și ochii nu sunt atât de afectați. Lumina slabă, frigul și vântul sunt tot atâtea cauze care te pot face să strângi ochii mai des și, prin urmare, ridurile să se accentueze. Și nu uita că principala cauză a apariției ridurilor este poluarea, după care urmează ultravioletele (raze prezente chiar și în anotimpul rece). Fie că deja s-au format și încerci să le diminuezi, fie că acum pot să se formeze, ia măsuri!
Soluții. Hidratează optim zona ochilor și netezește ridurile aplicând dimineața și seara o cremă antirid cu efect rapid sau una bogată în acid hialuronic.
Aplică o mască de ochi o dată pe săptămână pentru a calma și a relaxa zona delicată a ochilor.
5 Cuticule aspre
Temperaturile scăzute și spălarea frecventă a mâinilor sunt cei mai mari inamici ai cuticulelor. Se usucă, se exfoliază și se rup, uneori dureros, lăsând în urmă răni.
Soluții. Pentru a topi rapid cuticulele și pentru a scăpa de corvoada tăierii lor, aplică zeamă de lămâie (1-2 ori pe săptămână) sau geluri speciale și împinge-le cu un bețișor.
Iar pentru a le da catifelare și hidratare, aplică în fiecare zi puțin ulei pe conturul unghiei și masează delicat. Toată operațiunea îți va lua mai puțin de un minut!
6 Puncte negre
Apar când porii sunt deschiși și sebumul oxidează în interiorul lor. Sunt inestetice, iar extragerea lor poate traumatiza pielea și orice iritație în această perioadă trebuie evitată.
Soluții. În timp ce faci o baie caldă pentru a-ți relaxa mușchii, pielea își va deschide și mai mult porii și poate fi curățată ușor cu geluri speciale.
Pentru a preveni dilatarea porilor, aplică o mască din cartof crud ras. Excesul de sebum va fi absorbit astfel, iar porii vor fi mult reduși.
7 Puncte de grăsime
Apar, culmea, atunci când tenul este deshidratat. Iar această perioadă este propice acestui fenomen – prin urmare, să nu te mire dacă apar astfel de puncte de grăsime în jurul ochilor sau oriunde pe față.
Soluții. Acele, spun unii, sunt singurele care te scapă de aceste puncte de grăsime. Se înțeapă cu un ac, însă operațiunea trebuie făcută numai în cabinetele cosmetice și cu ace de unică folosință.
Uneori, acestea se resorb doar printr-o bună hidratare a pielii. O cremă hidratantă este tot ce ai nevoie pentru a menține tenul fin și în afara acestor probleme.
8 Cearcăne
Cauzele lor sunt sunt diverse, de la moștenirea genetică și oboseală la o afecțiune internă. Chiar dacă nu reprezintă ceva periculos, cearcănele știrbesc din frumusețea chipului și devin o prioritate când ne fardăm. Unele farduri reușesc să le ascundă, altele nu, însă mai sunt câteva gesturi pe care le putem face pentru a le diminua aspectul.
Soluții. Chiar dacă nu ai o cremă specială pentru ochi, ai putea folosi ulei de migdale sau de cocos sau pur și simplu o fiolă de vitamina E. Aplică aceste substanțe în jurul ochilor și masează delicat. Folosite câteva zile la rând, aceste substanțe te ajută să reduci aspectul lor. Aplică-le seara și lasă-le peste noapte să acționeze.
Feliile de castravete aplicate pe ochi au proprietăți astringente, iar pliculețele de ceai umede diminuează vasodilatația și reduc retenția de fluide. Ambele comprese trebuie aplicate reci.
Se lasă să acționeze câteva zeci de minute, după care clătești.
9 Pori dilați
Deși nu par o mare problemă, ei dau ceva bătăi de cap și te împiedică să obții un ten cu aspect perfect orice produs ai alege – ba, mai mult, uneori machiajul îi scoate și mai mult în evidență.
Din princina lor, și tenul devine mai lucios, cu grăsime.
Soluții. Poți folosi produse speciale pentru pori dilați. Acestea conțin substanțe astringente, cum ar fi AHA sau acid salicilic. Sau îți poți masa tenul cu suc de fructe – îl lași pe față 5-10 minute, apoi clătești pielea foarte bine cu apă.
Peelingul superficial poate fi o altă soluție pentru o perioadă de câteva luni.
10 Buze crăpate
Vin vremuri grele pentru buze. Cu pielea extrem de subțire și lipsite de stratul adipos protector, buzele se usucă foarte ușor. Rujul cremos și balsamul sunt salvatoare în zilele foarte reci sau cu vânt puternic.
Soluții. Atunci când sunt crăpate, umezește-le cu apă și apoi freacă-le ușor cu miere sau zahăr, pentru a exfolia pielea uscată și pentru a ajuta pielea să se vindece mai repede.
Uleiul sau untul sunt excelente pentru a calma usturimea și a proteja pielea de uscăciune. Ferește-te de rujurile care usucă buzele și de balsamurile cu ardei iute sau mentă (aceste substanțe iritante pot intensifica uscăciunea și disconfortul).
11 Piele uscată
Chiar dacă nu mai este soare puternic, uscăciunea aerului și frigul fac ca pielea să piardă apa mai ușor și gradul de deshidratare crește. Ridurile devin mai vizibile și mai adânci, iar uneori apare senzația de mâncărime. Așa se manifestă lipsa apei din țesuturi.
Soluții. Crema hidratantă pare să nu mai facă față – chiar și ea are nevoie de ajutor! E timpul să folosești un ser sau fiole cu acid hialuronic. Acesta atrage apa în țesuturi și o menține. Se aplică ușor și face minuni. Fă măcar o cură de zece zile!
Când deshidratarea își face simțită prezența și la nivelul corpului, ia-ți ca aliat o cremă cu uree. Este intens hidratantă, dar și emolientă și creează o barieră care împiedică pierderea apei în exterior. Poți s-o aplici și de 2-3 ori pe zi, mai ales pe zonele rugoase sau care te mănâncă. Foarte curând, vei resimți confortul.
12 Păr casant
Și el este predispus uscării. Se rupe ușor și vârfurile se despică, aducând un aspect ciufulit și neîngrijit.
Soluții. Folosește cel puțin o dată pe săptămână un tratament pentru păr, după șamponare. Poate să înlocuiască balsamul sau poate să-l completeze. Secretul este să-l lași pe păr cel puțin cinci minute, pentru a i se reface textura.
Uleiul de păr este și el de mare ajutor, atât pentru hidratare, cât și pentru protejarea fibrei capilare. Aplică două, trei picături de ulei în fiecare zi pe păr, pe toată lungimea.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/26.10.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay