Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Adevărat și fals despre părul tău iarna

Adevărat și fals despre părul tău iarna

Femeia și-a îngrijit podoaba capilară cu multă migală încă din vechime, părul fiind învăluit într-o incredibilă țesătură de mituri. Aflarea adevărului te scutește de multe bătăi de cap!

Iarna este un anotimp special în ce privește îngrijirea, inclusiv când ne referim la podoaba capilară. Frigul agresează pielea și părul, dar și căciula, care de regulă protejează, se poate transforma într-un inamic. De-a lungul anilor, s-au născut foarte multe mituri despre tandemul vreme rece și păr. Unele sunt adevărate, altele ba.

Se îngrașă mai repede – fals

Dacă este bine îngrijit și spălat cu regularitate, părul nu se va îngrășa mai repede. Cel mult, atunci când purtăm zile la rând o căciulă groasă, părul se murdărește mai repede pentru că scalpul transpiră când e acoperit. Transpirația se amestecă apoi cu sebumul de pe scalp și murdărește firul, dar părul nu se îngrașă pentru că e frig. Vara, se întâmplă același lucru când purtăm mult timp șapcă, de exemplu.

Dacă e vopsit, își pierde culoarea într-un timp mai scurt – adevărat

La fiecare spălare, intensitatea culorii părului vopsit scade. Un rol important în acest proces îl are gradul de deteriorare a fibrei capilare. Cu cât părul se usucă mai tare, cu atât cuticulele firului se deschid mai mult și culoarea se pierde mai ușor. Vara, dar și iarna, părul este supus uscării excesive, deși cauzele sunt diferite. Folosirea uscătorului devine o necesitate iarna, o altă cauza care contribuie la uscăciunea părului.

Nu are luciu – adevărat

Pierderea hidratării duce inevitabil la diminuarea strălucirii. Părul devine tern și sensibil. Lipsa luciului este unul dintre semnele că podoaba capilară are nevoie de mai multă îngrijire. Măștile pentru păr ajută la refacerea structurii, la hidratare și la redobândirea luciului. Am putea spune că hidratarea este cheia pentru un păr mătăsos și strălucitor în plină iarnă.

Se electrizează din pricina căciulii – parțial adevărat

Acest fenomen se întâmplă mai ales iarna, când aerul este uscat. Asta depinde foarte mult de materialul din care este confecționată căciula. Uneori, părul se electrizează și prin simpla pieptănare sau când îmbraci un pulover. Iar fibrele sintetice înrăutățesc situația. Fenomenul apare din cauza ionizării pozitive a firelor de păr care se resping. Aplică pe palme puțin ulei, ceară sau cremă de mâini, dar în cantități mici, apoi trece degetele prin păr. Sunt cele mai bune remedii pentru această problemă… caraghioasă. Un alt truc să previi electrizarea părului este să aplici puțin fixativ pe perie înainte de a te pieptăna.

Dacă îl speli des, răcești – fals

Părul ud și frigul sensibilizează organismul și, prin urmare, răcim ușor. Dacă uscăm bine părul înainte să ieșim în frig, nu mai este niciun pericol. Ba chiar curățenia asigură sănătatea podoabei capilare și este recomandată spălarea părului când acesta se murdărește. Ca să nu mai vorbim de aspectul îngrijit, obligatoriu în orice anotimp. Temperaturile scăzute nu sunt o scuză pentru lipsa îngrijirii!

Se tocește lesne la vârfuri și se subțiază – adevărat

Din cauza uscării excesive, pierderea apei atrage după sine un volum mai mic, iar vârfurile sunt primele care cedează, fiind cele mai expuse intemperiilor. Din acest motiv, primăvara, când scăpăm de factorii agresanți, este recomandat să tăiem vârfurile uscate și să aplicăm măști vitaminizante. Uleiul de argan și serumurile de protecție, aplicate cu regularitate, protejează părul chiar în timpul iernii.

Mătreața apare foarte ușor – parțial adevărat

Apariția ei este determinată de o ciupercă, fiind favorizată de uscăciunea scalpului. Vitaminele și mineralele contribuie la menținerea sănătății scalpului și, prin urmare, carența acestora, des întâlnită în anotimpul rece, facilitează apariția mătreții, dar nu există o legătură strânsă între frig și această neplăcere.

Îngrijirea adecvată a părului și scapului o ține la distanță. Totuși, e bine să faci diferența între scalpul sensibil, care se descuamează și această problemă – nu orice cojiță albă este mătreață. E bine să ceri sfatul unui dermatolog înainte de a opta pentru un șampon antimătreață. Folosit greșit, acesta afectează mai mult scalpul și astfel agravezi problema în loc s-o tratezi. Ca lucrurile să intre în normal, s-ar putea să ai nevoie doar de un șampon pentru scalp sensibil.

Crește mai încet – adevărat

Părul crește în medie cu 1,5 cm pe lună. Vara, acest fenomen este mai rapid decât în anotimpul rece. Explicația vine de la vitaminele și minerale de care organismul dispune în fiecare moment al anului. Iarna este sezonul acumulării, nu al creșterii. Consumăm multe proteine și grăsimi și puține vitamine. Pentru a crește, părul are nevoie de vitaminele A, B, C și E, de multe ori insuficiente organismului în acest anotimp.

Cade mai mult decât în timpul verii – fals

Căderea părului are mai multe cauze care nu țin de temperaturile ridicate sau scăzute. Cea mai importantă este stresul, urmat la mică distanță de carențele de vitamine, dereglările hormonale și îngrijirea precară. Prin urmare, aceste cauze pot fi întâlnite în orice anotimp, fără să fie influențate de nivelul mercurului din termometru. Asfixierea rădăcinii din pricina acumulării de sebum prin purtarea căciulii poate fi o cauză a căderii părului, dar, dacă speli părului la timp, această problemă dispare.

Coafura își pierde repede forma – adevărat

Umezeala și vântul sunt principalii vinovați pentru stricarea coafurii. Căciula, baticul, șapca sau șalul au și ele o contribuție importantă în acest sens. Iar de multe ori nu poți renunța la ele! Fixativul este o soluție pentru salvarea coafurii, dar, cu cât este mai puternic, cu atât mai mult va contribui la uscarea firului. În plus, părul va fi rigid și predispus ruperii. Pe timpul iernii, sunt recomandate soluții de aranjare cât mai naturale și folosirea uleiului pentru a-i menține forma. Pelicula grasă îl protejează de frig și de acțiunea umezelii.

Citește și:

Părul cade mai mult toamna?

Cele mai mari greseli de ingrijire a parului

Adrian Perjovschi dezbracă părul de secrete

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.03/21.01.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns