Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ce-i face zahărul pielii?

Ce-i face zahărul pielii?

Nu cred că există femeie să nu fi auzit, cel puţin în adolescenţă, despre teoria „de la ciocolată apar coşuri“. Dar câte dintre noi ştiu despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în profunzimea pielii sub acţiunea zahărului?

ne înţelegem: chiar ne plac dulciurile, serios. Bine, mie personal poate mai puţin decât colegelor din redacţie, dar tot zahăr are şi ciocolata pe care-o prefer, și nu e 100% neagră, sau batoanele proteice cu care îmi susţin antrenamentele la sală. Bineînţeles că majoritatea cunoscuţilor mei reacţionează la semnalele pe care le tot trag despre consumul excesiv de zahăr cu replici de genul: „Hai, că o eugenie n-a omorât pe nimeni!“, timp în care au şi ras două pachete.

OK, dar, pe lângă asta, e şi zahărul din cafea, din pâine, din aproximativ toate mâncărurile gătite şi preambalate pe care ne este atât de uşor să le cumpărăm pentru prânzul de la birou; e și zahărul din aproape toate alimentele procesate de pe rafturile supermarketurilor – gândește-te doar la ronțăielile de zi cu zi. Iar consumul acesta de zahăr „ascuns“ se întâmplă în fiecare zi, timp în care noi stăm cu conştiinţa curată că „n-am mâncat nimic dulce azi, am reuşit! “ Adică nimic dulce explicit.

Ştiu că toată nebunia asta cu zahărul e întotdeauna legată de slăbit, dar, din câte am citit pe subiect, garantez că nu e, nici pe departe, principala problemă. Mai mult, cunosc persoane care trăiesc cu dulciuri şi băuturi carbogazoase pline de zahăr şi, cu toate astea, îşi cumpără haine de la raionul de copii, atât de subdimensionate sunt măsurile lor, deci nici vorbă despre îngrăşat!

Şi mai este un aspect foarte important, dar complet ignorat, legat de consumul excesiv de zahăr: efectele sale nu lovesc imediat, în timp ce-ţi savurezi a doua ciocolată pe ziua în curs, ci se adună în timp şi macină organismul – la fel ca fumatul. Chiar citesc acum o carte foarte la modă, „Zahărul, mai periculos decât cocaina?“, de Danièle Gerkens, jurnalist de lifestyle în Franţa. Eu am zis să fiu mai îngăduitoare în comparaţie… Dar lucrurile pe care le-am descoperit acolo și în alte surse m-au făcut și mai atentă la consumul de zahăr decât eram deja.

Numele sofisticat al îmbătrânirii: glicarea proteinelor

Se vorbeste despre consumul excesiv de zahăr în relație cu multe probleme de sănătate, dar despre problema cea mai vizibilă cu ochiul liber, cel mai ușor de evaluat și de atenuat printr-un echilibru alimentar, și anume efectul dezastruos al zahărului asupra pielii, abia de curând a început să se vorbească.

Pe scurt și în termeni ușor de înțeles pentru toată lumea, în organism se întâmplă următorul fenomen: în urma expunerii hemoglobinei la glucoză, are loc o reacție chimică prin care zahărul se leagă de proteine în interiorul celulelor, cărora le degradează structura, le „înțepenește“. Fenomenul se numește glicozilare sau glicarea proteinelor, ceea ce produce îmbătrânirea celulelor – un proces prin care omul a trecut din timpuri imemoriale.

Problema apare când acest fenomen absolut firesc se petrece în contextul unui consum ridicat de zaharuri; un astfel de comportament alimentar determină glicarea galopantă a proteinelor, mai ales la nivelul pielii. Este ceea ce se numește glicare avansată, ai cărei produși finali au primit denumirea AGE (Advanced Glycation End-products) – ca o ironie de limbaj, foarte apropiată fonetic de verbul englez to age, „a îmbătrâni“.

Din păcate, în procesul glicării accentul cade pe colagen și elastină, cele mai importante proteine pentru frumusețea pielii și cele mai afectate de acțiunea zahărului. Ele susțin netezimea, rezistența și elasticitatea pielii, ele sunt responsabile cu adevărata vârstă a tenului. Când această temelie a pielii este atacată, tot edificiul frumuseții începe să se prăbușească.

În concluzie, un regim alimentar bogat în zaharuri (da, chiar și cele din fructe, considerate sănătoase, sunt luate în calcul) își pune vizibil amprenta pe chip și-i cresc uzura în mod accelerat. Așa că fii atentă la consumul de dulce și, mai ales, la zaharurile ascunse în mai toate produsele procesate.

Ce-i mai face zahărul pielii?

În afară poartă cea mai mare responsabilitate pentru îmbătrânirea prematură, zahărul ne sabotează frumusețea prin alte două căi:

Favorizează apariția inflamațiilor din organism și le întreține. Cel mai popular exemplu pentru susținerea acestei afirmații este apariția problemelor de piele: coșuri, acnee, uscăciune, iritabilitate. În cazul consumului excesiv de zaharuri pe termen lung, inflamația chiar se poate croniciza.

Zahărul deshidratează organismul, în general, cu efecte vizibile asupra pielii, printr-un mecanism foarte simplu: nivelul ridicat al glicemiei este un semnal de alarmă pentru rinichi, care vor începe să producă tot mai multă urină pentru a elimina zahărul în exces. Iar asta înseamnă o pierdere însemnată de fluide, adică deshidratare.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: Guliver/iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns