Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Culori-bijuterie pentru păr

Culori-bijuterie pentru păr

Cel mai frumos accesoriu pentru păr este o culoare irezistibilă, care să se armonizeze perfect cu tenul tău. Alege o nuanță cu stil pentru un look senzațional!

Momentele magice ale sărbătorilor ne inspiră și devenim mai atente la aspectul nostru. Fie că petrecem într-un cadru festiv ori în confortul căminului, nimic nu este lăsat la voia întâmplării când vine vorba de frumusețe, părul fiind una dintre vedete. Marian Mistodie, hair-stylist Palette, ne dezvăluie câteva trucuri și sugestii care să ne ajute să alegem culoarea perfectă atunci când ne vopsim părul.

Ți se potrivește șatenul?

Este culoarea neutră care avantajează foarte multe femei, fiind una dintre culorile naturale cel mai des întâlnite. „Nuanțele de șaten ciocolatiu se potrivesc atât femeilor cu ten deschis, cât și celor cu ten mai închis. Această culoare scoate în evidență trăsăturile feței.”

Important când te vopsești acasă

„Șatenul este o culoare prietenoasă, care se obține mai ușor, fiind aproape de nuanțele naturale. Așadar, nu nece­sită o grijă deosebită la apli­­care. Dacă este pentru prima dată când te vopsești acasă, încearcă o nuanță de șaten. Părul va avea un aspect natural și o strălucire deosebită. Nuanțe bogate și șarmante sunt șatenul cireșiu, nuga, caramelul ciocolatiu sau șatenul-deschis. Cioco­latiul-închis tip espresso este potrivit de obicei tonurilor deschise, calde. Tonurile reci se potrivesc cu maro roșcat sau șaten-închis.”

Ți se potrivește negrul?

Este o culoare cu forță, puternică, care definește trăsăturile, dar care asprește și îmbătrânește dacă nu este aleasă în acord cu nuanța tenului. „Negrul este culoarea cel mai rar recomandată, fiind destul de absentă din tendințe. De asemenea, este o nuanță specială, care deseori asprește trăsăturile, excepție făcând cazurile în care nuanța naturală a părului este foarte apropiată de negru. Dacă totuși alegi negrul, nuanța tenului ar trebui să fie închisă, dar caldă.”

Important când te vopsești acasă 

„Ține cont de sistemul 1-2-3 de pe ambalajul produsului, întrucât acesta indică nivelul de permanenţă al vopsirii părului:

1 – culori care se estompează la spălare,

2 – culori care durează până la 28 de spălări,

3 – culori permanente.”

Ți se potrivește blondul?

În acest sezon, blondul este culoarea de top. Mediu sau închis, roze sau vanilie sunt cele mai în vogă nuanțe de blond, însă nu e musai să le alegem doar pentru că se poartă, ele trebuie să ni se potrivească. „Pentru a obține o nuanță de blond care să ți se potrivească, este esențial să alegi culoa­rea care se armonizează cu tenul. Vopseaua de păr nu trebuie să fie cu mai mult de două tonuri mai deschisă sau mai închisă decât nuan­ța naturală de păr”, ne spune specialistul Palette.

Blondul mediu și cel închis sunt potrivite pentru tenul cald sau măsliniu-deschis cald, roz cald, gălbui-deschis. În schimb, nu este indicat pentru tenul măsliniu-închis.

Blondul platinat și cel cenușiu se armonizează cu tenul în tonuri reci, în general deschise, dar sunt nepotrivite pentru cel rozaliu, deoarece îi amplifică roșeața.

Important când te vopsești acasă

„Blondul este o culoare atractivă, însă necesită o îngrijire specială indiferent de anotimp. Fiind totodată o culoare foarte dorită, sfatul meu este să alegeți o vopsea de păr îmbogățită cu uleiuri, elixir de mătase sau cheratină. Dacă preferați vopsitul acasă, este absolut necesară hidratarea prin aplicarea măștilor de păr sau a tratamentelor intens hidratante.”

Ți se potriveșe arămiul?

Se poartă ori ba? După ce ani la rând a fost vioara întâi, arămiul a rămas în preferințele doamnelor și domnișoarelor și încă este la modă. „Arămiul în combinație cu un machiaj minimalist accentuează perfect trăsăturile și tenul celei care optează pentru această nuanță. Indiferent dacă preferi o nuanță de arămiu mai puternică și pigmentată sau alegi una mai puțin pigmentată, cum este arămiul-deschis (ideal pentru tenul cald mai deschis), reco­mandarea mea este acest tip de roșcat. Arămiul intens este alegerea ideală pentru tenu­rile bronzate, la final de vară, dar și pentru cele reci.”

Dacă ai pielea deschisă la culoare și ochii verzi sau căprui, optează pentru o nuanță caldă, precum roșcat rubiniu, roșcat intens sau arămiu. De regulă, persoanele roșcate natural au tenul rozaliu pal, astfel că nuanța este potrivită și pentru acest tip de piele.

Pentru tenul măsliniu, roșul este mai puțin obișnuit, mai ales dacă e închis. În unele cazuri în care tenta de măsliniu este fadă, iar ochii sunt deschiși la culoare, nuanțele de roșu arămiu cald îi evidențiază, fiind astfel o alegere inedită.

Important când te vopsești acasă

„Nuanțele de roșu ies de obicei uniform, fiindcă pigmenții sunt ușor absorbiți de firul de păr. Nu uita că vopseaua nu se aplică pe părul proaspăt spălat, deoarece sebumul are rol de protecție împo­triva factorilor externi și ajută la fixarea culorii. Ține cont de nuanța ta actuală: cu cât părul este mai deschis la culoare, cu atât rezultatul vopsirii va fi mai intens şi luminos. Dacă ai părul alb sau decolorat, alege o nuanță mai naturală.”

Marian Mistodie, hair-stylist Palette

Alege culoarea în funcție de nuanța tenului!

E greu, ca nespecialist, să spui dacă tenul tău se încadrează în registrul cald sau rece. Tocmai de aceea Marian Mistodie ne învață cum să aflăm foarte ușor acest lucru. „Poți identifica nuanța tenului uitându-te în oglindă în lumină naturală, dimineața, fără machiaj. Primul pas este să-ți dai seama dacă tenul are un ton rece sau cald – pentru asta, folosește trucul hârtiei colorate: ține alături o foaie verde și una albastră și vezi care se potrivește mai bine cu tenul. Verde înseamnă că ai un ton cald (potrivit pentru nuanțe ca șaten-deschis, blond roșcat, arămiu, roșu intens), iar albastrul – ton rece (potrivit pentru nuanțe precum negru, ciocolatiu, blond rece sau cenușiu, roșu violet). Apoi identifică tonurile tenului – deschis, măsliniu, rozaliu. În general, regula de aur este să alegem o culoare care nu creează un contrast foarte puternic cu tonul tenului, pentru a nu arăta nefiresc.“

Citește și:

Cum ingrijesti parul vopsit vara

5 beneficii ale vopsitului

Par vopsit – ghid pentru mentinerea culorii

Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns