Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Din nămol… frumuseți noi!

Din nămol… frumuseți noi!

Ca să-l parafrazăm pe Arghezi. Nămolul este vestit pentru virtuțile terapeutice în afecțiunile reumatice. Puțini știu însă că nămolul este și un tratament spectaculos pentru frumusețe.

Plin de nutrienți, nămolul oferă o serie de beneficii pielii. Măștile cu nămol sunt o cură excelentă de detoxificare și revitalizare. Dacă te gândești că nămolul se găsește numai la malul mării, ei bine, te poți bucura de proprietățile lui și în această perioadă la Sovata, la centrul Danubius Health Spa Resort, în cadrul tratamentelor faciale sau corporale, dar și acasă, pentru că-l poți cumpăra de la magazinele de suvenire de lângă salina Praid.

Detoxifică

Pielea reflectă cel mai bine stare de sănătate a organismului. Atunci când ceva rău se întâmplă în interior sau suferim de o afecțiune sau pur și simplu suntem plini de toxine, se vede pe suprafața pielii. Aspect tern, bubițe, erupții, uscăciune sau chiar coșuri sunt semne că nu funcționează ceva în interior. Prin acțiunea de exfoliere a pielii și de curățare a porilor, nămolul ajută la eliminarea toxinelor, contribuind astfel la planul holistic de detoxificare a organismului, iar aspectul ei se îmbunătățește.

Hrănește țesuturile

După o mască sau o împachetare cu nămol, pielea se înroșește puțin. Este dovada că circulația sângelui este stimulată, odată cu ea se îmbunătățindu-se și procesul de hrănire a pielii. Cum nămolul este plin de minerale și substanțe nutritive vitale pentru celule, pielea devine mai tonică.

Dă tinerețe pielii

Nămolul de la Danubius Health Spa Resort, extras din Lacul Ursu și purificat, este format prin descompunerea în condiții de anaerobioză a microflorei și microfaunei lacului și este intens mineralizat, principala componentă anorganică fiind sarea (clorură[ de sodiu). Substanțele organice provenite din crevetele ce trăiește în apa lacului aduce nămolului un efect asemănător estrogenilor umani. Estrogenul contribuie la producerea de colagen și elastină, menține pielea hidratată și elastică și micșorează dimensiunea porilor. Măștile și împachetările cu nămol sunt recomandate pentru catifelarea pielii, purificarea, hidratarea și întinerirea pielii. Nămolul este considerat un veritabil tratament antirid și antiîmbătrânire. Pentru ca efectul antiaging al nămolului pleidogen (din lacul Ursu) se menține pe termen lung, în jur de șase luni. Vei găsi aceste tratamente sub denumirea de „Namol Wellness“.

Dă sănătate pielii

Este bogat în minerale, cum ar fi sodiu, magneziu, calciu, potasiu și fier, elemente ce asigură hidratarea și elasticitatea pielii, îmbunătățind în mod spectaculos aspectul și sănătatea pielii, lăsând-o mai tonică și luminoasă. Studiile au arătat că nămolul este util și pentru tratarea afecțiunilor cutanate, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică și vitiligo, în special când tratamentul este însoțit de terapii adjuvante.

Excelent după antrenamente

Are și efect antiinflamator, fiind util pentru relaxarea mușchilor încordați și alungarea febrei musculare după antrenamente intensive. În astfel de situații, când nu ești într-o stațiune balneară  cum este Sovata, sacrifică un cearșaf și fă-ți o împachetare la tine acasă. Unge-ți corpul cu un strat subțire de nămol, învelește-te în cearșaf (poți folosi și o folie de aluminiu) și apoi stai într-un loc călduros, eventual sub o pătură, timp de 20 de minute, după care te speli bine cu apă călduță și un săpun parfumat, pentru că nămolul este excelent, dar nu miroase prea plăcut. Specialiștii recomandă o astfel de împachetare și în locul unui masaj, atunci când nu-l poți face.

Crește imunitatea

Are efecte atât directe, la nivel cutanat, cât și indirecte, prin reechilibrarea sistemului hormonal și sistemului nervos vegetativ. Nămolul, în special cel din Lacul Ursu (cu o compoziție specială, bogat în sare și materii organice) crește capacitatea imună la nivelul pielii, cât și imunitatea generală a organismului. Și cum în prag de iarnă avem nevoie de o imunitate mai puternică, ne putem baza pe acțiunea nămolului. În plus, imunitatea sporită a pielii va contracara efectele negative ale poluării și pielea se poate menține mai mult timp tânără.

Hidratare și prospețime

Ajută la restabilirea nivelului de hidratare al pielii, stimulând circulația la nivelul capilarelor și oxigenarea celulelor. O mască de nămol are efecte energizante, regenerante, pielea este mai fermă şi mai luminoasă. Şi pentru că nămolul are în jur de 50% apă devine o bună sursă de hidratare.

Face minuni şi pentru păr

Curăţă foarte bine scalpul, dar fără să-l usuce, fiind numai bun pentru înlăturarea mătreţii şi hrănirea rădăcinilor pentru un păr mai puternic. Se aplică pe părul umed şi se lasă să acţioneze la fel ca masca de faţă, timp de 15-20 de minute. Se îndepărtează cu apă caldă şi se spală părul cu şampon.

Înlătură excesul de sebum

Deşi poate fi folosit pentru orice tip de ten, chiar şi pentru cel uscat, nămolul este un bun tratament pentru tenul gras, mixt sau cu acnee pentru că purifică porii, le micşorează dimensiunea şi echilibrează nivelul de sebum, fără să usuce pielea.

Excelent scrub

Dacă vrei să scapi de celulele moarte într-un mod delicat şi benefic pentru piele, poţi folosi nămolul. Un scurt masaj cu nămol umed sau după ce s-a uscat pe piele îţi va lăsa epiderma mai uşoară şi mai fină, mai ales dacă este vorba de cel din Lacul Ursu, bogat în sare.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Guliver/iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns