Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Epilarea inghinala, pana unde?

Epilarea inghinala, pana unde?

Tehnologia, moda şi confortul au determinat femeile să elimine din ce în ce mai mult din pilozitatea corporală, iar azi, termenul „total“ a devenit frecvent pentru epilare.

Frumuseţea corporală aduce cu ea o imagine de sine pozitivă, mai multă încredere, femeile se simt mai atrăgătoare, mai senzuale. Cine nu-şi doreşte o piele catifelată şi moale ca de bebeluş? Cremele de corp îndeplinesc în mare parte acest deziderat, iar pilozitatea ştirbeşte fineţea şi feminitatea. Ceara, aparatele de epilat, cremele şi spumele depilatoare ne ajută să scăpăm rapid de părul nedorit chiar în intimitatea casei noastre, iar saloanele ne ispitesc cu oferte greu de refuzat pentru servicii complete, cu ingrediente de calitate. Epilarea inghinală, de la linia bikinilor a câştigat din ce în ce mai mult teren, tot mai decoltată, până când s-a ajuns ca orice urmă de păr să rămână amintire. Mulţi văd epilarea inghinală totală ca sexy, alţii – perfect igienică.

Noi tendinţe

A devenit o soluţie şi pentru bărbatul modern de azi. Adepţi ai senzaţiilor tari, dar şi obsedaţi de îngrijirea corpului, aceşti metrosexuali care aleg să elimine părul de pe trupurilor lor, inclusiv din zona inghinală, susţin că senzaţiile din timpul actului sexual sunt mai intense şi, în plus, igiena este mult mai uşor de întreţinut.

Semnale de alarmă

Complicaţiile la care ne expunem practicând acest gen de epilare sunt destul de grave, iar informaţiile despre reversul medaliei sunt puţin cunoscute. Epilarea inghinală nu este lipsită de riscuri şi consultarea unui specialist poate
fi utilă sau chiar indispensabilă, susţin medicii, pentru persoanele care suferă de diabet, boli cronice renale sau de ficat, probleme de piele precum eczema sau psoriazisul sau pentru cele care au un sistem imunitar scăzut. Epilarea, totală sau nu, rămâne totuși o opţiune personală, însă e bine să fie făcută în cunoştinţă de cauză. Din acest motiv, am invitat specialiştii să ne spună care sunt pericolele la care ne expunem şi care ar fi cele mai sănătoase soluţii.

Sfatul specialiştilor

Complicațiile infecțioase pot fi reduse dacă se folosește o tehnică adecvată și dacă este respectată o igienă riguroasă. Dr. Cecilia Enescu ne recomandă alternarea tipurilor de epilare, de la cea cu ceară la folosirea diferitelor creme depilatoare ori a aparatului de ras. Epilarea chimică cu cremă depilatoare este una dintre metodele cel mai puțin traumatizante întrucât acționează prin topirea firului de păr; în schimb, poate fi iritantă la nivelul mucoasei. Este eficientă pe firele de păr fine, dar în cazul unui fir de păr mai dur este de preferat epilarea cu ceară sau epilarea laser. Epilatul cu ceară smulge firul de păr de sub piele, astfel încât acesta crește mai rar și subțire. „Atunci când se folosește lama de ras, epilarea trebuie făcută în direcția creșterii părului, nu invers, folosind crema sau gelul de ras pentru
a proteja pielea de iritație și de firele care cresc sub piele“, ne spune dr. Cecilia Enescu, medic dermatolog. Exfolierea înainte și după epilare ajută la menținerea aspectului de piele fină o perioadă mai lungă. Înainte de epilare, se va dezinfecta zona pentru a diminua riscul infecțiilor, iar după epilare se va aplica o loțiune calmantă și cicatrizantă. Se vor evita hainele mulate, expunerea la soare, sauna, exercițiile fizice și băile fierbinți cel puțin 24 de ore după epilare. Din ce în ce mai multe persoane aleg epilarea cu lumină înalt pulsată (IPL) sau laser, tehnici prin care se distrug foliculii piloși, rezultând o epilare de lungă durată. Odată cu foliculul pilos sunt distruse celulele stem de la baza firului de păr, care au un rol important în cicatrizarea pielii. În urma intervențiilor IPL sau laser, pot apărea tulburări de pigmentare, roșeață, edem, vezicule sau chiar arsuri.

Părerea ginecologului

Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Hyperclinica MedLife Grivița

Epilarea în zona inghinală are efecte benefice asupra igienei intime. Indiferent de metoda utilizată, trebuie să se țină cont că zona organelor genitale externe este foarte vascularizată și pot apărea cu ușurință infecții locale (foliculită, furuncul, abces) care se extind în alte părţi ale corpului prin intermediul vaselor de sânge.

Părerea dermatologului

Dr. Cecilia Enescu, medic specialist dermato-venerologie, Hyperclinica MedLife Unirii

Epilarea inghinală, parțială, totală sau definitivă, este asociată cu sentimentul de igienă, confort, atracție sexuală, imagine de sine pozitivă. Însă riscurile sunt valabile atât în cazul epilatului clasic cu ceară, cât și în cazul celor care preferă epilatorul, lama de ras, cremele depilatoare sau tehnicile de fotoepilare. Mucoasa de la nivelul vulvei este foarte fină, iar asta o face sensibilă la traumatisme, la frig și la prezența bacteriilor, mai ales că în imediata vecinătate se găsesc nume­roase microorganisme din categoria enterococ, Escherichia coli. Pilozitatea pubiană asigură o funcție de barieră naturală. Epilarea inghinală poate irita și declanșa inflamația foliculilor piloși, precum și plăgi microscopice deschise (în special când epilarea se face prin ras, apar tăieturi mici și iritații), care reprezintă o poartă de intrare pentru germeni. Odată cu extragerea firelor de păr sunt smulse glandele sebacee, responsabile de secreția de sebum, care contribuie la hidratarea pielii. Rezultatul este o piele mai uscată și iritabilă. Iritația regulată a zonei epilate, în combinație cu mediul umed specific organelor genitale, creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor și fungilor. Îndepărtarea firelor de păr înseamnă, așadar, pierderea rolului de barieră de protecție
a mucoasei genitale față de anumite microorganisme.

Ce riscăm

Printre principalele riscuri se numără infecțiile: herpesul genital, foliculita, furunculoza, abcesele, cistita, micozele, o vulnerabilitate crescută față de bolile cu transmitere sexuală, terenul fiind mai ușor contaminabil cu HPV sau poxvirus. Cele mai frecvente complicații sunt arsurile genitale în cazul epilatului cu ceară, iritații severe ale tegumentului însoțite de hiperpigmentare postinflamatorie, iritații vulvovaginale. Mai pot apărea complicații de tipul dermabraziunilor, firelor de păr încarnate, pseudofoliculitei sau dermatitei de contact.

Părerea cosmeticienei Nicoleta Ion, trainer Skin Care&Spa

Azi, majoritatea femeilor se epilează total. Din punct de vedere medical, părul din zona inghinală ne protejează de bacterii şi radicali liberi, dar părerile sunt împărţite. Mulţi specialişti în cosmetică sunt de părere că lipsa părului din această zonă favorizează o igienă mai corectă. Nu este o metodă riscantă dacă procedura se efectuează în condiţii de igienă: ceara nu trebuie refolosită, se utilizează spatule de unică folosinţă, se menţine igiena în cabinetul cosmetic, iar după epilare se întrebuințează loţiuni cu rol antibacterian.

Citește și:

Epilare fina, picioare catifelate

Epilare la minut

Alege cea mai buna metoda de epilare

 

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns