Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ghidul expirării fardurilor

Ghidul expirării fardurilor

Termenul de garanţie este important pentru orice produs. Respectarea lui este în strânsă legătură cu frumuseţea când vine vorba de farduri! 

Uscate sau degradate, fardurile nu-şi mai îndeplinesc funcţiile şi devin pete de culoare pe chipul nostru total inestetice şi pun în pericol nu doar aspectul, ci şi sănătatea pielii. Este doar un mit că produsele scumpe rezistă mai mult în timp. Indiferent de brandul pe care-l alegi, termenul de garanţie trebuie respectat. Deşi pe fiecare produs vei găsi o pictogramă care indică o cutie deschisă şi un număr reprezentând lunile în care produsul este garantat de la deschidere, îţi oferim un ghid de expirare pentru cele mai folosite farduri ca să observi primele semne de deteriorare, dar şi câteva sfaturi să te bucuri de ele un timp puţin mai lung. 

Rujuri şi glossuri

Când expiră – după 18 luni

Semne – Îţi dai seama uşor dacă şi-au schimbat mirosul sau gustul. Unele formule sunt mult mai inteligente şi aceste indicii nu sunt percepute, dar, atunci când după folosirea lor buzele se usucă rapid şi chiar se crapă (e vorba de câteva ore) ori simţi pişcături şi usturime, e timpul să le arunci fără nicio strângere de inimă.

Sfaturi

 • Evită să cumperi rujuri şi glossuri nesigilate. Odată deschise, termenul de garanţie se reduce chiar dacă nu au fost folosite. Nu cumpăra rujuri care par umede ori care au bule mici de grăsime.
 • Nu ţine aceste produse în căldură pentru că formula lor uleioasă se strică rapid în aceste condiţii şi nici nu le păstra în „trusa de ocazii“, indiferent de brandul pe care-l au.
 • Nu împrumuta rujurile, glossurile şi nici nu testa rujurile din magazine aplicându-le direct pe buze, mai bine încearcă-le pe mână!

Mascara

Când expiră – după 6 luni

Semne – Când expiră, pasta se usucă, nu îmbracă genele complet, iar după câteva ore se scutură sub forma unei pulberi fine sub ochi. Este un semn clar că trebuie să renunţi la ea.

Sfaturi

 • Are un efect extraordinar asupra machiajului, dă luminozitate privirii şi conturează ochii, însă formula ei are o viaţă destul de scurtă. Pentru a beneficia tot timpul de şarmul pe care-l aduce, trebuie să te asiguri că e de calitate.
 • Peria de la o mascara veche poate fi folosită pentru pieptănarea sprâncenelor.
 • Poţi să-i măreşti termenul de valabilitate încărcând periuţa prin rotire, NU prin pompare (introduci astfel aer în tub) şi acoperind cu degetul
  orificiul tubului în timp ce aplici mascara pe gene.

Farduri pudră de ochi şi obraz, pudră compactă

Când expiră – 3 ani

Semne – Când culorile nu mai sunt atât de intense pe piele ca la început ori au un aspect mătuit este un semn că s-au învechit. Dacă se sparg, se fărâmiţează, formula este compromisă, renunţă la ele!

Sfaturi

 • Asigură-te că le închizi foarte bine după fiecare folosire. Aerul poate fi un factor care alterează formula.
 • Foloseşte aplicatoare curate. Se poate transfera uşor grăsimea de pe faţă în produs, scurtându-i viaţa.
 • Cumpără farduri mono- sau bico­lore – şi numai pe cele preferate. Niciodată nu vei folosi toate culorile dintr-o trusă mare de farduri. Chiar şi neatinse, dar deschise de multe ori, fardurile expiră în timp.

Creioane

Când expiră – 18 luni

Semne – Conturul de buze şi dermatografele devin uscate şi greu de aplicat atunci când expiră!

Sfaturi

 • Dacă ai avut o infecţie la ochi sau un herpes, e bine să arunci creionul: este deja contaminat şi recidiva e mai mult ca sigură.
 • Ascute creionul înainte să-l foloseşti, pentru a preveni orice problemă.
 • Ţine creionul în congelator câteva minute înainte să-l ascuţi dacă vrei să obţii un vârf foarte ascuţit.

Farduri cremoase

Când expiră – 12-18 luni

Semne – Când uleiul iese la suprafaţă sub forma unor bule mici sau apare o peliculă la suprafaţa fardurilor.

Sfaturi

 • Make-up artiştii ne sfătuiesc să ţinem aceste farduri în frigider pentru a le păstra cât mai mult timp.
 • Închide bine capacul! Odată deshidratate, se usucă sau se pot transforma într-o combinaţie nefericită de ulei şi pigment.

Fond de ten

Când expiră – 12 luni pentru formulele hidratante; 18 luni pentru cele uleioase

Semne – când se învechește, formula acestui produs se brânzeşte, se strică sau chiar se separă în tub. Nu se mai întinde bine, tenul poate rămâne pătat.

Sfaturi

 • Dacă produsul este fără pompiţă, introducând zi de zi degetele în tub, bacteriile se dezvoltă rapid şi formula lui se deteriorează înainte de expira­rea perioadei de garanţie. Foloseşte spatule de unică folosinţă sau beţe cu vată, la fel cum fac şi profesioniştii.
 • Menţine curaţi bureţii şi pensulele de aplicare a fondului de ten. De multe ori, problemele apar din cauza acestora, nu a formulei fondului de ten.
 • Ambalat în flacoane de sticlă dotate cu atomizor, fondul de ten va fi ferit de aer şi microbi şi formula lui va rezista chiar mai mult decât data expirării indicată.
 • Dacă recipientul este din plastic, nu-l lăsa în căldură pentru că din plastic pot migra componente în formula fondului de ten. Acest lucru îți va afecta în timp sănătatea pielii, chiar dacă uneori pare greu de crezut.

Citește și:

Cum alegi rujul perfect

Sarea, din bucatarie in trusa de farduri

Mai tânără în 60 de secunde

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns