
În perioada estivală, părul şi pielea se deshidratează puternic din pricina soarelui, mai ales când alegi să-ţi petreci concediul la mare. E timpul, așadar, pentru o îngrijire atentă.
Pentru a-ți păstra sănătatea, dar şi frumuseţea corpului, hidratarea a devenit o prioritate. Apa sărată şi clorul afectează deopotrivă părul şi pielea, iar razele UV favorizează şi ele uscăciunea, la care se adaugă vântul şi căldura, care ne fac să transpirăm şi, ca atare, să pierdem apă. Unul dintre factorii-cheie pentru păstrarea barierei de protecție a pielii este o hidratare corespunzătoare din interior, dar şi din exterior.
Părul, mereu în pericol
Soarele îi afectează structura ori de câte ori stai în aer liber. Pentru a-i menţine nivelul optim de hidratare, se impun protecţia zilnică şi un tratament profund săptămânal. Există balsamuri fără clătire care apără podoaba capilară pe parcursul întregii zile, dar măştile fac adevărate minuni când sunt lăsate să acționeze 15-30 de minute, reuşind să pătrundă în fire şi foliculi. Alege produsele care conţin proteine şi uleiuri, care sunt cele mai hidratante ingrediente. Poţi prepara şi tu o astfel de masă, în bucătărie, un fel de maioneză – un gălbenuş frecat cu ulei de măsline. Aplică această mască pe păr şi scalp, acoperă cu folie de aluminiu şi ține așa minimum 30 de minute.
5 reguli pentru un păr hidratat
În primul rând, renunţă vara la coafuri care impun folosirea instrumentelor cu temperaturi înalte. Evită cât mai mult placa, ondulatorul şi chiar uscătorul. Dacă nu ai timp să laşi părul să se usuce în mod natural, ţine-l în prosop 5-10 minute şi astfel va fi pe jumătate uscat. Finalizează acest proces folosind uscătorul. Nu freca părul în prosop pentru că se deteriorează, mai ales dacă este deshidratat.
Foloseşte un şampon cu uleiuri hrănitoare şi hidratante.
Aplică săptămânal o mască hidratantă.
Perie părul de două ori pe zi ca astfel uleiurile de pe scalp să fie distribuite pe păr şi să-l protejeze. Alege un pieptăn cu dinţi rari şi evită periajul părului când e ud şi vulnerabil.
Consumă multe legume verzi, fructe şi proteine slabe. Toate acestea conţin vitaminele A, B, C, E şi K, care-l ajută să-şi menţină hidratarea.
Piele catifelată
Pielea este cel mai mare organ al corpului. Pentru a funcţiona optim, are nevoie de apă (consumă doi litri şi aplică zilnic creme), dar şi de o barieră, formată în special din grăsimi, care care contribuie la menţinerea hidratării. Pe lângă tratamente suplimentare de conservare a hidratării, prin creme şi serumuri, trebuie menţinută şi această barieră intactă, iar cremele care conţin acizi graşi omega 3 şi unturile de corp sunt alegeri optime pe timpul verii.
Protejează tenul
Căldura şi, mai ales, acţiunea razelor UV duc la deshidratarea tenului şi la îmbătrânirea lui. Soluția optimă de menținere a hidratării şi catifelării pielii este protecţia solară. Dioxidul de titan reflectă razele UV, oferind tenului o protecţie solară foarte bună. Este esenţial să alegi creme de zi care să includă în formula lor acid hialuronic (hidratează) şi factor de protecţie solară (protejează). Poate fi o cremă de zi sau o cremă ori sau CC cu SPF, care se va aplica peste crema obişnuită.
Nu dormi în camere cu aer condiţionat, care e foarte uscat şi deshidratează pielea. Dacă totuşi ai nevoie de această răcoare, pune în încăpere 1-2 boluri cu apă care să restabilească umiditatea.
Fă duşuri calde
Apa călduţă te ajută să-ţi păstrezi pielea curată fără să-i ataci bariera protectoare, dar acordă importanță şi la gelurile de duş folosești. O formulă pe bază de ulei sau cu ingrediente hidratante este excelentă. După duş, aplică pe pielea încă umedă loţiunile de corp ca astfel să fi mai uşor absorbite în piele. După ce te întorci de la plajă, înlocuirea cremei de corp cu o cremă „after sun“ este o alegere optimă. Pielea va fi astfel hidratată, ajutată să se regenereze, iar inflamaţiile vor fi calmate.
3 uleiuri hidratante
Poţi să le introduci în sucuri, salate şi supe ori să le foloseşti în măştile săptămânale.
Ulei de măsline – o linguriţă pe zi în salate sau supe dă mâncărurilor o savoare aparte şi totodată păstrează pielea hidratată.
Ulei de cocos – o linguriţă adăugată într-un suc îl transformă într-o băutură exotică (cu ananas şi mentă), iar aplicat pe faţă, hidratează intens tenul. Îl poţi adăuga în apa băii pentru un plus de catifelare a pielii. Untul de cocos (ţinut la rece, uleiul se transformă în unt) este ideal pentru îngrijirea pielii vara fiindcă asigură un factor de protecţie natural: SPF 6! În plus, pielea capătă un miros plăcut.
Ulei de argan – este bogat în acizi graşi esenţiali, antioxidanţi, minerale şi vitamine care asigură sănătatea pielii şi a părului, dar şi hidratarea. Aplică 2-3 picături de ulei pe faţă şi gât şi masează-l până se absoarbe complet. Este un ulei uscat, se intră repede în pile şi nu o lasă grasă. Se poate folosi dimineaţa, ca bază de machiaj, sau seara, în locul cremei de noapte.
Picioare fine
Încălţămintea cu talpă subţire sau dură şi căldura excesivă determină pielea tălpilor să se îngroaşe, în special în zona călcâielor. Pielea uscată și întărită îngreunează pătrunderea cremelor şi deseori fac misiunea lor imposibilă. Prima măsură pentru restabilirea hidratării tălpilor este îndepărtarea pielii îngroșate. Fă în fiecare seara o baie caldă în care adaugi puţin săpun sau gel de duş şi apoi freacă picioarele cu un scrub de corp sau o piatră ponce.
Aplică imediat după această baie cremă hidratantă sau un pic de ulei de măsline!
Citește și:
Adevărat și fals despre soare și protecție UV
3 piureuri miraculoase pentru ten
Secretele de frumusete ale japonezelor
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/09.07.2015
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com