Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Miturile epilării

Miturile epilării

E timpul ca pielea corpului să fie netedă şi fină, iar epilarea este soluţia pentru a scăpa de părul nedorit.

Ai la îndemână o grămadă de metode pentru epilare, dar şi multe mituri care te pot deruta. Fă diferenţa între informaţiile corecte şi cele născute din gura lumii. Dar să vedem care sunt cele mai la modă mituri şi ce se ascunde de fapt în spatele lor.

Laserul te scapă definitiv de păr

Adevărul este că tratamentele cu laser sunt eficiente, însă este nevoie de aproximativ 12 şedinţe, iar el este eficient numai pentru cele cu părul închis la culoare şi total contraindicat celor roşcate sau blonde. O şedinţă nu este prea ieftină şi după epilare nu te poţi expune imediat la soare, ci abia după 1-3 luni. Eficienţa variază foarte mult de la persoană la persoană, iar rezultatul nu este permanent după câteva şedinţe, ci după ani. Prin urmare, raportul eficienţă-cost nu este unul bun pe termen scurt.

Epilarea inghinală asigură igienă

Aici, părerile medicilor sunt împărţite. Sigur, linia bikinilor trebuie curăţată, însă când vorbim de epilarea totală, unii sunt de părere că e mai bine să îndepărtăm tot, alţii vin cu argumente împotriva acestei teorii a igienei. Părul din zona pubiană absoarbe umezeala, iar când este îndepărtat, pielea este mai vulnerabilă la infecţii. Părul există cu un motiv şi, dacă te deranjează, tunde-l! Alţii spun că el era necesar în Epoca de piatră, când părul ţinea de frig. Probabil că adevărul este, ca întotdeauna, la mijloc. Oricum, igiena, civilizaţia şi estetica ne recomandă epilarea mai decoltată.

Ceara este mai bună pentru epilarea inghinală decât rasul

Da, părul creşte mai repede după ras, iar bacteriile pot pătrunde în pori transformându-se în abcese. Însă uneori acest lucru se poate întâmpla şi după epilarea cu ceară, mai ales când firul de păr este prea gros şi se rupe în loc să fie smuls. Dar ceara îţi menţine pielea netedă mai mult timp. Imediat după epilarea zonelor delicate, e bine ca, pentru câteva minute, să pui comprese reci cu ceai de muşeţel.

Ceara este cea mai bună opţiune

În vreme ce epilatoarele şi laserele sunt metode costisitoare, iar rasul este temporar, ceara rămâne una dintre cele mai bune variante, pe care şi Cleopatra o prefera (epilarea cu zahăr). Cu toate acestea, ceara nu este un erou. În primul rând, este are o acţiune destul de distructivă pentru faţă. Smulgerea firelor din mustaţă duce la apariţia ridurilor în jurul buzelor. În al doilea rând, ceara este foarte riscantă pentru persoanele care au vene varicoase, putând duce la spargerea lor. În al treilea rând, în multe saloane ceara este folosită pentru mai multe cliente, fiartă şi strecurată,
e adevărat, dar tot există riscul unor infecţii. Ceara de ciocolată, o găselniţă a esticilor, şi cea din zahăr, disponibilă în multe saloane şi la noi, reduc în mod semnificativ durerea şi nu agresează pielea, pentru că sunt aplicate mult mai reci. Totuşi, o aspirină luată înainte de epilare va reduce riscul inflamaţiei.

Poţi scoate firele de păr ­crescute în piele cu o pensetă

Total greşit şi barbar. Multe femei folosesc chiar un ac. Aceste obiecte ascuţite provoacă sângerări şi infecţii. Cea mai bună soluţie este exfolierea blândă şi regulată, până când firul de păr scapă din strânsoarea peliculei de piele. Poţi folosi scruburi sau mănuşi din lufă şi gel de duş.

Trebuie să te razi în sensul invers creşterii părului

Acesta este un mit şi o greşeală. Acest gest este valabil pentru ceară, însă rasul părului foarte gros în sens invers creşterii ­firului poate provoca iritaţii şi chiar mici răni. Când sensul de ras este în cel al ­creşterii, lama va fi mai aproape de piele şi va tăia mai bine firul de păr, dar şi mai sigur.

Părul creşte mai gros după ras

Este cel mai vechi mit şi cel mai înrădăcinat. Dacă ar fi aşa, toţi cei cu părul subţire şi-ar transforma părul în urma acestui „tratament“. Firul de păr este conic, iar când este tăiat, vârful va deveni mai gros şi doar aparent se îngroaşă.

Decolorarea părului este o soluţie alternativă

Se vede mai puţin, dar nu poate înlocui epilarea. Mai mult, atunci când părul va creşte, doar vârful va rămâne blond, lăsând rădăcinile întunecate la vedere. Prin urmare, poate fi o soluţie de moment.

E bine să te epilezi cât mai aproape de momentul ieşirii la plajă

Nu. Asta doar dacă nu ai încotro. Ceara, lama şi chiar aparatul de epilat sensibilizează pielea şi o lasă vulnerabilă în faţa soarelui. Cu cât ceara este mai fierbinte, cu atât creşte riscul arsurilor. Din acest motiv, e bine să te epilezi cu 2-3 zile înainte de expunerea la soare.

Cu cât firul este mai lung, cu atât poate fi smuls mai uşor

Fals. Cu cât firul este mai lung, durerea creşte, la fel riscul inflamaţiei şi iritaţiilor. Epilarea trebuie făcută la 3-4 săptămâni, iar dacă părul este mai lung de o jumătate de centimetru, trebuie tăiat înainte de epilare.

Epilează-te când luna e în descreştere

Fiecare organism are propriul ciclu de creştere şi des­creştere. E bine, dacă este posibil, să te epilezi la câteva zile după ciclul menstrual, pentru că părul creşte mai încet, iar durerea este mai mică.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.21/01.06.2017
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns