Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Odihnă și tratament

Odihnă și tratament

Turismul medical are o istorie mai lungă decât te-ai aștepta. Este adevărat că se referea, pe vremuri, exclusiv la… băi. Astăzi, pare mai eficient să-ți repari dantura la mii de kilometri de casă…

Sau să faci operații estetice. Sau chirurgie plastică, ortopedie, oftalmologie, tratamente de nutriție sau, nu în ultimul rând, fertilizare in vitro. În ultimii ani, din ce în ce mai mulți străini vin în România pentru tratamente medicale, mult mai ieftine decât la ei în țară, constatând că România e frumoasă și merită să-ți petreci o vacanță cu… beneficii. Cu alte cuvinte, vii în concediu și-ți rezolvi și problemele medicale. În condiții excelente, cu prețuri convenabile.

Condiții și prețuri

La început, au fost stomatologii. Care au început a fi insistent vizitați de români plecați din țară și veniți vara sau iarna în vacanță. Cabinetele particulare au început a se utila în consecință, dar prețurile nu ajung nici la jumătatea celor practicate, în condiții mai precare, acolo, prin străinătățuri.

Au urmat cabinetele de estetică facială și chirurgie plastică. Și, încet-încet, alte și alte specializări. Străinii cheltuie în fiecare pe servicii medicale în România milioane, zeci, de euro. „În urmă cu doi ani, cei care şi-au căutat sănătatea în România au lăsat în spitalele şi în clinicile private de la noi aprope 26 de milioane de euro“, potrivit Asociaţiei Română de Turism Medical. Și suma crește an de an!

Servicii conexe

Există deja agenții care se ocupă de turismul medical, operatori care pun la dispoziția pacientului pachete complete de servicii, care includ transport, cazare, mențin relația cu clinica, asigurând tot ce ține de organizare în vederea tratamentelor necesare, și oferă chiar plimbări sau excursii către obiectivele turistice majore din România, călătorii programate între ședințele de tratament. „În opinia mea, spune Ruxandra Cîlțea Gardef, medic stomatolog, acest fenomen este încurajat în principal de faptul că străinii încep să fie conștienți că actul medical în România este realizat la cele mai înalte standarde europene. Dotările tehnologice sunt, de cele mai multe ori, similare celor din țările vestice, în timp ce prețurile sunt considerabil mai mici.“ De exemplu, liftingul facial în spitalele şi clinicile private de la noi costă în medie 2.500 de euro. În Franţa este de trei ori mai scump. Pentru rinoplastie străinii plătesc la noi aproape 1.500 de euro. În Marea Britanie aceeaşi operaţie costă aproape 5.500 de euro.

Și viceversa

Cabinetele care au clienți din străinătate s-au strâns în mai multe asociații. Acestea se ocupă de partea de programări, oferte, creare de pachete turistice. Dar nu numai pentru cei veniți la noi pentru tratament, ci și pentru români care vor să se trateze, combinând și turismul în alte țări. De fapt, în trei țări în principal, care au specializări, condiții și prețuri pentru buzunarul românilor: Turcia (pentru obezitate și probleme ortopedice), Grecia (pentru probleme de feritlitate) și Ungaria (ferilitate și stomatologie).

Turișitii-pacienți străini economisesc în România 45% din preţul pe care l-ar fi plătit în ţara lor pentru acelaşi serviciu medical.

Pe podiumul țărilor cu cel mai dezvoltat turism medical se află Brazilia (mărire de sâni), Coreea de Sud (analize pentru depistarea cancerului), Turcia (transplant de păr).

Spa și revoluție

Poate știai, poate afli acum, denumirea generică de spa – acel complex de forme de relaxare care are ca scop final sănătate mai bună, frumusețe mai îndelungată – vine de la numele unei stațiuni balneare belgiene, considerată dintre cele mai vechi în Europa. Localitatea Spa se află în Belgia, în apropiere de Liege, iar izvoarele minerale din regiune sunt cunoscute încă din perioada romană, la fel ca cele din Herculane. Norocul celor din Spa a fost medicul regelui Henric al VIII-lea, care a vizitat locul și a început să facă reclamă apelor. În secolul al XVIII-lea, Spa devine Cafeneaua Europei, un fel de Las Vegas medieval, cu sute de săli de jocuri, hoteluri, cafenele, în care veneau, la băi și la relaxare, oameni, mai bogați sau mai așa și așa, din toată Europa. Ca o curiozitate, afacerea cu jocuri de noroc din Spa a dus la numita Revoluție din Liege!

Ruxandra Cîlțea Gardef, medic stomatolog care oferă consultații în estetica dentară și servicii conexe, fațețe dentare sau albire.

Stomatologia este doar una dintre specializările medicale care atrag, în ultimii ani, rezidenți ai altor țări către România. Acest fenomen, în continuă creștere, a încurajat, între timp, dezvoltarea unei întregi rețele de prestatori de servicii specializați. În ceea ce privește specializarea mea, un străin își poate permite bilet de avion, cazare și tratamente stomatologice de ultima oră, plătind în total mult mai puțin decât ar plăti în țara sa de origine doar pentru tratament sau pentru o parte din acesta. Tot în capitolul turism medical intră, din punctul meu de vedere, și românii plecați în afară care vin să se trateze în România. Mulți dintre românii plecați în străinătate au acces, în primul rând, la o cu totul altă viziune asupra importanței sănătății dentare. De asemenea, aceștia câștigă suficient pentru a-și permite tratamente dentare complexe. Preferă, însă, să vină cu încredere în țara de origine, unde pot beneficia de soluțiile pe care și le doresc la prețuri fără concurență, în comparație cu prețurile din țările în care lucrează. Din acest motiv, perioadele de vacanțe – vara și de Sărbători – clinicile stomatologice sunt arhipline cu românii care vin acasă și profită de zilele petrecute în România pentru a-și rezolva și problemele medicale și dentare.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/24.08.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns