Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ritualuri de îmbăiere

Ritualuri de îmbăiere

Dincolo de curățarea profundă a corpului, baia îmbunătățește aspectul pielii, atenuează durerile articulațiilor și reduce stresul cotidian.

Ne place să ne răsfățăm minute întregi într-o cadă plină ochi cu apă fierbinte și cu siguranță n-o facem exclusiv din motive igienice! Baia ajută în procesul de detoxificare a corpului, te relaxează sau, dimpotrivă, te revitalizează. Însă, cu mult înainte ca baia să devină aventura de seară cu bule colorate și parfumate, ea a fost în primul rând cunoscută ca hidroterapie, un tratament pentru trup și minte. Terapia cu apă era folosită în vechime pentru a trata diferite afecțiuni și a diminua durerea fizică produsă de acestea. Ea presupune și în zilele noastre băi fierbinți sau comprese îmbibate cu apă, la diferite temperaturi. A fost popularizată de romani, care au construit băi comunale în apropierea izvoarelor termale și le-au utilizat ca locuri pentru vindecare și socializare. Îmbăierea avea încă de pe atunci un rol de înfrumusețare, după cum stau mărturie ritualurile Cleopatrei, care avea o slăbiciune pentru baia cu lapte, fiindcă îi catifela pielea într-un mod atât de plăcut.

Mărirea și decăderea îmbăierii

Scufundarea în apă în scopuri terapeutice și-a pierdut farmecul în epoca medievală, când biserica a început să considere imoral acest obicei. În mod cu totul surprinzător și eronat, în acea perioadă se credea că îmbăierea slăbește organismul și provoacă infecții sau boli. În Europa, ritualul îmbăierii a luat din nou avânt în anii 1800, când a început să circule din nou teoria potrivit căreia apa sărată are proprietăți vindecătoare, astfel încât toți au dat buzna în mare, „să se facă bine“. Celebrarea îmbăierii a ajuns până într-acolo încât era nelipsită din marile creații de artă ale omenirii. Apoi, în secolul XX, unele instituții au început să construiască băi comunale pentru a veni în ajutorul minorilor care sufereau de dureri musculare tulburări ale sistemului osos sau nervos, din pricina unor boli ca tuberculoza sau poliomielita. De-abia la mijlocul secolului XX, baia s-a transformat în obiceiul de înfrumusețare de care ne bucurăm astăzi.

Baia spirituală

O astfel de îmbăiere purifică sufletul și trupul și risipește energiile negative acumulate peste zi. Toarnă în cadă o infuzie preparată din fructe de măceș, mandarină, flori de mușcată și lemn de santal și lasă-te în voia simțurilor! Te vei simți revigorată, cu moralul ridicat, protejată, răsfățată. Adaugă tămâie (alungă rapid depresia), balsam din lemn de cedru (calmează și relaxează), precum și argilă (detoxifică pielea).

Baia cu plante

Chinezii folosesc remedii din ierburi în medicina alternativă de peste 5.000 de ani. Chiar mai devreme, în anul 1500 î.H., în Egiptul Antic și în Babilon, plantele erau folosite la îmbăiere, în scopuri cosmetice. Levănțica era planta preferată a romanilor. Astăzi, sunt bine-cunoscute proprietățile antiinflamatoare, antimicrobiene și analgezice ale ierburilor aromatice, pe care apa fierbinte le potențează. Astfel, ele tratează o mulțime de afecțiuni și probleme – de la stările de anxietate la durerile musculare, eczeme sau psoriazis. Amestecul de uleiuri de rozmarin, cimbru și mentă este revigorant, alungă oboseala fizică și mentală și atenuează problemele de sănătate, în timp ce combinația dintre uleiul de macadamia și cel de castor calmează și catifelează pielea.

Baia cu sare

Tot chinezii au fost promotorii acestei descoperiri în anul 2700 î.H., când săpau pentru a forma mine de sare în scopuri terapeutice. În Grecia Antică, Hipocrate a fost un susținător al îmbăierii cu sare, despre care spunea că tratează durerile musculare, artrita și acneea. Este cunoscută și ca talasoterapie („thalassa“ înseamnă „mare“ în limba greacă). În Europa, acest ritual a redevenit popular în  secolul al XIX-lea. E adevărat, apele oceanice conțin elemente esențiale pentru susținerea vieții – vitamine, minerale și aminoacizi. Magneziul din apa marină are proprietăți calmante, așa că nu ezita să te scufunzi într-o baie lungă și… sărată!

Spa pentru minte și suflet

Oferă-ți 30 de minute de răsfăț și fă spa la tine acasă în doar câțiva pași:

1. Relaxează-te. Nu contează dacă baia e decorată cu grifoni sau este o simplă cadă de apartament, importantă este starea ta de liniște interioară. Aprinde câteva lumânări parfumate și savurează un pahar cu șampanie de la gheață ori presară câteva petale de trandafir în apă. Muzica liniștitoare, ascultată în surdină, completează perfect tabloul.

2. Apelează la aromaterapie. Obține un amestec de uleiuri esențiale, din care toarnă 12-16 picături pentru a te bucura la maximum de proprietățile lor. Pentru energizare și înlăturarea oboselii, folosește ulei de grepfrut, ghimbir, rozmarin sau mentă, iar pentru reducerea stresului și relaxare, ulei de mușețel, iasomie, lavandă sau paciuli.

3. Răsfață-te. Adaugă la ritualul îmbăierii pe cel de îngrijire personală. Fă-ți timp, cât ești în cadă, pentru exfolierea pielii, aplică o mască facială, folosește un balsam de păr pentru hidratare sau o mască nutritivă. Bucură-te de clipa prezentă – acest lucru îți va aduce nu doar beneficii fizice, ci și spirituale!

Citește și:

Ritualul tenului fericit

Scurtaturi in ritualul de frumusete

Ritualuri de vara, iarna

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.4/29.01.2015

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns