Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Secrete de coafat uitate

Secrete de coafat uitate

Coafurile retro sunt din nou la modă, avem la îndemână o groază de produse care ne ajută să dăm părului forma dorită, însă putem apela cu încredere şi la vechi trucuri.

Înţelepciunea populară spune că un gălbenuş aduce podoabei capilare elemente care îi redau strălucirea şi supleţea, iar aplicată săptămânal, o astfel de mască naturală este un tratament esenţial pentru ca părul să arate bine şi să-şi păstreze forma pe care i-o dai. Cu cât este mai uscat, cu atât părul devine şi mai rebel. O coafură rezistă mult mai mult dacă părul este sănătos, iar pentru asta scalpul trebuie masat zilnic, însă cu mişcări uşoare, care să stimuleze circulaţia sangvină ca glandele sebacee să producă și mai multă grăsime. Tapotează scalpul uşor, cu vârfurile degetelor, de mai multe ori şi apoi masează delicat, ca şi cum te-ai şampona. Astfel pregătit, părul poate fi disciplinat cu ușurință şi îşi păstrează forma mai mult timp. În plus, unele ingrediente sau ustensile de pe vremuri pot fi folosite şi azi, mai ales atunci când nu ai la îndemână noile tehnologii.

Crepuri delicate din cleşti

Existau nişte cleşti din metal, asemănători celor de azi pentru prins părul, dar cu dinţi mulţi şi deşi. Părul umed se pieptăna şi apoi se aplicau mai mulţi cleşti pe o şuviţă. Fie se alegea doar o şuviţă, fie se montau pe tot părul, pentru o coafură vălurită.  În funcţie de cât de mici şi deşi erau cleştii, aceste valuri ieşeau mai micuţe, ca un fel de crep făcut cu placa de creponat, ori mai mari, o coafură retro în stilul anilor ’30.

Azi: poţi obține această coafură foarte uşor, în doar câteva minute, dacă ai o placă specială. Este excelentă pentru părul fără volum. Dar, dacă vrei ceva mai lejer, te-ai putea ajuta de banalii cleştişori de păr, prinşi unul lângă altul, pe linii orizontale, în jurul capului. Este important ca părul să fie umed şi să ai răbdare să se usuce perfect înainte de a-i scoate.

Fixare cu bere

Coafura nu este totul, părul trebuie ajutat să reziste în forma pe care i-ai dat-o. Probabil îţi mai aminteşti cum mama sau bunica foloseau tampoane înmuiate în bere pentru a umezi şuviţele de păr înainte să le monteze pe bigudiuri. Berea are numeroase beneficii, aduce părului multe vitamine din complexul B, dă strălucire şi aspreşte puţin părul, făcându-l să-şi păstreze mult timp buclele. Putem spune că berea este strămoşul spumei de coafat.

Azi: ai la îndemână o grămadă de sortimente de spumă, cu diferite grade fixare, pentru toate tipurile de păr, dar, când spuma lipseşte, poţi încerca varianta cu bere. Nu vei da greş niciodată. Nici de miros nu trebuie să-ţi faci griji, pentru că se pierde destul de repede.

Bucle cu moaţe

Când încă nu se inventaseră bigudiurile sau femeile voiau bucle mici, asemănătoare permanentului, îşi meştereau nişte moaţe: fâşii subţiri de cârpă pe care se înfăşura, la mijloc, o bucată de ziar sau de hârtie moale. Pe aceste moaţe se rula o şuviţă de păr, mai mică sau mai mare. Se lăsa părul să se usuce şi apoi se scoteau. Onduleurile realizate în acest fel rezistau zile bune, fără mari intervenţii.

Azi: avem bigudiuri într-o grămadă de forme şi modele, dar şi aparate care ondulează şuvițe în doar câteva secunde. Totuşi, ţine minte şi cum se meşteresc moaţele!

Afro din împletituri

Era cea mai la îndemână coafură care dădea formă şi mult volum. Pur şi simplu se împletea seara tot părul în şuviţe mici sau mari şi se lăsa așa până dimineaţa. Se desfăceau codiţele şi nu se mai pieptăna părul, ci doar se răsfira cu degetele.

Azi: există un tip de permanent uşor, care dă părului aceste unduiri pe verticală, însă împletiturile sunt coafuri rapide şi la îndemâna oricui, nu-ţi agresează părul şi nu costă!

Fixativ din zahăr

O soluţie de apă şi zahăr era folosită pe post de fixativ. Fie se stropea părul cu acest amestec, fie se tampona pe păr. Un inconvenient major îl reprezenta atracţia insectelor în lunile de vară; în rest, totul era perfect, coafura rezista mult timp.

Azi: există fixative care menţin coafura chiar şi în condiţii de umezeală, au miros plăcut, fără să ne transforme într-o atracţie pentru muşte şi albine.

Păr întins cu oţet

Oţetul are proprietatea de a închide cuticula şi, astfel, părul se îndreaptă. Clătirea cu apă şi oţet era o practică comună pentru că disciplina destul de bine părul, lăsându-l strălucitor, mătăsos şi destul de drept, dacă nu aveai părul creţ de la natură.

Azi: chiar dacă nu suntem profesioniste, placa ne ajută să obţinem cel mai drept păr, dar şi uleiul are o contribuţie importantă la menţinerea acestui efect.

Alegerea pieptănului

Când cumperi un pieptăn, asigură-te că este delicat cu scalpul tău. Trece degetele peste dinţii pieptănului: dacă sunt prea aspri, pot irita scalpul sau chiar să rupă părul. Alege-l unul cu dinţi teşiţi.

Citește și:

5 momente-cheie pentru păr

Dă volum părului

Cum iti distrugi parul singura! 5 obiceiuri rele

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/11.06.2015

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns