Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Secretele exfolierii. Ce este esential sa stii!

Secretele exfolierii. Ce este esential sa stii!

Secretele exfolierii – Când ne îngrijim pielea, nu trebuie să uităm de exfoliere Este necesară eliminarea celulelor moarte de la nivelul feţei, dar şi al corpului.

Exfolierea ne ajută să avem pielea mai fină şi să arătăm mai tinere. Cu toţii avem nevoie de o exfoliere regulată pentru a scăpa de acest bagaj inutil de celulele moarte. Senzaţia de uşurare şi strălucirea pielii după acest tratament ne arată clar că ea e necesară. Frumuseţea este doar o faţetă vizibilă a exfolierii, sănătatea pielii fiind un alt beneficiu pe care-l aduce.

Exfoliere, gomaj sau peeling?

În principiu, toate au ca rezultat acelaşi efect: eliminarea celulelor moarte. Dacă gomajul le curăţă prin acţiune mecanică, datorită particulelor abrazive mai mici sau mai mari, naturale sau de sinteză, exfolierea poate să cuprindă şi topirea acestor celulele prin acţiune chimică, enzimatică. Laptele, sucurile de fructe, plante sau legume vor elimina aceste celulele prin acţiunea enzimelor sau acizilor pe care le conţin.

Fără exfoliere

Atât tenul, cât şi restul pielii se încarcă de celule moarte, pentru că pielea să înnoieşte în permanenţă. Când nu sunt eliminate la timp, ele înfundă porii şi împiedică apa şi elementele hrănitoare să pătrundă în profunzime, iar aspectul pielii este unul tern, aspru şi încărcat. Ca pielea să fie sănătoasă, dar şi netedă şi luminoasă, exfolierea este esenţială.

10 beneficii ale exfolierii

  • Face pielea catifelată în câteva minute.
  • Ajută la diminuarea petelor pigmentare.
  • Reduce mărimea porilor.
  • Coatele şi genunchii devin fine.
  • Hidratarea se face profund şi rapid când aplicăm creme şi produse hidratante.
  • Ajută la îndepărtarea uşoară a firelor de păr, exfolierea fiind recomandată înainte de epilare, mai ales atunci când folosim epilatorul electric.
  • Liniile fine şi ridurile sunt vizibil reduse.
  • Te ajută să obţii o culoare uniformă a pielii când aplici un autobronzant, dar şi când te expui la soare.
  • Un ten exfoliat asigură o bună bază de machiaj, fardurile aderă mai bine pe piele şi rezistă mai mult timp.
  • Curăţă porii de punctele negre.

Nicoleta Ion, trainer Repechage

Exfolierea îndepărtează celulele moarte și poate fi obţinută prin acţiune atât mecanică, cât şi enzimatică sau chimică (AHA, alfahidroxiacizi). Pentru tenurile cuperozice sau sensibile, recomand peelingul enzimatic, el este cea mai blândă variantă pentru piele. Însă e bine să urmaţi recomandarea unei cosmetice sau a unui medic dermatolog pentru a-l alege şi, înainte de a-l folosi, testaţi-l pe o suprafaţa mică de piele pentru a vă asigura că nu sunteţi alergică la respectiva substanţă.

Perierea corpului

Este o altă metodă prin care putem să scăpăm de celulele moarte; ea se face într-un mod aparte, prin periaj uscat. Peria de corp se foloseşte pe pielea uscată, înainte de a intra la duş. Astfel, celulele sunt desprinse, circulaţia sangvină periferică e activată, iar la duş aceste celulele sunt îndepărtate rapid prin spălare cu apă şi săpun. Dacă simţi nevoia unei exfolieri mai dure, la duş poţi folosi şi un scrub, eventual numai pe anumite zone (genunchi şi coate).

Mişcările corecte

Întotdeauna mişcările trebuie să pornească de jos în sus, de la picioare spre inimă. Când ajungi în dreptul stomacului, mergi de la stânga spre dreapta, în sensul natural al digestiei. Exfoliantul, sub orice formă, se aplică prin mişcări circulare, exercitând o presiune uşoară, ca o mângâiere, pentru că particulele abrazive fac tot ce este necesar. Nu trebuie să freci pielea cum ai folosi o perie de sârmă, pentru că vei afecta şi stratul de celule sănătoase, iar pielea se va irita.

Atenţie la burete!

Şi el poate ajuta la o exfoliere uşoară zi de zi, dar poate fi sursă de microbi. Umezeala este mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor şi fungilor în porii buretelui. Din acest motiv, e bine să clăteşti bine buretele după ce l-ai folosit şi apoi să-l storci şi să-l pui la uscat pentru a-ţi rămâne aliat al frumuseţii.

Ca la carte

La finalul unei exfolieri corecte, pielea va fi roşie, dar nu iritată, inflamată sau dureroasă. Întotdeauna, o exfoliere se încheie prin aplicarea unei creme hidratante sau a unui ulei care să restabilească stratul hidrolipidic protector al pielii. Untul de cacao, uleiul de cocos şi shea vor aduce pielii hidratare, catifelare, dar şi mai multă elasticitate.

Momentul potrivit

Dacă tenul îl exfoliem de două ori pe săptămână, pentru restul corpului exfolierea poate fi doar săptămânală, iar vara, de două ori pe săptămână. Dermatologii atrag atenția că o exfoliere prea des făcută poate deshidrata pielea, sensibiliza şi irita și chiar duce la erupţii cutanate, pentru că bariera hidrolipidică este distrusă şi bacteriile pot acţiona în voie.

Tine minte!

Cremele anticelulitice sunt mai eficiente dacă îţi exfoliezi pielea regulat.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.06/2018
Text: Luminiţa Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns