Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Ten cu probleme? Natura îți vine în ajutor!

Ten cu probleme? Natura îți vine în ajutor!

În zilele noastre constatăm cu ochiul liber că frumusețea chipului se confruntă continuu cu o serie de provocări. În ajutor ne vine chiar natura din imediata apropiere. Dr. farmacist Adina Oancea a preluat din familie tradiția folosirii plantelor din pământul românesc pentru a lucra în favoarea sănătății și frumuseții noastre (https://www.carelessbeauty.ro/).

 

Dr. chimist Adina Oancea

Ce este pentru dvs. frumusețea? Credeți că frumusețea din zilele noastre este fundamental diferită de frumusețea de acum 100 de ani, de exemplu?

Pentru mine, frumusețea este esența divină din fiecare om. Ea există în noi și este veche de când timpul, nimic nu s-a schimbat în acest sens. Totuși, modul în care percepem frumusețea în zilele noastre, este ușor distorsionat. Pentru mulți, ea reprezintă doar un chip frumos. Dar, așa cum spune și Deepak Chopra, “Mintea creează corpul, nu corpul creează mintea”. Așadar, când se spune că frumusețea vine din interior, este cât se poate de adevărat. În urmă cu 100 de ani, femeile nu aveau acces la atât de multe produse și proceduri cosmetice pentru menținerea frumuseții și tinereții pielii, dar erau conectate mai mult cu eul interior. Își respectau și își hrăneau frumusețea din interior spre exterior. În ziua de astăzi, lucrurile au luat o întorsătură. Avem la dispoziție atât de multe posibilități și, cu cât apelăm la un amalgam de produse, cu atât ne creăm așteptarea ca acestea să ne rezolve dezechilibrele și uităm să avem grijă de ființa interioară. Trebuie să existe un echilibru între aceste două părți. Degeaba folosim cele mai scumpe produse cosmetice menite să ne echilibreze metabolismul pielii, dacă în interiorul nostru producem un stres major și constant prin stilul de viață. Corpul și pielea se regenerează dacă investim în armonia dintre spirit și fizic.

 

Ce probleme ale pielii sunt tratate de obicei neglijent în timpurile noastre?

Din ce în ce mai des ne confruntăm cu asfixia pielii, adică un dezechilibru la nivel de pH, cu stocare de sebum oxidat pe anumiți pori. Acest fapt conduce spre apariția unor chisturi polisebacee (coșuri în piele) dureroase și care, uneori, prezintă și inflamație. De cele mai multe ori, persoanele cred că au acnee însă, de fapt, se confruntă doar cu o asfixie a pielii. Toate tipurile de ten pot suferi de asfixie, mai ales tenurile grase și acneice. Totul pleacă de la pH-ul pielii, care, în ultima perioadă, din cauza multitudinii de produse degresante aflate pe piață, se dereglează foarte ușor. Dereglarea de pH are urmări precum: lipsa de oxigenare a țesutului, formarea de chisturi polisebacee, senzația de deshidratare și lipsa elasticității pielii, devitaminizare și chiar pigmentarea pielii. Dermatocosmeticele care pot favoriza instalarea asfixiei tenului sunt: săpunul, gelurile de curățare, loțiunile astringente, dar și produsele antiacneice folosite atunci când nu este cazul. Pe lângă acest dezechilibru des întâlnit, avem multe cazuri de acnee, dermatite, anumite sensibilități și iritații ale pielii.

Produse Careless Beauty

Cum ne afectează pielea poluarea și cum ne putem proteja?

Poluarea afectează atât omul, cât și natura. Un mediu poluat este toxic și distruge orice urmă de dezvoltare sănătoasă. Plantele sunt însă ceva mai avansate și se pot proteja mai bine, reușind să filtreze mare parte din poluanți, susținându-se unele pe altele, oferindu-și din nutrienți. Omul însă este mult mai predispus și, de regulă, este singur în această ”luptă”. Dacă organismul este puternic, ajutat de un stil de viață echilibrat, sport, alimentație sănătoasă și un ritual de îngrijire adecvat tipului de piele, există șansa să nu fie dramatic afectat sau chiar deloc. Acest lucru îl vedem mai rar deoarece omul încă trăiește în iluzia că este cea mai puternică specie și implicit, invincibilă în fața poluării. Este un miraj. Suntem cei mai expuși poluării și stresului oxidativ. Ne putem proteja prin a alege să trăim sănătos, în beneficiul nostru, și nu împotriva noastră. Totul contează, de la mâncare, apa pe care o bem (și cantitatea!), până la produsele pe care le aducem pe pielea noastră. Pielea este ca o manta acidă care filtrează absolut tot ceea ce aplicăm asupra ei. Așadar, contează mult să o ajutăm cu produse și proceduri non-invazive, cât mai natural posibile. Produsele dermatocosmetice 100% naturale pe care le-am creat sub numele de Careless Beauty pot vitaminiza pielea zilnic, așa cum ne vitaminizăm și corpul prin alimentație. În acest sens, aduc aminte mereu de importanța aplicării unei măști cosmetice vegetale în fiecare zi, în afară de clasica demachiere.

Cimbrișor în luna iunie

Cum ne afectează pielea stresul și alți factori psihici și cum ne putem proteja?

Așa cum am specificat mai sus, este important să existe un echilibru între corpul nostru fizic și corpul nostru eteric (spiritual). Stresul nu face altceva decât să ne dezechilibreze câmpul energetic și să conducă spre o îmbătrânire prematură a organismului și a pielii. De multe ori am auzit la cabinet această afirmație: ”Arăt mai bătrână decât sunt. Ce pot face?”. Să controlăm nivelul de stres, ei bine, aici este cea mai mare provocare pentru fiecare om în sine. Stresul este controlabil, însă necesită să devii conștient de valoarea propriei persoane și să te pui pe primul plan atunci când vine vorba de sănătatea propriului corp. Nimeni nu poate avea grijă de tine în locul tău mai bine de cât o poți face tu. În urma stresului, pielea are de suferit. Primele semne sunt deshidratarea și descuamarea pielii. Ulterior, pot să apară probleme mai mari, precum dermatitele, alergiile, depigmentările sau pigmentările pielii, riduri și cearcăne profunde, chiar cancer de piele (în cazuri extrem de rare). În perioadele stresante, cel mai bine ne putem proteja pielea printr-un aport de hidratare și vitaminizare. Masajul facial, de asemenea, ajută.

 

Ce substanțe nu trebuie să conțină machiajele?

Uleiuri minerale: se identifică pe etichetă cu denumirile ”ulei mineral”, ”ceară sintetică”, ”parafină”, ”cerezină”. Aceste substanțe pot provoca deshidratare, iritații, alergii ale pielii prin dezechilibrele aduse cavității porilor.

Conservanți precum parabeni (pot provoca alergii ale pielii, dereglări hormonale și, unii dintre ei, cancer), BHA (sinonime: Butylated hydroxyanisole; Antioxyne B; Antrancine 12; EEC NO. E320; Embanox; Nipantiox 1-F; Protex; Sustane 1-F; Tenox BHA – provoacă alergii ale pielii, stări de somnolență, cancer, dezechilibre endocrine, prezintă persistență și bioacumulare), BHT (sinonime: Butilhidroxitoluen; DBPC, Advastab 401, Agidol, Alkofen bp, Antioxidant 29, Antioxidant 30 – ingredient ce are la bază toluen; provoacă elergii ale pielii, dezechilibre la nivel endocrin, cancer, prezintă toxicitate la nivel reproductiv), eteri de glicol (sinonim: Ethylene glycol – toxicitate acută dermică, compus carcinogenic); Fenoxietanol (din categoria eteri de glicol, folosit recent ca o alternativă mai puțin toxică a parabenilor); PEG (sinonim: Polyethylene Glycol; compus carcinogenic provenit din industria petro-chimică și utilizat masiv în industria cosmetică pe post de agent de îngroșare/solvent; are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absorbția).

Citește și:

Interviu realizat de Roxana Melnicu

Foto: 123RF.com, arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns