Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Termenul de valabilitate al obiectelor din casă

Termenul de valabilitate al obiectelor din casă

Abia ai terminat cu aranjarea și decorarea casei și nu-ți trece prin gând că anumite obiecte sau articole de uz casnic și-au atins deja termenul de valabilitate.

Banalele obiecte folosite zi de zi sunt cele mai periculoase pentru sănătate dacă nu sunt înlocuite la timp. Ce să arunci imediat la gunoi și cât de repede să înlocu­iești aceste articole pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol, află acum.

Cosmetice

Să fim sincere, care dintre noi nu păstrează în portfard vreun ruj roșu pentru care a primit complimente la nunta colegei de birou sau un fond de ten căruia nici măcar nu i se mai distinge data expirării pe ambalaj?! De fapt, statisticile spun că noi, femeile, aruncăm produsele cosmetice abia când se termină. Dar când expiră totuși? Pe cele mai multe dintre ele nu este trecută o dată anume, ci doar un număr, care indică lunile de valabilitate ale produsului după ce el este deschis. Dacă pentru fondul de ten și anticearcăn este vorba de 18 luni în care pot fi folosite fără riscuri pentru sănătate, autobronzantele rezistă până la doi ani, iar mascara și creionul de ochi lichid trebuie să ajungă la gunoi după numai trei luni de utilizare.

Sutiene

Pentru majoritatea femeilor, e foarte greu să găsească sutienul potrivit, care să combine perfect confortul cu aspectul estetic și seducător. Tocmai de aceea, când găsim un asemenea articol, nici că ne mai despărțim de el până nu începe să se deterioreze. Specia­liștii atrag atenția că nu trebuie să păstrăm o astfel de lenjerie mai mult de opt luni. Și, dacă stăm să ne gândim bine, chiar au dreptate! Oricum, după câteva luni de purtat cu regularitate, un sutien își pierde din susținere, elasticitate și chiar din culoare.

Pieptăn sau perie de păr

Pe lângă cei 50.000 de microbi care se află pe fiecare fir de păr, trebuie să ții cont de resturile de produse destinate podoabei capilare, ca să-ți faci o idee ce poate exista în mod curent într-o perie de păr. Să nu uităm de bacteriile de pe scalp, care se strâng la fiecare pieptănat și pot cauza impetigo, o infecție a pielii transmisă foarte ușor când împrumutăm peria (sau alte obiecte de uz personal) altora. Pentru a nu risca o contaminare, e de preferat să cureți în mod regulat peria și s-o înlocuiești cu alta nouă o dată la patru ani. 

Ondulator de păr

Ca orice dispozitiv destinat hair­stylingului, ondulatorul trebuie schimbat în mod regulat, în ciuda faptului că majoritatea femilor îl percep ca pe o investiție pe termen lung. Astfel, specia­liștii recomandă să nu folosim acest produs mai mult de patru ani, pentru a nu risca deteriorarea podoabei capilare: despicarea, pierderea strălucirii și deshidratarea firelor de păr.

Periuță de dinți

Nu trebuie să aștepți ca periuța de dinți să-și piardă forma inițială și perii să se tocească pentru a lua în calcul înlocuirea ei. Iar asta pentru că, dacă te speli pe dinți cu o perie tocită, îți rănești gingiile. Dacă gingiile sângerează, e obligatoriu să schimbi periuța mai repede decât în mod curent, adică o dată pe lună, în loc de o dată la trei luni.

Perne

Câtă vreme ți-a luat să găsești perna ideală, care să-ți asigure somnul odihnitor după care tânjești? Destul timp, nu-i așa? Și acum să renunți la ea?! Nu chiar, însă ține cont că n-ai cum s-o folosești la nesfârșit! Primele semne că trebuie să înlocuiești perna sunt coco­loașele care încep să se simtă în interior, forma asimetrică pe care o capătă la un moment dat și faptul că nu-ți mai susține capul, gâtul, umerii (poziția corpului să fie ca și cum ai sta cu capul drept). Dacă nu ești atentă la asemenea detalii, ține minte că, odată la doi, trei ani, trebuie să înlocu­iești perna cu alta nou-nouță.

Papuci

După o zi petrecută pe tocuri, la birou, abia aștepți să ajungi acasă și să-ți pui în picioarele obosite o pereche de papuci confortabili! Dar te-ai gândit totuși că încălțămin­tea de casă se poate transforma cu timpul în cel mai aprig dușman? Papucii sunt o sursă nesfârșită de infecții fungice, motiv pentru care trebuie spălați cât mai des și înlocuiți la șase luni.

Teniși sau pantofi sport

Sunt o categorie aparte printre toate celelalte încălțări, pentru că depui un efort fizic mai mare când îi porți și, prin urmare, picioarele îți transpiră mai mult, riscând astfel să dezvolte ciuperci sau tot felul de alte probleme dermatologice sau chiar de natură ortopedică. Iar în acest caz, nu poți să-i porți non-stop. La fel de bine, pot fi conside­rați o achiziție importantă atunci când alegi o marcă mai pretențioa­să sau pantofii tăi destinați mișcării fac parte dintr-o colecție aparte, ceea ce îi face… greu de aruncat. Experții în încăl­ță­minte sport sunt de părere că ei nu pot fi purtați mai mult de 800 de kilometri sau șase luni, pentru a nu deveni un pericol pentru sănătatea dermei, a unghiilor, dar și a oaselor (cu timpul, talpa se tocește și poate afecta mersul sau alergatul).     

Linguri și tocător de lemn

Lemnul este mai poros decât plasticul sau metalul, ceea ce permite acumularea unui număr mai mare de microbi și bacterii. Bacteria cel mai des întâlnită în bucătărie este E. coli, iar ea provine de la carnea crudă sau chiar de la copiii care nu respectă regula spălării pe mâini. Astfel, ele pot cauza intoxicații grave odată ce sunt contaminate cu anumite bacterii. Prin urmare, trebuie înlocuite o dată la cel mult cinci ani, însă atenție la umflături și crăpături! Ele presupun pre­zența bacteriilor, la fel ca înmuierea lemnului și închiderea lui la culoare.

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns