
Fie că sunt consumate reci sau calde, supele cremă oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că sunt ușor de gătit, supele cremă de legume conțin numeroși nutrienți și fibre fiind delicioase și sațioase. În plus, ele au un aport mic de calorii, fiind recomandate chiar și celor care țin cură de slăbire.
Dat fiind faptul că aceste preparate conțin o cantitate relativ mare de apă, ele sunt utile și pentru hidratare.
Este deja binecunoscut faptul că “Excesul de sare zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății”!
Pentru a te asigura că supele cremă pe care le consumi sunt sănătoase, trebuie evitate ingrediente grase în exces (prea mult ulei sau unt), carbohidrați și sare în exces. De exemplu, să folosim puțină smântână, de preferat cu conținut mai redus de grăsime. Dacă nu consumi sare – încearcă supa cremă care are în compoziția sa usturoi, suc de citrice și piper. Împreună, aceste ingrediente oferă un gust la fel de intens ca sarea.
Pentru un gust aparte, poți adăuga în supele creme diferite condimente. Consumate cu moderație, condimentele sunt benefice metabolismului și sistemului imunitar. Excesul de sare zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății. Nu ezita să folosești coriandrul sau busuiocul.
Dacă ești un fan al supelor cremă, iată mai jos trei rețete delicioase pentru o masă sănătoasă în familie!
Supă cremă de ciuperci
Supa cremă de ciuperci este sațioasă, nutritivă și delicioasă. Datorită conținutului lor bogat de fibre, antioxidanți și minerale, ciupercile sunt o alegere ideală atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Pentru a prepara supa cremă de ciuperci poți utiliza atât un blender vertical, cât și unul de mână. Dacă nu dispui de un astfel de aparat, în această perioadă găsești numeroase modele de blendere la reducere.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru acest preparat:
– 500 g ciuperci
– 0,5 l supă de legume
– 200 g cremă de soia
– două cepe albe mari
– doi căței de usturoi
– o lingură cu ulei de măsline
– un cartof
– o legătură de mărar
– o legătură de pătrunjel
– sare
– piper
– cimbru
– boia dulce
Mod de preparare:
Ceapa și usturoiul se taie mărunt și se călesc în tigaie. După ce s-au înmuiat legumele, adaugă peste acestea ciupercile tăiate subțiri. Lasă-le câteva minute în tigaie, până se înmoaie.
Apoi, adaugă peste ele supa de legume, dar și cartoful tăiat cubulețe. Dat fiind faptul că acesta conține amidon, supa va avea o consistență cremoasă și mai densă. Lasă legumele la fiert aproximativ 30 de minute și condimentează-le cu sare, piper, boia dulce și cimbru.
După cele 30 de minute în care au fiert la foc mediu, legumele se pun în blender, împreună cu crema de soia. La final, adaugă verdeața tocată mărunt, în funcție de preferințe.
Supă cremă de roșii
Supa cremă de roșii este oricând o opțiune potrivită pentru prânz sau cină. În plus, ea se prepare repede și este sănătoasă. Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina A, C, K, potasiu și acid folic. De asemenea, ele conțin și tiamină, vitamina B6, niacină, fosfor, magneziu – elemente necesare unei stări perfecte de sănătate.
Pentru a găti acest preparat ai nevoie de următoarele ingrediente:
– 500 g roșii
– 3 cartofi
– două cepe
– o rădăcină de pătrunjel
– o țelină
– un gogoșar
– un ardei gras verde
– un dovlecel
– un păstârnac
– doi căței de usturoi
– sare
– piper
– două linguri cu ulei de măsline
Mod de preparare:
Roșiile se opăresc, până când coaja de pe acestea se desprinde, apoi se zdrobesc cu blenderul.
Între timp, celelalte legume se curăță, se taie bucățele și se pun la fiert în aproximativ patru litri de apă. Peste ele se adaugă sare și ulei.
După ce au fiert, legumele se zdrobesc în blender, iar peste ele se adaugă treptat zeama în care acestea au fiert.
Amestecul obținut se pune într-o oală, alături de sucul de roșii și se lasă la fiert până dă în clocot. La final, se adaugă pătrunjel tăiat, dar și sare după gust.
Supă cremă de dovleac cu rodie și ardei iute uscat
Acest preparat este aromat, sațios, ideal pentru zilele în care vrei să mănânci ceva ușor și hrănitor.
Pe lângă faptul că are un conținut scăzut de calorii, dovleacul este și o sursă de betacaroten – compus pe care corpul tău îl transformă în vitamina A. În plus, această legumă te ajută să ai un sistem imunitar puternic, mulțumită unui conținut bogat de vitamina C.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru supa cremă de dovleac:
– un kg dovleac
– o lingură cu ulei de măsline
– ardei iute uscat
– două cepe
– trei căței de usturoi
– curry
– sare
– doi morcovi
– o țelină
– supă de legume
Mod de preparare:
Dovleacul, stropit cu ulei de măsline, împreună cu ardeiul iute, se coace în cuptor aproximativ o oră. Morcovul, țelina, ceapa și usturoiul se curăță, se taie bucățele și se călesc maximum 15 minute. După ce dovleacul este gata – acesta se pune în blender împreună cu celelalte legume.
Adaugă supă de legume treptat, până când obții consistența dorită. La final, adaugă curry după gust.
Cremoase și foarte gustoase, supele cremă de legume întăresc sistemul imunitar și ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. De asemenea, ele aduc un aport considerabil de nutrienți, vitamine și antioxidanți. Așadar, supa cremă de legume este o opțiune ideală pentru o masă savuroasă, împreună cu familia.
Citeste si:
- Dieta cu supă de varză
- Supa, un aliat de sezon al sănătății
- Supa de telina cu pere, rafinament de toamna
Sursa: Digital Work Force
Sursa foto: pixabay.com