Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > 5 trucuri ca să prepari o masă delicioasă și sănătoasă în cel mai scurt timp. Tu le-ai folosit?

5 trucuri ca să prepari o masă delicioasă și sănătoasă în cel mai scurt timp. Tu le-ai folosit?

Mâncarea pregătită cu drag în casă are un gust mai bun chiar și decât cea de la restaurantele de lux, nu-i așa? Iată cum să gătești cu mai mult spor chiar la tine în bucătărie.

În unele zile oboseala de peste zi te face să comanzi repede o pizza în loc să mai gătești ceva, fie pentru că nu ai timp să pregătești masa, fie pentru că vrei să mănânci cât mai repede. Dacă pui în aplicare aceste trucuri și sfaturi, vei putea să prepari în timp record mese delicioase. Iată ce ai de făcut:

  • Asigură-te că ai în bucătărie câteva ajutoare de nădejde

Indiferent de cât de repede te miști în bucătărie, cât de repede tai legumele și porționezi carnea, există câteva aspecte pe care nu ai cum să le controlezi. Unul dintre ele este timpul de gătire în cuptor al preparatului. Află că până și el poate să fie scurtat cu obiectele potrivite.

Cu astfel de aragaze pe gaz, de pildă, poți să te bucuri mai repede de mese delicioase, pentru că ai la dispoziție funcția de încălzire rapidă, așa că nu mai trebuie să aștepți prea mult până ajunge el la temperatura potrivită. Desigur, ele au și timer, așa că nu trebuie să supraveghezi mâncarea de lângă aragaz și între timp poți prepara o salată sau să speli vasele.

  • Folosește legume tăiate și congelate, pe care doar le pui în tavă sau în tigaie

Când ajungi seara obosită acasă, e greu să mai găsești energie să pregătești legumele pentru mâncare. Sfatul bucătarilor? Folosește legume congelate, pe care le dai printr-un jet de apă caldă și pe care le poți pune la fiert imediat. Legumele nu-și pierd nutrienții și nici savoarea, dacă sunt congelate corect. Poți să le cumperi direct de la supermarket sau să le pui tu singură la congelator, ținând cont de regulile despre care scriam în acest articol.

  • Scoate toate ingredientele pe blat, inclusiv sarea și piperul

Înainte să începi să gătești, pune-ți toate ingredientele și instrumentele necesare pe blatul de bucătărie. Pare redundant acest sfat, însă multe femei îl omit considerând că așa fac economie de timp. Din contră, spun bucătarii, alergând prin toată bucătăria după ingredientele necesare vei pierde vreme, energie și riști să greșești.  

Scoate pe blat absolut toate instrumentele de care ai putea avea nevoie – cuțite, furculițe, răzătoare etc., dar și vase de care ai putea avea nevoie. Nu uita de condimente și alte ingrediente adiacente – sare, piper, ulei etc.

  • Folosește un cuțit bun și ascute-l mereu

Ai observat că marii bucătari nu folosesc prea multe ustensile sofisticate când gătesc? Aproape niciodată nu îi vezi tocând ceapa sau morcovii cu vreun aparat, ei se bazează pe cuțit. Dacă ai unul bine ascuțit, vei fi mai rapidă decât dacă folosești un aparat, fii sigură. În loc să investești în diverse ustensile pentru tăiat legume, mai bine îți cumperi un cuțit bun, pe care să îl ai mereu ascuțit. Vei vedea că poți face minuni cu el.

  • Redu timpul în bucătărie cu câteva trucuri simple

Ține cont de câteva trucuri pentru a găti mai repede:

  • Pune untul cateva secunde la microunde sau da-l prin răzătoare pentru a-l topi mai repede
  • Apa va fierbe mai repede, dacă pui capac oalei
  • Legumele vor fierbe mai repede, dacă sunt împunse cu furculița în prealabil sau dacă le tai în bucăți
  • Când prepari mese care ar putea avea nevoie de o completare de apă (fierbi orez sau prepari supe cremă) fierbe separat niște apă și adăugă-i sare, în felul acesta nu vei pune apă rece și nu va mai trebui să aștepți să ajungă la temperatura peraparatului.
  • Nu te sfii să folosești foarfeca de bucătărie, uneori este mai utilă decât un cuțit. Poți să o utilizezi când prepari salate și trebuie să tai verdețuri. Le poți tăia direct deasupra bolului. La fel poți proceda și cu pătrunjelul pe care îl adaugi în ciorbă.

 

Sursa foto: Shutterstock  

 

Comments

comments

Lasă un răspuns