Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Borș sau zeamă de varză?

Borș sau zeamă de varză?

Aceste acreli bune la gust și pline de substanțe nutritive sunt folosite din vechime pentru calitățile lor tămăduitoare.

Și borșul, și moarea dau savoare ciorbelor și te scapă de mahmureală, dar poate nu știai că reglează glicemia și tensiunea arterială, subțiază silueta, revigorează organismul și vin de hac tulburărilor de natură digestivă. Iată ce proprietăți mai au!

Zeama de varză, medicament natural

Dacă ți-a rămas în butoi, e păcat să nu profiți de calitățile ei. Chiar dacă mirosul nu te atrage prea tare, gustul te cucerește de la prima sorbitură. Chiar o vei consuma cu tragere de inimă când vei afla că are un conținut bogat în enzime, substanțe active ce o recomandă, pe bună dreptate, drept unul dintre cele mai eficiente medicamente naturale. Totodată, în urma fermentării verzei și celorlalte legume cu care e pusă la murat, se obțin nutrienți valoroși în procesul curativ: vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9 (acid folic), C, E, minerale (magneziu, potasiu, fier, iod) şi valorosul acid lactic. Zeama de varză e utilă în:

Detoxificare și vitaminizare. Cura cu zeamă de varză este o sursă de oxigen pentru organism mai ales în perioadele reci. Favorizează îndepărtarea toxinelor și redă tonusul organelor vitale, contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar.

Constipație. Un pahar cu zeamă de varză băut pe stomacul gol stimulează digestia și curăță tractul digestiv, contribuind la refacerea florei intestinale grație probioticelor naturale. Se pare că acidul lactic rezultat în urma fermentării inhibă bacteriile rele din intestine și ajută organismul să asimileze proteinele și fierul din alimentație.

Slăbit. Prin stimularea digestiei, zeama de varză este un bun remediu în lupta cu kilogramele în plus. Mai mult, două pahare cu moare înainte de masă reglează apetitul și țin în frâu poftele excesive. Diabeticii pot să bea de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, câte un sfert de pahar, pentru echilibrarea glicemiei.

Afecțiuni hepatice. Prin efectul de curățare a sistemului digestiv, zeama de varză accelerează procesul de detoxificare la nivelul ficatului și ajută astfel la reducerea tulburărilor hepatice cronice și a stratului dă grăsime de pe ficat și inhibă stările de greață, frecvente la persoanele cu afecțiuni biliare.

Probleme cu circulația. 1-2 pahare cu zeamă de varză consumate zilnic stimulează circulația sangvină, reduce senzația de extremități reci, vindecă hemoroizii (moarea tonifică și fortifică sistemul vascular) și reglează problemele cardiace prin scăderea concentraţiei de colesterol rău (LDL), prevenind îngroşarea vaselor de sânge.

Pietre la rinichi. Pentru tratarea pietrelor renale sau biliare mici, se consumă zilnic, vreme de 2-3 săptămâni, câte un pahar cu zeamă de varză, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă principală.

Tratament cu antibiotice. Administrarea îndelungată a medicamentelor de sinteză perturbă flora bacteriană din colon, însă cura cu zeamă de varză îi restabilește echilibrul și reface mucoasa.

Borșul, elixir pentru organism

În popor este cunoscut, la fel ca zeama de varză, în principal pentru virtuțile antimahmureală. Compoziția sa unică, plină de vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), C, D și H, la care se adaugă microelemente esențiale precum zincul, calciul, magneziul sau seleniul și enzimele obținute pe care naturală în urma fermentației ridică licoarea tulbure cu gust înțepător la rangul de elixir pentru organism. Fiindcă vindecă nu doar beția, ci și multe probleme de sănătate:

Migrenă. Cea de cauză biliară, însoțită adesea de greață sau amețeli, este combătută dacă bei un litru de borș pe parcursul unei zile. Criza migrenoasă cedează datorită efectului detoxifiant al borșului dat de vitaminele B. Pentru a preveni supărătoarele dureri de cap, este indicat să bei zilnic câte o cană (250 ml) timp de cel puțin zece zile.

Glicemie crescută. Fie că ești sau nu diabetic, pentru a ține în frâu complicațiile care vin la pachet cu nivelul ridicat al glicemiei, bea o cană cu borș la fiecare masă vreme de cel puțin o lună.

Dureri abdominale. Problemele cu ficatul sau bila leneșă, care dau adesea dureri în zona abdomenului superior, se tratează cu o cană cu borș, băută pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de prima masă a zilei. Pentru eficiență sporită, adaugă o jumătate de linguriță cu praf de pelin, apoi stai culcată pe partea dreaptă.

Cură de slăbire. Pentru a scăpa de câteva kilograme în plus, bea zilnic borș timp de o săptămână. Condiția e să-l consumi progresiv – o cană în prima zi, două căni a doua zi și tot așa până la finalul celor șapte zile. De asemenea, pentru rezultate sigure, în restul zilei consumă fructe, legume, orez și carne slabă și renunță la dulciuri și produse procesate.

Afecțiuni pulmonare. În cazul suferințelor pulmonare (astm, bronșită, tuberculoză), refacerea este rapidă dacă, în loc de apă, bei în fiecare zi câte un litru de borș amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (preparată din două lingurițe cu flori uscate la o cană cu apă clocotită). Licoarea obținută poate fi consumată ca atare sau îndulcită cu puțină miere, iar tratamentul trebuie urmat cel puțin două luni.

Oboseală cronică. Se beau 250-500 ml de borș într-o doză unică pentru vitaminizarea rapidă a organismului și revigorarea sistemului nervos.

Istoria din cămară

Avem tendința să considerăm borșul făcut în casă ca tradițional românesc, dar se pare ca slavii l-au adus pe meleagurile noastre. Astfel, rușii preparau o băutură fermentată asemănătoare, numită kvas, obținută din pâine de secară, dar cu caracteristici și virtuți similare. Originile moarei nu sunt pe deplin cunoscute, dar se știe că provine din bucătăria germanică, de unde s-a răspândit în estul Europei. Zeama de varză a ajuns și pe tărâm american, acolo unde s-au stabilit mulți imigranți plecați de pe bătrânul continent.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.07/18.02.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns