Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Canelloni, brașovence, mantî

Canelloni, brașovence, mantî

Toate sunt rulouri din aluat umplute cu carne tocată. Aluat şi carne tocată preparate după cum l-a tăiat capul pe italian, român sau armean.

Combinaţia de aluat şi carne este frecventă în toate bucătăriile lumii, pentru că pentru că este foarte săţioasă și te lasă să-ţi dai frâu imaginaţiei și să prepari ceva tot mai bun. Cele mai cunoscute sunt cannelloni (italienii au ştiut întotdeauna să-şi prezinte marfa). Dar nici braşovencele noastre nu-s mai prejos! Şi, să recunoaştem, mantî nu-s de lepădat. Să le luăm pe rând.

Cannelloni, tuburi umplute

Nişte macaroane foarte grase, care se umplu cu carne tocată amestecată cu ceapă, un pic de morcov ras și condimente. Se dau la cuptor şi se servesc cu sos bechamel şi sos de roşii. De fapt, o variantă de lasagna, numai că, în loc să fie în straturi, e în tuburi (asta înseamnă cannelloni).

Şi cannelloni, şi braşovencele, şi mantî se pot umple, după pofta inimii, cu brânzeturi sau legume. Toate-s la fel de bune!

Braşovence, clătite de Ardeal

Ca orice se face în Ardeal, clătitele astea sunt serioase. Groase şi un pic mai mari decât suratele fluşturatice din Regat, clătitele braşovene se prăjesc în untură şi se umplu cu carne (tocătură ca de musaca). Se rulează şi se împachetează responsabil, apoi se dau la cuptor cu sos de roşii şi ceva brânzică (sau caşcaval) pe deasupra. Mâncare de drum lung!

Mantî, delicate de Orient

Mâncare armenească cu puternic iz otoman, pentru că, se ştie, armenii au preluat mult din bucătăria turcească – şi, mi-a mărturisit o prietenă armeancă, din sudălmile turceşti deopotrivă –, adaptând-o la nevoile lor. Aşa e şi cu mantî. Se fac dintr-o foaie de aluat proaspăt tăiat în pătrate şi umplute precum sărmăluţele sau, mai aproape de original, ca nişte urechiuşe cu carne tocată (pregătită ca pentru plăcintă). Se fierb în apă cu sare, apoi se servesc fierbinţi, cu sos de iaurt şi usturoi pe deasupra.

Citește și:

Legume asortate la cuptor

Pogăcele de Ardeal

Tort de biscuiti intr-o forma de gala

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.07/18.02.2016
Autor: Irina Tudor Dumitescu
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns