Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Conserve cu rosii dupa retetele bunicii

Conserve cu rosii dupa retetele bunicii

Ma uit cu mare interes si cu placere dupa retetele de conserve, dar de fiecare data intalnesc adaugat, la prepararea acestora, chimicale. De ce sa faci in casa conserve in care sa adaugi chimicale, nu inteleg. Daca vrei conserve cu aditivi si chimicale, le poti cumpara direct din magazin, fara bataia de cap a prepararii lor. Din acest motiv am adunat cateva idei de conserve cu rosii dupa retetele bunicii, fara chimicale, gustoase si rezistente.

Foloseste conservanti naturali. Pe lista conservantilor naturali se afla hreanul, sarea netratata, telina, frunzele de visin, bobele de mustar, boabele de piper, ardeiul iute, scortisoara proaspat macinata.

Este de preferat sa folosesti rosii mici, coapte bine, cu pielita subtire. Sunt ideale rosiile zemoase. Cantitatile le stabilesti singura, in functie de cate borcane vrei sa faci. Cel mai bine este sa faci in serii, in cantitati mici. Gustul conservelor o sa varieze de la sarja la alta, nu te plictisesti de bucatareala si, presupunand prin absurd, ca ar fi vreo problema se vor strica doar cateva din conservele cu rosii.

Pentru sucul de rosii alege rosii zemoase, mici si bine coapte. Spala rosiile si lasa-le sa se scurga bine pe un prosop curat sau intr-o sita larga. Taie rosiile in doua, in patru si pune-le in blender. La un kilogram de suc de rosii pasat in blender pune o lingurita rasa de sare. Omogenizeaza foarte bine si pune piureul in borcane sau sticle mici. Inchide-le ermetic, pune-le intr-o oala mare, imbracata in carpe sau hartie de ziar si fierbe-le circa 50 de minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Apa trebuie sa acopere complet borcanele cu suc si trebuie sa fiarba domol, nu in clocote mari.

In piureul de rosii poti pune piper, cimbru uscat sau frunze de telina. De fiecare data aroma si gustul vor fi diferite. Poti adauga si un ardei iute, iar sucul de roii o sa fie picant.

Borcanele cu suc se lasa la racit in apa in care au fiert, cel mai bine acoperite cu o patura sau ziare (izoleaza termic foarte bine).

Pentru rosiile in suc propriu cele mai bune sunt rosiile mici si carnoase.
Spala rosiile bine si lasa-le la scurs. Taie-le in bucatele, nici mari, nici mici. Pune-le intr-un vas curat si incapator si adauga o lingura rasa de sare pentru muraturi la fiecare kilogram de rosii. Amesteca bine si lasa toutul acoperit, la racoare vreme de circa 30 de minute. Poti pune, daca vrei frunze de telina tocate marunt, tarhon, catei de usturoi sau cimbru. Nu te opreste nimeni sa adaugi un ardei iute. Pune „aromele” direct in borcane astfel ca fiecare sa aiba un alt miros.

Pune rosii si zema lasata in borcane. Indeasa usor continutul si umple borcanele bine. Inchide-le ermetic si fierbele exact dupa modelul de la suc. Trebuie fierte circa 60 de minute din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Trebuie racite incet.

In nici una din variante nu este nevoie sa adaugi conservant. Preparate astfel  se pastreaza cel putin sase-sapte luni.

Sucul poate fi consumat ca atare, pus in supa, ciorba, folosit pentru sosuri si orice alte preparate care au nevoie de rosii. In ceea ce priveste rosiile in borcan, in suc propriu se poate spune, sunt excelente in ciorbe, tocanite, sau ca baza pentru tot felul de mancaruri.


Lasă un răspuns

Sus