Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Fata care gateste cu flori

Fata care gateste cu flori

 

Rista de Bucate din Turnul Babilon

Provine dintr-o familie în care s-a mâncat nu doar foarte bine, ci şi foarte divers. Poate de-aici uşurinţa şi pasiunea cu care creează reţete şi combinaţii inedite. „Familia mea are tradiţii de Turn Babilon: străbunicul a fost rus, străbunica – poloneză, străbunicul din partea tatălui a fost sârb (n.r. de-acolo îi vine şi numele Rista, transformat ingenios, printr-un joc de cuvinte, în brand în toată regula: Rista de Bucate), bunicile sunt amândouă de origine maghiară, aşa că nu ratam două sărbători de Paşte, două de Crăciun şi două revelioane. Delegaţiile în ţări străine, unde am fost invitată să iau masa la oameni acasă şi unde am descoperit bucătăria locului, au avut şi ele un cuvânt de spus.“

Un proiect de suflet sunt şi Bucatele Unicate – un parteneriat între Rista de Bucate (adică ea) şi Cafepedia. „În fiecare săptămână, pregătesc un meniu din alt colţ de lume. Din noiembrie anul trecut până acum, am ajuns deja la 16 ediţii. Am pornit din Catalonia, am ajuns în Bali, Hawaii, Cuba, Georgia, Egipt. Gătesc împreună cu echipa în jur de opt, zece feluri de mâncare, sub formă de bufet.“

Oamenii care au gustat din bucatele Claudiei s-au transformat în mici ambasadori ai brandurilor sale. Se documentează mult – de la cărţi vechi de bucate, internet, emisiuni culinare, site-uri, bloguri, tendinţe în bucătăria mondială până la contactul cu piaţa –, însă simţul gustului special este atuul ei: ştie dinainte de a termina un preparat ce savoare o să aibă, cu ce ar putea fi desăvârşit. „Domeniul în care lucrez e unul plin de incertitudini, volatil. Nu ştii niciodată ce se va întâmpla mâine, iar asta îţi dă multă nesiguranţă. Însă eu sunt un creator de gusturi şi de combinaţii, asta e ceea ce-mi place să fac acum şi mai e mult până o să mă satur.“

Reţete pentru fete10641115_874009175974505_5306341655408407356_n

Dacă vrei să petreci o seară inedită cu prietenele tale, altfel decât veşnicele ieşiri la film, în parc sau în club, Claudia poate veni la una dintre voi acasă, unde veţi concepe împreună nenumărate meniuri năstruşnice. Ideea e să petreci o zi memorabilă alături de prietenele tale bune. Bătaia cu frişcă poate fi inclusă în meniu! O găseşti pe Claudia pe paginile ei de Facebook: Rista *de Bucate şi Fata Care Găteşte cu Flori. 

Chinul pe care l-am îndurat la şedinţa foto, până când Claudia a terminat de ornat cele două tarte şi ne-a dat dezlegare la savurat, a întrecut orice aşteptare. Ne simţeam cu toţii precum câinele lui Pavlov: pe măsură ce tartele se îmbogăţeau cu ingrediente-minune – rodii, coacăze, carambola, physalis, flori de albăstrele, levănţică –, ochii noştri se măreau, iar papilele gustative deveneau suprasensibile. Când, în sfârşit, am muşcat cu poftă dintr-o bucată de tartă înnobilată cu flori, am simţit pe vârful limbii o combinaţie exotică între gustul bine-cunoscut al cremei de vanilie şi arome fascinante, surprinzătoare, pe care nu le încercasem până atunci. M-am oprit cu greu, doar gândindu-mă la siluetă.

Un drum predestinat

Are 33 de ani şi este o ardeleancă autentică. Deşi a copilărit la Arad, şi-a dat licenţa în Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Timişoara. N-a profesat nici o zi această meserie, deşi acum scrie frecvent – şi cu talent – despre poveştile din spatele meniurilor concepute de ea. De la 18 ani se întreţine singură, aşa că firea ei independentă şi pragmatică (şi uneori visătoare, adaugă ea) i-a îndreptat paşii către o carieră în vânzări. Pentru că nimic pe lumea asta nu e întâmplător, primul ei job a fost în cadrul celui mai mare lanţ de produse fast-food din lume. A continuat să lucreze la firme din domeniul electrocasnicelor, al băuturilor sau produselor alimentare, deşi nici un moment nu s-a gândit că viaţa ei va lua o asemenea turnură. Totul a început la ziua de naştere a unuia dintre colegii ei din companie. „În multinaţionale, se mănâncă mult fast-food. Toată lumea cumpăra de la patiserii şi cofetării produse gata preparate. De ziua mea, am vrut să fie altfel – am gătit aşa cum aş fi făcut-o pentru familia mea. Am făcut rost de reţete de la bunica şi mama. Curând, colegii au început să mă solicite să gătesc şi la zilele lor sau la petrecerile corporate“, îşi aminteşte Claudia. Apoi, s-a mai întâmplat ceva. I s-a propus să gătească o masă pentru o sută de persoane, pentru un ONG. Însă a aflat că bugetul pentru evenimentul respectiv s-a redimensionat. „Nu puteam să fac nimic – planul meu era dat peste cap. Ca să mă scot cumva, am zis că voi găti un singur fel. Şi am optat pentru ceva dulce. Am făcut 25 de tarte şi nici una nu a semănat cu cealaltă. La scurt timp, am primit din partea Casei de licitaţii Artmark o invitaţie să gătesc pentru petrecerea lor de sfârşit de an. Din recomandări în recomandări, fără să mă promovez, lumea a început să mă caute.“

Pasul decisiv către tarte şi flori

Claudia şi-a schimbat iarăşi jobul – de data asta, călătorea mult în afara ţării. Om de vânzări, a simţit că-şi pierde clienţii (clienţii ei personali, cei care o solicitau să gătească) şi a trebuit să se decidă. Şi-a luat o pauză de la job şi s-a dus acasă, în Ardeal, să petreacă Sfintele Paşti. Însă acolo a primit un telefon de la TVR Timişoara, care o invita să gătească pentru emisiunea lor matinală. „Timp de şase luni, o dată pe săptămână, mergeam la Timişoara să gătesc în emisiune. Numele de «Fata care găteşte cu flori» l-am adoptat tot pe atunci. Într-o zi, a sunat un telespectator şi a întrebat cine e fata care găteşte cu flori –  aşa s-a legat acest proiect. Am început să fiu invitată să concep desertul pentru nunţi. Am gătit cu flori de dovlecel, am adus levănţica într-o spumă de zmeură cu mentă, am făcut bezele cu petale de flori, am inventat un aperitiv de perle de brânzică cu petale de trandafiri şi mirodenii.“ Unde găseşte toate aceste minunăţii? În magazinele cu specific arăbesc – apa de trandafiri [i apa din flori de portocal sunt ingrediente care în ţările arabe se folosesc în mod tradiţional în arta culinară. Claudia admite că florile au mai degrabă un rol decorativ, dar multe dintre ele sunt şi comestibile – clătitele cu flori de salcâm, dulceaţa din petale de trandafir sunt lucruri pe care le făceau bunicile noastre pe vremuri, de ce nu le-aş face şi eu din nou?


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus