Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Rețete delicioase, cu bucate de la Paște rămase

Rețete delicioase, cu bucate de la Paște rămase

De multe ori, mai ales de sărbători, din dorința de a-i răsfăța pe cei dragi cu fel și fel de bunătăți, de a avea masa plină, gătim în exces. Ce facem însă cu unele preparate rămase, care nu se mai consumă ca atare? Le refolosim în rețete cel puțin la fel de apetisante! E important să nu irosim mâncarea și să nu cheltuim aiurea.

 

Ouă umplute

Ouă umplute

✱ 10 ouă

✱ 2 lingurițe muștar (dulce sau iute)

✱ 2-3 felii subțiri de bacon

✱ ½ linguriță paprica

✱ sare

✱ boia dulce

✱ ulei

✱ salată pentru decor

 

➊ Trage baconul fâșii subțiri la tigaie. Scoate-l pe hârtie absorbantă. Decojește și taie ouăle jumătăți, pe lungime și scoate gălbenușul.

➋ Într-un castron mai mare, amestecă gălbenușurile deja pasate cu muștarul, paprica și sare după gust. Dacă e nevoie, adaugă și câteva picături de ulei, până ce totul se transformă într-o pastă.

➌ Sfărâmă fâșiile de bacon și adaugă jumătate în pasta de gălbenuș. Așază jumătățile de albuș pe un platou tapetat cu salată verde și umple-le cu pasta de gălbenuș folosind un poș. Presară bacon fărâmițat și, eventual, boia dulce.

 

SUGESTIE

Poți umple ouăle cu cremă de brânză, cu pate de ficat de casă, cu salată de ouă.

 

Budincă galeză

Budincă galeză

 

✱ 6-8 ouă ✱ 2 ouă crude

✱ 3 cartofi mari

✱ 200 g brânză (telemea, burduf, cheddar maturat, amestecate)

✱ 50 ml smântână de gătit

✱ 1 lingură făină ✱ 1 fir de praz

✱ 2-3 linguri pesmet

✱ sare ✱ piper ✱ ulei ✱ unt

 

➊ Dă brânzeturile pe răză­toare și fierbe cartofii cât mai bine. Taie prazul rondele și trage-l la tigaie cu un praf de sare și piper până se înmoaie. Pune făina, amestecând ener­gic, și smântâna. Apoi adaugă jumătate din brânză, ouăle crude bătute bine, amestecă și potri­vește de sare și piper.

➋ Dă drumul la cuptor la 200ºC. Pasează cartofii ca pentru piure, cu un praf de sare. Unge cu unt un vas rezistent la căldură. Întinde bine piureul. Toarnă sosul de praz. Așază jumătăți de ouă pe toată suprafața, presându-le un pic în sos.

➌ Presară, ferind gălbe­nușurile, pesmetul amestecat cu restul de brânză și dă la cuptor 20 de minute sau până ce preparatul se rumenește. Servește-l ca atare sau ca garnitură la preparate din carne sau pește.

 

Salată de ton

Salată de ton

 

✱ 2-3 ouă

✱ 1 salată verde

✱ 1 radicchio

✱ 2 fire de ceapă verde

✱ 1 conservă mare de ton bucăți

✱ 5-6 roșii cherry

✱ 1 castravete

✱ ulei de măsline

✱ sare

✱ zeamă de lămâie

 

➊ Montează salatele în ­farfurii pentru fiecare persoană de la masă: mai întâi, pune câte un pat de felii de castravete, iar apoi frunze de salată și radicchio rupte cu mâna. Poți folosi mixuri de salată, cum se găsesc în magazine.

➋ Repartizează bucăți de ton și sferturi de ou fiert. Presară ceapa tocată și roșiile sferturi. Toarnă câțiva stropi de ulei și zeamă de lămâie. Sărează, piperează.

 

ȘTIAI?

Tonul este extrem de bogat în vitaminele B, D, proteine, fosfor, potasiu, magneziu și mult căutatele grăsimi sănătoase omega 3 și omega 6.

 

Plăcintă italiană

Plăcintă italiană

 

✱ 2-3 ouă

✱ 1 aluat foitaj

✱ 500 g spanac congelat

✱ 50 g unt

✱ 2 linguri orez fiert

✱ 200 g mozzarella

✱ 3-4 linguri friptură de miel (pui, ton) fâșii

✱ sare

✱ ou de uns

 

➊ Topește untul într-o tigaie și pune spanacul. Amestecă și lasă să se facă. Când e gata, sărează după gust și adaugă orezul. Amestecă și mai ține un minut. Dă deoparte și lasă să se răcorească.

➋ Întinde aluatul pe planșetă și așază umplu­tura pe mijloc (cam o treime): întâi spanacul, urmează brânza, apoi friptura și la final felii de ou. Taie aluatul, dreapta-stânga, în fâșii diagonale de 2-3 cm lățime, apoi adu câte o fâșie din fiecare parte, una peste alta, ca la împletitură.

➌ Pune rulada astfel for­mată într-o formă de cozonac unsă cu unt și unge cu ou bătut. Dă la cuptorul încins 30-35 de minute sau până se rumenește. Servește-o caldă sau rece.

 

Citește și:

Povestea oului încondeiat

Ouă vopsite tradițional în coji de ceapă

 

Rețete apărute în revista Femeia de azi 17/2019.
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns