Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Seară spaniolă

Seară spaniolă

Bucătăria spaniolă are de toate: multe legume, carne preparată în fel și chip, orez pe săturate și dulciuri savuroase. Încearcă și tu câteva din rețetele specifice.

Plăcințele picante

Ingrediente pentru 4 porții

  • 500 g făină
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță cu praf de copt
  • 100 g untură (sau ulei)
  • 1 cană de lapte cald
  • 4 linguri de apă caldă

Pentru umplutură:

  • 500 g carne tocată de vită
  • 3 cepe
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei chili
  • 1 pahar de vin alb
  • 5 linguri de ulei vegetal
  • măsline
  • sare, piper

Mod de preparare

Amestecă făina cu praful de copt. Adaugă untura topită, laptele și apa. Frământă până ce obții un aluat care se dezlipește ușor de pe degete. Lasă se odihnească o jumătate de oră, apoi împarte în sfere mici pentru a le întinde cu ușurință. Pentru umplutură, taie mărunt ceapa și călește-o, adaugă ardeii tocați, măslinele tocate, carnea și lasă se rumenească puțin. După ce amestecul se răcorește, ia cu lingura și umple fiecare disc, închide și unge cu ou bătut. Înțeapă din loc în loc și dă la cuptor 25 de minute sau până ce se auresc.

Omletă cu legume

Ingrediente pentru 2 porții

  • 6 ouă
  • 1 roșie
  • 1 ceapă
  • ½ ardei gras roșu
  • ½ ardei gras galben
  • ½ chili verde
  • ½ linguriță pastă de usturoi
  • 3 linguri cu lapte
  • 1 lingură cu ulei
  • 1 lingură cu unt
  • verdeață
  • sare

Mod de preparare

Bate ouăle energic. Încorporează laptele, apoi pasta de usturoi. Adaugă ardeii cubulețe și verdeața tocată. Potrivește de sare. Încinge uleiul și untul în tigaie. Rumenește ceapa tăiată mărunt. Adaugă roșiile tocate. În aceeași tigaie toarnă amestecul de ouă și ardei. După ce se desprinde de fundul tigăii, întoarce omleta și ține-o 1-2 minute să se rumenească. Servește-o fierbinte, cu pâine proaspătă!

Paella valenciană

Ingrediente pentru 4 porții

  • 300 g orez arborio (pentru rizoto)
  • 1 piept de pui
  • 150 g creveți
  • 4-5 felii chorizo
  • 100 g inele de calamar
  • 1 pahar cu vin alb
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 100 g mazăre
  • 3 filamente de șofran
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare

Mod de preparare

Înmoaie șofranul în apă călduță. Spală și scurge orezul. Încinge uleiul, adaugă ceapa tocată fin și ardeii cubulețe și călește 3-4 minute. Adaugă orezul și amestecă. Toarnă trei căni cu apă clocotită, adaugă șofranul și lasă la foc mic până ce se leagă, amestecând din când în când ca să nu se prindă. Spre final, adaugă mazărea și lasă zece minute pe foc. Potrivește de sare. Separat, înăbușă circa 15 minute în vin pieptul de pui tăiat în bucăți și fructele de mare. La servire, pune fructele de mare pe pat de orez și adaugă chorizo.

Churros cu sos de ciocolată

Ingrediente pentru 4 porții

  • 250 g făină
  • 50 g unt nesărat
  • 200 ml apă
  • 1 praf de sare
  • ulei de prăjit

Pentru crema de ciocolată

• 150 g ciocolată neagră (peste 70%)

• 300 ml frișcă lichidă

• 1 baton de vanilie

• ½ baton de scorțișoară (facultativ)

Mod de preparare

Pune în vasul de mixer făina și sarea. Topește untul într-o crăticioară și adaugă apa, apoi adu la punctul de fierbere. Toarnă amestecul peste făină pentru a o obține o pastă fină. Dacă e prea uscată, adaugă trei linguri de apă caldă. Acoperă cu folie și dă la rece 30 de minute. Pentru sos, încălzește frișca lichidă cu batonul de vanilie (și scorțișoara, dacă îți place) la bain-marie. Adaugă ciocolata și amestecă până ce se topește. Pune aluatul într-un poș și șprițează bastonașele direct în uleiul încins. Servește-le cu sos de ciocolată.

Citește și:

Cum se prepara salata de icre

Cea mai buna placinta cu mere

Specialități cu spanac

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/14.05.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com


Sus