Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Strugurii, sănătoși și gustoși

Strugurii, sănătoși și gustoși

strugurii

Roz, albi sau negri, cu gust tămâios sau dulci și parfumați, cu bob mare sau mărunt, pe oricare i-ai prefera, strugurii nu sunt doar una dintre comorile toamnei, ci și un aliat al sănătății. Consumați în stare proaspătă, la gustare sau într-un desert surprinzător ori sub formă de ulei presat la rece, strugurii conțin o mulțime de minerale și vitamine, precum și un ingredient secret pentru frumusețe.

 

Atunci când te simți fără vlagă, o porție de struguri este bine-venită. Cu doar 70 de calorii/100 de grame, strugurii proaspeți își asigură energia și vitalitatea de care ai nevoie. Vitaminele A, C, câteva din complexul B (B1, B2, B3, B6 si B9), E și K, alături de câteva minerale importante (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu și zinc), contribuie la energizarea organismului, întăresc sistemul imunitar, favorizează metabolismul la nivelul celular. Și nu doar atât. Consumul de struguri menține inima sănătoasă, scade nivelul colesterolului rău, îmbunătățesc digestia, curăță colonul și rinichii, tratează guta, au efect antistres și îmbunătățesc vederea. În plus, strugurii negri ascund o comoară în plus – resveratrolul, un antioxidant redutabil, ce încetinește formarea celulelor tumorale, stimulează regenerarea și înmulțirea celulelor sănătoase, îmbunătățește circulația și elasticitatea vaselor de sânge. Resveratrolul se regăsește, în general, în fructele și legumele de culoare mov-violet: ceapă roșie, varză roșie, sfeclă, fasole roșie, zmeură, afine, coacăze, merișoare, mure.

Uleiul din semințe de struguri este o sursă bogată de acizi grași sănătoși, cum sunt omega 3 și 6, dar și de vitamina E. Folosit în scop medicinal, dar și ca ingredient în bucătărie, uleiul din semințe de struguri se dovedește a fi o comoară. Aplicat regulat, îmbunătățește elasticitatea pielii și reduce aspectul ridat, estompează simptomele de psoriazis, eczeme sau erupțiile cutanate, stimulând totodată regenerarea celulelor, grăbind vindecarea rănilor. Aplicat pe păr, hrănește firul fragil și uscat și poate înlocui cu succes orice alt balsam. Folosit sub formă de masaj, uleiul din semințe de struguri are efect sedativ și calmant.

Citește și: Strugurii: 10 motive să te bucuri din plin de aceste fructe ale toamnei

Gofre cu sos de ciocolată și struguri

Ingrediente:

130 g făină

5 g praf de copt

25 g zahăr tos

1 ou mare

240 ml lapte (la temperatura camerei)

28 g unt topit

¼ linguriță cu sare

100 g ciocolată

struguri albi/negri

ulei pentru uns

Preparare

Într-un bol încăpător, amestecă făina cernută cu praful de copt, sarea și zahărul. Într-un alt vas, bate oul cu laptele și toarnă amestecul peste ingredientele uscate. Amestecă bine.

Unge cu ulei formele de copt și lasă să se încingă. Toarnă un polonic mic sau câteva linguri, cât să acoperi suprafața de copt. Coace-le conform instrucțiunilor aparatului de copt (timpii de coacere pot să difere de la aparat la aparat).

Între timp, topește la bain-marie ciocolata. Servește gofrele cu sos de ciocolată și boabe de strugure.

Sugestie: După răcire, poți congela gofrele pentru maximum o lună.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: istock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns