Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Unt vs margarină. Care aliment este mai sănătos?

Unt vs margarină. Care aliment este mai sănătos?

unt vs margarina

Folosite la o varietate mare de mâncăruri, untul și margarina se găsesc în aproape orice bucătărie. Însă care dintre ele este mai sănătos și pe care ar trebui să îl eviți?

Diferența principală dintre acestea este că untul reprezintă o grăsime naturală, solidă, extrasă din lapte. În schimb, margarina se obține prin emulsionarea cu zer sau cu lapte smântânit a unor grăsimi vegetale sau animale.

Ce alegem?

Dacă îți dorești cu adevărat să ai o alimentație sănătoasă, nutriționiștii recomandă să eviți atât untul, cât și margarina. Acest lucru este valabil și dacă vrei să ai o siluetă de viespe, pentru că ambele au un conținut mare de grăsimi.

Totuși, dacă nu vrei să renunți la aceste alimente, îți recomandăm să optezi pentru unt. Acesta este de regulă „mai natural” și nu ar trebui să conțină aditivi alimentari. Este de preferat să alegi variente bio sau făcute din smântână fermentată.

În ceea ce privește margarina, aceasta poate duce în timp la anumite tipuri de cancer, ateroscleroză, arterită obliterantă, ischemie cardiacă, insuficiențe circulatorii cerebrale sau accidentul vascular, dar și rezistență la insulină în cazul persoanelor care au diabet. Acest aliment conține grăsimi de tip cis, care sunt greu digerabile și care ajung să se instaleze pe artere.

Atât margarina, cât și untul, au 750 de calorii/100 grame și, în general, conțin 82% grăsimi. Totuși, ține cont de faptul că untul este un aliment natural, în timp ce margarina este creată artificial – știai că aceasta nici măcar nu are gust? Aroma untului a fost adăugată în timpul producției!

 

Citește și: 5 mituri despre grăsimi și colesterol

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns