Legume care fac bine la rinichi

Legume care fac bine la rinichi

Rinichii sunt organe esențiale, dar din păcate neglijate. le acordăm prea puțină atenție deși rolul lor, în organism este VITAL! le poți da o mana de ajutor cu aceste legume și alte alimente care fac bine rinichilor.

Conopida. Cu un conţinut mare de vitamina C, fibre şi acid folic, conopida face parte din lista de legume recomandate persoanelor care au probleme renale. Ea conține glucosinolaţi şi tiocianați, substanţe ce ajută la eliminarea rapidă a compuşilor toxici din organism. Potrivit ultimelor studii în domeniu, consumul frecvent de conopidă este asociat cu menţinerea eficientă a funcţiei renale.

Varza. Consumată ca atare sau în combinaţie cu alte alimente, varza se numără printre legumele care protejează sănătatea rinichilor. Conţinutul ridicat de fitochimicale ajută la reducerea acţiunii radicalilor liberi din mediul înconjurător, factori ce afectează sănătatea organismului.

Inclusă în alimentaţie, varza aduce aportul necesar de vitamina K, C, dar şi de fibre. Mai mult, leguma are un conţinut redus de potasiu, ceea ce aduce beneficii pentru persoanele cu probleme renale.

Ardei gras roşu. Consumat ca atare, fiert, prăjit sau umplut, ardeiul gras roşu se numără printre legumele care ajută la îmbunătăţirea funcţiei renale. El este o sursă importantă de vitamina C, A, B6, acid folic şi fibre. Substanţele din ardei favorizează eliminarea toxinelor din sânge, ceea ce aduce beneficii în cazul persoanelor diagnosticate cu boli de rinichi.

Albuş de la ou. Din alimentaţia celor cu probleme renale nu trebuie să lipsească şi albuşul de ou, sursă importantă de proteine sănătoase, dar care au un conţinut mai mic de fosfor.

De exemplu: 2 albuşuri conţin aproximativ 7 grame de proteine, 110 mg sodiu, 108 mg potasiu şi 10 mg de fosfor. În schimb, în bolile renale nu sunt recomandate şi gălbenuşurile. Ele au un conţinut mai ridicat de fosfaţi, ceea ce favorizează apariţia calculilor renali.

Ce alte alimente au grijă de sănătatea rinichilor: peştele, sucul natural de fructe, uleiul de măsline, fructele (mere, afine, zmeură, cireşe, căpşuni, struguri), alte legume (fasole verde, mazăre, morcov, dovlecei).

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp