Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > 66 de sfaturi pentru vară și vacanță

66 de sfaturi pentru vară și vacanță

Vara și, mai ales, vacanța estivală sunt așteptate cu sufletul la gură. Iar când într-un final bat la ușă, ne precipităm să le deschidem, uneori fără a fi tocmai pregătite. Iată, așadar, 66 de mici lucruri, trucuri, sfaturi pe care să le pui în practică pentru o vară și-o vacanță întâmpinate bucuros și cum se cuvine.

Bagaje și pregătiri

1. Înainte de a pregăti bagajele, fă o listă cu tot ce ai nevoie. Nu lua haine cu ghiotura, gândește-te bine câte zile stai și pe unde vei umbla. Sigur n-ai nevoie de 20 de tricouri pentru patru zile!

2.  În loc de 20 de tricouri, ai grijă ca, oriunde te-ai duce și oricât de cald ar fi în zonă, să ai la tine măcar un pulover și/sau o haină de ploaie. Și măcar o pereche de ciorapi!

3. Aparatul de epilat sau câteva folii cu ceară de unică folosinţă nu trebuie să-ți lipsească. La fel, o cremă de zi, una de noapte (trusa de machiaj sunt sigură că n-o vei uita), o pilă de unghii, o mască de păr (mai ales dacă te duci la mare).

4. Obligatoriu, ai nevoie de câteva medicamente de strictă necesitate (mai ales dacă mergi în străinătate, unde medicamentele sunt chiar scumpe!): ceva pentru digestie și ceva împotriva deranjamentelor stomacale, ceva împotriva durerilor de cap sau dinți, medicamentele curente, dacă urmezi vreun tratament, picături de ochi. Dacă pleci și cu copiii, un dezinfectant și câțiva plasturi.

5. Personalizează-ți bagajele (dacă nu mergi cu mașina proprie), să le poți recunoaște dintr-o privire. Altfel, există riscul să iei bagajul altcuiva și… o întreagă nebunie.

6. Chiar dacă ești genul spontan („vedem noi la fața locului“), e bine să știi unde te duci, unde vei sta, ce facilități vei avea. Nu de alta, dar, când cazarea e ieftină, de multe ori ar trebui să vii cu cearșafurile de acasă ca să nu plătești în plus.

7. Ajungi într-un oraș străin, fă-ți rost de hartă. E mai cool decât să te iei doar după GPS.

8.  Ai grijă să păstrezi spațiu în bagaje și pentru cumpărăturile din vacanță.

9. Dacă mergi cu avionul, citește înainte cerințele liniei cu care vei circula. Nu toate companiile au aceleași rigori privind lichidele, bagajul de mână sau greutatea maximă a bagajului de cală.

10. Ultima verificare înainte de a ieși pe ușă: ai la tine actul de identitate (pașaport sau buletin), cardul bancar, dar și bani pentru orice eventualitate, biletele de tren/autocar/avion sau rovinieta?

11. Asigurare de sănătate

Nu te ajută la mare lucru, mult mai eficient este eurocardul de sănătate. Asiguratul care posedă CEASS beneficiază de servicii medicale în timpul şederii temporare pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene în aceleaşi condiţii ca asiguraţii din ţara în care s-a deplasat. Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata.

Rău de mișcare

12. Dacă știi că ai probleme cu răul de mișcare, este bine să-l previi în primul rând prin așezarea în mijlocul de transport:

√ mașină: scaunul din dreapta șoferului; copiii trebuie să stea în spate, dar privind tot timpul înainte, nu prin geamurile laterale.

√ avion: la geam, în dreptul aripii;

√ vapor: la mijloc, acolo tangajul e mai mic;

√ autocar: în prima parte a mașinii;

√ tren: cu fața spre sensul de deplasare.

13. Un remediu excelent împotriva răului de mișcare, de fapt a senzației de greață, este… coca-cola. Câteva înghițituri în momentul în care simți că stomacul o ia razna spre gât și se rezolvă!

14. Urechea internă intră în panică în timpul mișcării, deci ea este cea care are nevoie de cât mai puține informații pentru a evita amețeala. Așadar, în mașină, privește înainte. Pe mare, privește linia orizontului.

15. Nu mânca prea mult înainte de a pleca la drum. Dar nici cu stomacul gol nu pleca!

16. Cu două ore înainte de plecare şi apoi din patru în patru ore, ia capsule de 100 sau 200 mg de extract de ghimbir. Sau mestecă o feliuță sau două de ghimbir proaspăt.

17. Poți lua magneziu și vitamina B6 cu o oră înainte de a urca în mijlocul de transport.

Haine și pantofi

18. Când călătorești, trebuie să fii îmbrăcată comod: nici prea gros, nici prea strâmt.  Pantofii să nu fie noi, ba, mai mult, să fie cât mai lejeri.

19. Dacă mergi la mare sau în vreun oraș, obligatoriu să ai o pereche de sandale fără toc. Cu papucii mergi mai greu, așa că sandale! Dacă mergi la deal sau la munte, pantofi sport potriviți.

20. Nu căra papuci cu tine decât dacă ești cazată la vreo pensiune agroturistică.

Pielea și soarele

21. Ai grijă de pielea ta, chiar dacă nu ești la mare, unde e obligatoriu să te dai cu creme c SPF. Folosește creme și la munte (chiar mai mult decât la mare), și la șes, oriunde.

22. E știut că trebuie să te ferești de soarele puternic din miezul zilei, dar, pe de altă parte, e bine să faci băi de soare dimineața, mai ales dacă ai psoriazis. Nu-l vindecă, dar fac foarte mult bine!

23. Nu folosi uleiuri bronzante decât dacă ești sigură că sunt foarte bune. Mai bine un pic de ulei de măsline dimineața, înainte de a pleca la plajă.

24. Fructe de vară

Mănâncă fructe galbene (nu mai mult de 500 g zilnic). Sunt răcoritoare, substituie nevoia de dulce și ajută tranzitul. Și, nu în ultimul rând, betacarotenul lor te ajută să ai un bronz mai frumos.

La mare

25. Fă plimbări cât mai lungi pe nisip, ideal pe cel uscat. Ajută împotriva celulitei, așază frumos masa musculară și pari și foarte romantică.

26. Tot nisipul, îngroparea în nisip adică, ajută la atenuarea durerilor reumatice. Totul e ca nisipul să fie uscat! De altfel, în Egipt, există un adevărat curent: îngropatul în nisipul fierbinte împotriva reumatismului, impotenței, infertilității. Iar dacă ești cuminte, beneficiezi de un masaj bonus. Cu picioarele!

27. Fă cură de aerosoli. Plimbă-te seara și dimineața pe malul mării. Aerul marin este încărcat cu iod şi cu ioni negativi (particule de energie formate în urma expunerii îndelungate la soare a moleculelor de aer şi apă), o minune pentru reglarea hormonală și, respectiv, a aparatului respirator.

28. Neapărat, talasoterapie. Loviturile valurilor îți masează eficient tot corpul, iar apa mării îți hrănește pielea. Asta nu înseamnă să uiți dușul de după fiecare baie. Prea multă sare rămasă pe piele strică.

29. O baie în apă recișoară, maximum 22 de grade, este o adevărată mană cerească împotriva kilogramelor în plus. 3.000 de calorii/oră consumi – o reacţie de apărare a organismului pentru a menţine organele principale (inimă, creier, ficat etc.) la o temperatură constantă.

30. Profită de ocazie și mănâncă fructe de mare și pește. Dacă îți plac și, evident, când ești sigură că sunt foarte proaspete. Sunt foarte hrănitoare și o cură de proteine bune nu strică nimănui.

31. Nu mânca alimente din care n-ai mai mâncat. Sau, dacă ești foarte curioasă, doar gustă. Să vezi cum reacționează organismul.

32. Pe litoralul românesc, găsești mult căutatul nămol sapropelic. Nu rata ocazia să faci măcar câteva împachetări, sub îndrumarea unui specialist.

33. Neapărat, măcar o dată, vizitează acvariul cel mare, care, cu mici excepții se află în mai toate stațiunile litorale.

La munte

34. Munte nu înseamnă numai hotel de multe stele, cu pensiune completă și jacuzzi, nici măcar pensiune agroturistică cu tot confortul și vedere la munte. Înseamnă și drumeții, ca să nu spun escaladă. Alege trasee după puterile tale.

35. Ai nevoie neapărat de bocanci sau espadrile înalte, care să-ți țină bine glezna, de bețe (seamănă cu cele de schi) și rucsac ușor și bine utilat (hanorac, haină de vânt, câteva batoane energizante, apă).

36. Bronzul de munte este cel mai frumos și cel mai rezistent, dar, la fel ca la mare, evită soarele puternic din miezul zilei.

La țară, la deal

37. O minivacanță de 5-6 zile în zone fără aer și facilități de stațiune este absolut relaxantă. Pe la noi, mai poți prinde și câteva obiceiuri și tradiții seculare „puse în operă“ pur și simplu.

38. Culege plante medicinale, e o bună ocazie. Dar ai grijă: culege-le doar pe cele pe care cunoscute de tine.

39. Frunzele, părţile aeriene şi florile se recoltează  pe vreme stabilă, cu soare, fără umiditate, după ce se duce roua, în perioada de înflorire.

40. Plantele medicinale se recoltează pe timp uscat, dar, dacă ai nevoie de ele pentru uleiurile lor volatile, trebuie adunate pe timp noros.

41. Dacă ai vrei să culegi seminţe sau fructe, strânge-le pe timp răcoros, dimineaţa sau seara.

42. Nu rata momentul să te integrezi în natură. Câteva exerciții simple de yoga (găsești nenumărate pe internet) în fiecare dimineață te vor face să vezi viața cu alți ochi.

43. Mănâncă din produsele locale. Sunt cele mai apropiate de noțiunea de bio.

44. Mersul desculț prin iarbă te încarcă de energie, mai ales dimineața, pe rouă.

45. Nici puțină silvoterapie nu strică. Cu alte cuvinte, o plimbare prin pădure, îmbrățișarea copacilor te vor ajuta să fii mai senină și mai sănătoasă.

Locuri noi în țări străine

46. Spontaneitatea e bună, dar e bine ca, atunci când ajungi într-un loc străin, mai ales un oraș mare, să te documentezi puțin înainte: locuri interesante, obiceiurile localnicilor etc.

47. Nu rata, mai ales în orașele mari, așa-numitele flea market (piață de purici, în traducere), piețe pitorești cu fel de fel de lucruri la prețuri mai mult decât convenabile.

48. Ai grijă, în multe țări, rezervarea online a biletelor de intrare la muzeu te duce la prețuri mult mai convenabile. La fel, passurile pentru turiști pe transportul în comun.

49. Rezervă o zi, mai spre sfârșitul vacanței, pentru suvenire. Ca să te încadrezi în buget.

50. Nu e obligatoriu să bifezi toate punctele turistice ale locului. Mergi pe stradă, bucură-te de oameni și obiceiuri noi, simte-te măcar pentru câteva zile ca un om al locului.

51. Dacă nu ai rezervată pensiune completă și trebuie să te gospodărești singură, caută hipermarketurile cu „frați“ pe la noi. Vei fi surprinsă cât de… comparabile sunt prețurile.

52. Interesează-te din capul locului cum stă treaba cu bacșișul la restaurant. În Italia, de pildă, bacșișul e trecut pe nota de plată.

53. Fă fotografii, dar nu exagera! De multe ori, din dorința de a prinde cel mai bun cadru, pierzi ce-i mai frumos de văzut.

54. Hârtia igienică nu trebuie să lipsească niciodată din bagaj.

55. Este obligatoriu să știi să saluți și să mulțumești în limba localnicilor. Ei se vor simți flatați, tu te vei simți mult mai bine.

56. Te confrunți cu o situație de urgență? 112 este numărul european pentru urgențe!

57. Ți-ai pierdut pașaportul sau cartea de identitate, ai rămas fără bani, ai pierdut biletul de avion de întoarcere? Primul drum trebui făcut la ambasada României din statul respectiv. Sau la consulatul cel mai apropiat.

58. Înainte de a pleca în străinătate, mai ales în afara Uniunii Europene, citește ghidul serviciilor consulare de pe www.mae.ro.

59. Dacă pleci într-o zonă considerată nesigură, verifică rubrica Alerte de călătorie de pe același site.

60. Este indicat să ai cu tine, pe lângă un document de călătorie valabil, şi un act de identitate (preferabil cu fotografie – de exemplu, permisul de conducere).    

 61. În cazul în care călătorești cu avionul sau trenul, consultă ghidul Drepturilor pasagerilor UE, realizat de Comisia Europeană. Acest material oferă informaţii utile cu privire la drepturile tale în caz de îmbarcare refuzată, zbor anulat, întârzieri prelungite, pierdere bagaje. De asemenea, ghidul conţine informaţii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusă.

Ce-a mai rămas

62. Nu ține toți banii la un loc. Dacă, Doamne ferește, îți fură geanta, măcar îți rămâne cardul pus bine în rucsac.

63. Pentru țările mai exotice, în special cele asiatice, este obligatoriu să te vaccinezi. Întreabă medicul ce să faci măcar cu două luni înainte de plecare.

64. Verifică recipientele cu lichide pe care le vrei la bagajul de mână: să nu aibă mai mult de 100 ml.

65. Nu pune electronice în bagajul de cală! Există toate șansele să se strice definitiv și nu sunt considerate bagaj de mână separat.

66. Biletele dus-întors sunt cele mai avantajoase, iar rezervările ar trebui făcute cu 53 de zile înainte, când prinzi cele mai mici prețuri.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/24.08.2017
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns