Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Secretele bijuteriilor din porțelan

Secretele bijuteriilor din porțelan

Bijuterii din aur, din argint, din sârmă, dar și bijuterii din porțelan? Ei bine, da! Am cunoscut-o la un târg marca V for Vintage, atrasă fiind de niște bijuterii cum nu mai văzusem: păpuși miniaturale din porțelan alb, strălucind straniu, de o puritate nepământeană. De parcă ar fi scris pe ele că și ele își aleg purtătorul, nu numai purtătorul pe ele.

 

Anca Negescu și prietena ei Anca Popescu, creatoarea păpușilor de porțelan purtabile, mi-au explicat totul despre creațiile lor, am rămas prietene. Le-am reținut numele, What If I fly, și le-am căutat peste tot. Astfel, am ajuns să fiu invitată la lansarea unei galerii unicat, într-o casă veche de pe o stradă veche din Bucureștiul vechi: Popa Nan. La galeria Place Of Display a Ancăi, alături de porțelanurile pe care le cunoșteam deja, am avut o altă întâlnire fantastică: bijuteriile esențializate și abstractizate desenate de Mircea Moroianu și realizate de Ioana Streza și Alexandru Burlacu (Contemporia).

 

Anca Negescu

 

Am întrebat-o pe Anca despre secretul din spatele acestor întâmplări artistice memorabile pe care le prilejuiește.

 

Am aflat cu stupoare că nu ești artistă de meserie. Ce studii ai urmat și de unde acest simț artistic cu  totul ieșit din comun? Cum ai făcut pasul spre artă?

Cam tot ce am făcut în ultimii ani a fost din instinct. Simțul artistic vine din interior. Se pare că l-a pus Cineva acolo de la bun început, alături de curaj, iar eu am încredere deplină în acel Cineva. Mă bazez foarte mult pe intuiție. Este o busolă care nu dă greș. Cu cât o ascultăm mai atent, cu atât învățăm să-i înțelegem mai bine limbajul. Eu am absolvit Liceul de engleză și Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității București. Câțiva ani mai târziu am absolvit un master în Business Administration la ASE, pentru că ajunsesem într-o poziție de management în care aveam nevoie să aprofundez și teoretic ceea ce învățam din practica zilnică. Jobul acela îmi aducea stabilitate financiară, mă ajuta să învăț enorm de multe lucruri, aveam multe satisfacții, dar și stres și responsabilități. Ca să mă relaxez puțin, am mers într-un weekend la un curs de managementul artei organizat de Artmark. Acolo mi-am dat seama că este foarte mare nevoie de oameni de business în arta contemporană. Iubesc artele vizuale de mică, iar pentru asta îi sunt recunoscătoare mamei mele, care mi-a deschis pofta de artă ducându-mă la muzee, arătându-mi albume și povestindu-mi despre toate formele de creație artistică. Așa se face că am ajuns la Londra, unde am absolvit cursuri de managementul artei la Sotheby’s Institute of Art, apoi am deschis galeria de artă contemporană Artfooly Gallery. Am renunțat acum la ea ca spațiu permanent pentru că nu se justifica financiar un astfel de efort și pentru că treptat au apărut în viața mea alte proiecte care mi-au plăcut mai mult. Nu am renunțat însă la proiectele de artă. Curatoriez în continuare diverse expoziții în galerii, muzee sau spații neconvenționale. Proiectele de artă și design s-au născut de la sine din Artfooly Gallery și din toată experiența acumulată până acum. Pasiunile mele pentru artă, bijuterie și design s-au reunit în proiectul What If I Fly (bijuterie de artă din porțelan) și, mai recent, în POD. Place Of Display, prima galerie de bijuterie contemporană din România.

Citește și: Dana Tacea: consilier de stil, din dragoste pentru haine și pentru oameni

Cum sunt clienții voștri?

Oameni de toate vârstele, români și străini. Avem vizitatori străini care stau în București câteva zile și vin special la galeria din Popa Nan 15 pentru că ne urmăresc pe Instagram de ceva timp și le plac proiectele noastre. Bijuteria de artă se adresează unui public restrâns: este realizată aproape exclusiv manual, plus că este necesar un anumit nivel de educație, de venituri și o anumită sensibilitate pentru a deveni consumatorul acestui gen de artă. Deși foarte variat, publicul nostru are câteva trăsături comune: profunzime, umor, curaj, apetit pentru originalitate, sunt iubitori de artă și design – nu neapărat mari amatori de fashion, dar amatori de sens!

Cum selectezi artiștii de la POD. Place of Display?

După instinct.

Privind înapoi, crezi că ai făcut alegerile cele mai raționale sau mai degrabă unele dictate de instinct, de pasiune?

Alegerile cele mai bune au fost cele din instinct, însă întotdeauna le trec prin filtrul rațiunii. Este foarte important să ținem cont de pasiune, dar și de realitate.

Ce ai vrut să faci când erai mică și ce visezi pentru fiul tău? Crezi că își va urma înclinațiile artistice?

De mică simțeam o dorință imensă de a călători și de a cunoaște lumea. Intuiția îmi spunea că așa va fi și așa a fost. Nu știam clar ce vreau „să mă fac atunci când voi fi mare”. Nu-mi puneam problema; am avut grijă mereu să învăț bine, să-mi fac în fiecare moment treaba cât de bine puteam, să mă joc și să profit la maxim de fiecare moment. Ca adult, mai uit asta, dar cu exercițiu, revin mereu la „aici și acum”, singurul loc și moment real, de fapt.

Fiul meu are 9 ani; îmi doresc să fie sănătos, fericit și să aleagă singur pentru sine. Sper din tot sufletul să își urmeze înclinațiile și talentele naturale: acolo se află o mare parte din fericirea și împlinirea fiecăruia dintre noi și cea mai valoroasă contribuție pe care o poate aduce în timpul existenței sale. 

Care este contribuția ta la obiectele de artă purtabilă prezente la galeria POD. Place of Display?

Sunt curator și co-creator în cadrul proiectului „Together We Are Stronger”, alături de Mircea Moroianu, autorul desenelor, și de Ioana Streza și Alex Burlacu (Contemporia), autorii bijuteriilor. Lucrând deja cu toți de ceva timp, mi-a venit ideea de a transpune arta în bijuterii. În galerie există și creații ale altor designeri de bijuterie contemporană, unde nu am alt rol în afară de a le alege și de a le prezenta publicului.

Citește și: Laura Savin, călăuză printre arabescuri de henna

Pe când o colecție creată de tine?

Chiar acum lucrez la un proiect nou, creație proprie 100%. Deocamdată pot spune numai că e diferit de What If I Fly și de POD. Place of Display

Ce proiecte de viitor mai ai?

La POD. Place of Display urmează să expunem lucrări de la mai mulți artiști/designeri de bijuterie contemporană români și străini. Urmează și niște expoziții ale unor designeri de bijuterie – este o formă de artă și merită să fie prezentată ca atare. Am lansat recent o propunere pentru artiști de a crea bijuterii care să aibă drept temă iubirea, dar care să conțină și plastic din obiecte din plastic de unică folosință – dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la problema extrem de gravă pe care o reprezintă plasticul de unică folosință pentru mediul înconjurător, amenințând grav sănătatea oceanelor și, implicit, a planetei. Expoziția se va numi „Oceans of Love” și va avea loc în primăvara anului viitor. Curând va fi disponibilă și platforma online POD. Place of Display.

Citește și:

Text: Roxana Melnicu

Foto: arhiva personală

dav

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns